Skupština, žustro i na ivici incidenta

Resorni ministar Mladen Šarčević predstavio je poslanicima predloga seta zakona iz oblasti obrazovanja. Sutra nastavak rasprave. Žustra polemika poslanika tokom utvrđivanja dnevnog reda u jednom trenutku je bila i na ivici fizičkog obračuna.

Današnju raspravu u parlamentu obeležile su žustre rasprave poslanika vlasti i opozicije, tokom kojih je određeno više kraćih pauza i konsultacija o daljem radu. Nakon višesatnog utvrđivanja dnevnog reda, resorni ministar predstavio je poslanicima set zakona iz oblasti obrazovanja.

Obrazlažući poslanicima Predlog zakona o dualnom obrazovanju, Mladen Šarčević rekao je da je 1.800 kompanija zainteresovano za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja koje će, kaže, omogućiti mladom radniku da stekne kompentencije i uključi se u tržište rada.

Ministar je najavio da će uskoro biti donet i novi zakon o udžbenicima koji će uključivati i pitanje njihove dostupnost u digitalnom obliku, kao i besplatne primerke.

Šarčević je rekao da je nezaposlenost mladih u Srbiji jedna od najvećih u Evropi, te da će im novi zakon o dualnom obrazovanju omogućiti da dobiju posao tokom školovanja i da se odmah uključe u proces rada.

Precizirao je da će se dualno obrazovanja odvijati u dva ciklusa - teorijska nastava i praktična nastava u kompanijama, a da će taj sistem obrazovanja obuhvatiti i treći i četvrti stepen.

"Uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje ima za cilj da ispunimo realnu potrebu privrede", kaže Šarčević i navodi da se taj nov vid obrazovanja za sada primenjuje u 21 stručnoj školi i u 60 kompanija, a da uključuje manje od 1.300 učenika.

Predviđeno je, kaže ministar, i polaganje stručne mature za one koje posle dualnog obrazovanja žele da nastave školovanje, uključujući i studiranje.

Naveo je da će u sistemu dualnog obrazovanja Privredna komora Srbije imati važnu ulogu u praktičnom delu nastave kod poslodavca.

Ministar je rekao da će biti sačuvane dosadašnje radionice, a da će u saradnji sa privredom biti napravljeno nekoliko centara za obuku učenika, te da se takav projekat trenutno završava u Valjevu.

"Kompanija su potrebi dobro obučeni radnici, a ne jeftina radna snaga koja se dobija kroz neformalno obrazovanje", kaže ministar.

Govoreći o izmenama Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Šarčević je istakao da je rana pismenost važna za dalje školovanje, te da je potreban zaokret i unapređenje kvaliteta predškolskih ustanova.

Ministar je naveo i da je Sporazum o zajmu (Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koji iznosi oko 47 miliona evra po godišnjoj kampatnoj stopi od 0,68 odsto, upravo namenjen za pobošanje kapaciteta predškolskih ustanova.

Izmene Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, navodi ministar, predviđaju značajnu ulogu učeničkih zadruga, a između ostalog definiše i pravo učenika na besplatan prevoz, priznavanje stranih školskih diploma

Kada je reč o izmenama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Šarčević kaže da se reformisanim planom za gimnazije uvodi novi smer - inoformatika.

"To su velike novine. Gimnazija više od 40 godina nije reformisana", rekao je ministar i dodao da je novim rešenjima za srednje stručne škole utvrđena dvojezična nastava, uključujući nastavu na jezicima nacionalne manjine i stranim jezicima.

Raspravu o tim predlozima zakona, poslanici će nastaviti sutra. 

Parlament će na novoj sednici razmotriti i potvrđivanje Sporazuma o zajmu (Projekat inkluzivnog predškolskog obrazovanja i vaspitanja) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Konvencije o nuklearnoj sigurnosti, kao i potvrđivanje Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom.

Pred poslanicima će biti i izmene Odluke o utvrđivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i izmene više odluka o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, na predlog poslaničkih grupa SNS-a, SPS-a i DJB-a.

Žustre polemike tokom rasprave o dnevnom redu 

Poslanici su se izjašnjavali o 101 predlogu za dopunu dnevnog reda, a nijedan predlog opozicije za stavljanje tačaka na novu sednicu nije prihvaćen, među njima i više puta do sada ponovljen predlog Demokratske stranke za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković.

Popodnevni deo sednice obeležila je žustra polemika poslanika Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, tokom koje je šef poslanika naprednjaka Aleksandar Martinović poručio da "neće dozvoliti onima koji su na izborima osvojili nekoliko procenata glasova birača da im SNS bude vreća za udaranje".

"Nemamo čega da se stidimo. Niti što smo šta opljačkali ni ukrali, dižemo Srbiju, ponosni smo na Aleksandra Vučića i njegovu pobedu", rekao je Martinović.

Tokom današnje polemike, u jednom trenutku iz sale su izjurili poslanici Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović i Nemanja Šarović. 

Oni tvrde da ih je poslanik SNS-a Milovan Drecun zvao da izađu iz sale na tuču, nakon što su poručili poslanicima vladajuće koalicije da "ne svojataju generala Vladimira Lazarevića".

Šarović je novinarima ispred skupštinske sale rekao da je Drecunu zasmetalo to što su radikali naveli da je Lazarević "branio u ratu ono što su oni predali u miru", te ih je, tvrdi, Drecun pozvao da izađu na tuču.

Damjanović i Šarović izašli su ispred skupštinske sale, gde se okupilo i skupštinsko obezbeđenje, ali Drecun se nije pojavio.

Prethodno su žustro polemisali poslanici Demokratske stranke i SNS-a, ali je i pored uzavrele atmosfere i kraćih konsultacija, nastavljeno izjašnjavanje o dopuni dnevnog reda.

Na kritike poslanika DS-a Balše Božovića, koji je obrazlagao predloge te stranke za stavljenje na dnevni red sednice i između ostalog naveo da je projekat "Beograd na vodi" smišljen zbog korupcije, reagovao je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović. 

Martinović kaže da on i njegove kolege iz poslaničke grupe nisu ništa ukrali, da ne mogu da kupe stan u "Beogradu na vodi" dok, kako je naveo, "Božović i njegov otac, kao i lider DS-a Dragan Šutanovac, mogu da kupe i obe kule".

Ocenio je da izjašnjavanje o dopunama dnevnog reda koji se utvrđuje još od 11 sati ne treba pretvarati u nastavak najvećih mogućih uvreda, te naveo da je Božović držao predavanje i vređao naprednjake.

Martinović je pozvao Božovića da donese indeks kako bi ga uporedio sa svojim indeksom i indeksom predsednika Srbije Aleksandar Vučića.

"Pa da cela Srbija vidi ko je kakav student bio i na čijoj strani je pamet Srbije", dodao je Martinović.

Naveo je da će SNS uzvratiti istom merom na navode Božovića, ukoliko nastavi da vređa.

Martinović je ponovo čitao detalje iz oslobađajuće presude Draganu Šutanovcu u kojoj je navedena njegova imovina, a prethodno je šef poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić rekao da je predsednica Skupštine Maja Gojković morala da reaguje na navode Martinovića, jer je govorio privatnom životu članova DS-a i vređao ih.

Gojkovićeva rekla da je pravo poslanika da predlažu dopune dnevnog reda i da svaki poslanik ima pravo da obrazlaže svoj zakon, ali ne i da vređa.

Navela je da se trudi da vodi sednicu, ali da količina uvredljivih izraza koje Božović koristi prelazi sve granice.

"Ne može neko stalno da govori da je neko lopov i da krade", rekla Gojkovićeva i dodala da bi se sa Božovićem menjala za imovinu.

Vređanje, navodi Gojkovićeva, "ne dešava se prvi put i sve je gore i gore", ističući da poslanici opozicije ceo dan vređaju većinu poslanika, predsednika države i političare, a ne govore o predlozima zakona koje bi da se nađu na dnevnom redu.

"Ako neko čitav dan upućuje uvrede ovde poslanicima da smo lopovi, da smo kriminalci, da nekog osuđujemo na doživotnu kaznu, emotivno, jednostavno, ne mogu da vodim sednicu. Ako se ovako nastavi, puno sreće drugi put. Ovo stvarno nema smisla", rekla je Gojkovićeva.

Na to je poslanik DS-a Radoslav Milojičić dobacio – "raspišite izbore".

"Ako to želite, to ćete i gledati, ali nije problem za nas", poručila je Gojkovićeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи