Brnabićeva i Mihajlovićeva sa Hojtom Jijem

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović odvojeno su se sastale u Beogradu sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijem.

Na sastanku Ane Brnabić i Hojta Jija zaključeno je da postoji dosta prostora za unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa između dve države.

U razgovoru je naglašeno da Srbija mora da ostane čvrsto opredeljena u sprovođenju reformi kako bi u skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije, saopštio je Kabinet premijerke.

Takođe, na sastanku je istaknuto da je potrebna snažna volja i istrajnost svih činilaca vlasti i društva kako bi se učinio značajniji napredak u pitanjima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije i obezbedili bolji uslovi za život svih građana Srbije.

Brnabić je ponovila da je najvažniji cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu, bez kojeg nema ni ekonomskog napretka, ni evropske budućnosti za region, navodi se u saopštenju.

Brnabić je istakla da je Srbija i dalje posvećena otvorenom dijalogu sa Prištinom, i izrazila uverenje da će otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dovesti do postizanja konsenzusa i saglasnosti u rešavanju pitanja od nacionalnog interesa za Srbiju.

Hojt Ji je istakao da su Sjedinjene Američke Države spremne da pruže svaku vrstu pomoći kako bi Srbija u što skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije.

Mihajlović i Ji o reformama i poslovonom okruženju

Na sastanku sa ministarkom Zoranom Mihajlović, funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji preneo je čestitke na uspešnoj reformi građevinskih dozvola, koja je, istakao je, bila od presudne važnosti za napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

"Primetno je da su uslovi poslovanja dramatično unapređeni", rekao je Ji, istakavši da je tome doprinela i dobra saradnja Ambasade SAD i USAID-a sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Glavne teme razgovora bile su, kako je saopšteno, nastavak reformi u oblasti građevinskih dozvola, unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, kao i infrastrukturni projekti koji će povezati Srbiju sa regionom.

Mihajlović je podsetila da pre tri godine mnogi nisu verovali da je moguće da se u Srbiji građevinske dozvole izdaju u potpunosti elektronski, a da sada bilo koji investitor do dozvole dolazi "jednim klikom".

"Sledeća reforma na kojoj radimo je reforma katastra, koja je jednako važna kao i reforma građevinskih dozvola", rekla je Mihajlović na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD takođe se interesovao za prioritete u oblasti transporta, koji će bolje povezati Srbiju sa regionom.

"Prioriteti Srbije su izgradnja 'auto-puta mira' od Niša preko Merdara do Prištine, završetak Koridora 10, ali i povezivanje auto-putevima sa Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, što otvara nove mogućnosti za ekonomiju čitavog regiona i bolji život građana. Prioritet nam je i izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte, gde su već počeli radovi na jednoj deonici", rekla je Mihajlović i dodala da Vlada uz to radi i na uklanjanju svih barijera kako roba i putnici ne bi čekali na granicama.

Potpredsednica Vlade rekla je da je već dogovoreno finansiranje izgradnje prve deonice "auto-puta mira" Niš–Merdare–Priština–Tirana–Drač, od Niša do Pločnika, gde će radovi početi iduće godine, kao i da očekuje da u 2018. bude potpisan ugovor za Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate–Preljina.

Ona je pozvala i američke građevinske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.Tanjug

Mihajlović o sastanku: Srbija jasno opredeljena za EU

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović je izjavila da je politika Srbija vrlo jasna – da ide u EU, bez obzira na bilo čiju percepciju o tome.

Ona je tako odgovorila na pitanje novinara da li je to što se sastala sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jijem u Vladi Srbije način da pokaže da Srbija ne sedi na dve stolice.

Na pitanje o čemu je razgovrala sa Jijem, Mihajlović je rekla da su razgovarali o povezivanju Srbije i regiona, kao i uspešno sprovedenoj reformi izdavanja građevinskih dozvola.

"Razgovarali smo o reformama koje smo sproveli, odnosno uvođenju elektronskih građevinskih dozvola. Puno smo radili na tome sa USAID i to je možda najveća reforma. Druga tema je bilo povezivanje Srbije sa Zapadnm Balkanom. Svako ko misli da transport nema ni malo veze sa politikom, čini mi se da ne zna baš najbolje", rekla je Mihajlović.

Navela je da su to bile najvažnije teme na sastanku za našu zemlju, što, ističe, i jeste najvažnije za bolje bolje uslove poslovanja, za nove investicije i nova radna mesta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара