Vučić primio akreditive ambasadora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Angole, Danske i Hrvatske, kojima je poželeo dobrodošlicu i uspeh u radu.

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivno pismo ambasadora Angole Emilija Žozea de Karvalja Gere koji je poručio da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.

Predsednik Srbije je, poželevši dobrodošlicu i uspeh u radu Geru, izrazio zadovoljstvo što će imati priliku da, kroz saradnju sa ambasadorom, doprinosi unapređenju odnosa dveju zemalja, zasnovanih na prijateljstvu iz vremena nekadašnje Jugoslavije.

Vučić je podsetio da, u čast tog prijateljstva, jedna ulica u Beogradu nosi ime Agostina Neta, prvog predsednika nezavisne Angole.

Predsednik Vučić je istakao da je za Srbiju značajno da neguje i razvija dobre odnose sa svim zemljama sveta i da angolski ambasador može da računa na punu podršku i pomoć svih ovdašnjih institucija za inicijative i ideje koje mogu da doprinesu da odnosi dveju zemalja budu sadržajniji.

Srbija je, naglasio je Vučić, među spoljnopolitičke prioritete uvrstila i jačanje saradnje sa Komisijom Afričke unije. 

Vučić je zamolio ambasadora Geru da rukovodstvu Angole prenese zahvalnost za razumevanje i snažnu podršku za politiku Srbije kad je reč o statusu Kosova i Metohije i na isti način će podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Angole, čiji slobodarski duh cenimo.

Ambasador Gera je predsednika Vučića upoznao sa situacijom u svojoj zemlji posle nedavno održanih izbora, kao i sa situacijom u okruženju i mogućem uticaju kriznih žarišta na situaciju u Angoli. 

On je rekao da je jedan od prioriteta njegove diplomatske misije u Srbiji da poveća ekonomsku saradnju dveju zemalja i zainteresuje srpske investitore za ulaganja u Angoli.

Predsednik Srbije je podsetio da je, kao ministar odbrane, posetio Angolu 2013. godine i da se tada uverio da ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede, mašinogradnje i građevinarstva, kao i za vojno-tehničku saradnju.

Dvojica sagovornika su se saglasila da bi češća razmena zvaničnih poseta doprinela i približavanju naroda Srbije i Angole, saopštila je pres služba predsednika Republike

Unapređenje saradnje Srbije i Danske 

Predsedniku Srbije akreditivno pismo predao je i novi ambasador Kraljevine Danske Anders Kristijan Haugor.

Vučić je tom prilikom, uz dobrodošlicu, rekao da veruje da će ambasador Haugor svojim bogatim diplomatskim iskustvom i angažmanom dati važan doprinos unapređenju saradnje Srbije i Danske, koje ove godine obeležavaju stogodišnjicu diplomatskih odnosa. Posebno je naglasio potrebu intenziviranja političkog dijaloga na svim nivoima.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Danskoj za kontinuiranu podršku u pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji, kao spoljnopolitičkom prioritetu Srbije, kao i na tome što je, sa više od četiri milijarde evra davanja, jedan od naših najznačajnijih donatora.

Srpski predsednik je upoznao danskog ambasadora sa ekonomskim kretanjima u našoj zemlji i uslovima za investiranje, sa nadom da će sve više kompanija iz Danske biti zainteresovano za ulaganje u Srbiji i time doprineti jačanju ekonomske saradnje dveju zemalja.

Ambasador Haugor je istakao da će prioritet njegove diplomatske misije u Srbiji biti upravo povećanje ekonomske saradnje dveju zemalja i veće prisustvo danskih kompanija na srpskom tržištu. On je rekao da cene napredak Srbije na evropskom putu, kao i da u evrointegracijama možemo i dalje da računamo na podršku Danske.

"Neophodno što pre realizovati zvaničnu posetu Vučića Hrvatskoj"

Predsednik Vučić primio je akreditivno pismo ambasadora Republike Hrvatske Gordana Bakote, koji mu je preneo pozdrave predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića.

Predsednik Vučić poželeo je ambasadoru Bakoti uspeh u diplomatskom radu u Beogradu.

Vučić i ambasador Bakota su izrazili očekivanje da će, uprkos pitanjima koja opterećuju odnose dveju zemalja, biti ispunjen deo obaveza iz Deklaracije o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, koja je potpisana prošle godine.

Srpski predsednik je naglasio da je potrebno da se intenzivira rad mešovitih komisija za rešavanje otvorenih pitanja, za čiji rad je Srbija imenovala nacionalnog koordinatora.

Predsednik Vučić je, u razgovoru sa ambasadorom Bakotom, pozvao hrvatski državni vrh da pokloni veću pažnju položaju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i rekao da je Srbija spremna da još više uradi za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji.

Konstatovano je da je neophodno što pre realizovati zvaničnu posetu predsednika Vučića Hrvatskoj, jer će ona imati značajan uticaj na razvoj saradnje i poboljšanje političke atmosfere između dveju zemalja.

Ambasador Bakota je rekao da Hrvatska ceni sve što Srbija radi za hrvatsku nacionalnu manjinu i da upravo manjine mogu da budu most saradnje. 

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво