Kako podršku Evropske unije učiniti vidljivijom?

Kako u Srbiji podršku Evropske unije učiniti vidljivijom – to pitanje je na listi prioriteta Vlade Srbije, jer se procenjuje da se o dobrim stranama evrointegracija, ni posle 17 godina koliko smo u tom procesu, ne zna dovoljno.

Radi se na tome da projekti koji najbolje pokazuju koliko je Unija uložila u Srbiju budu bolje promovisani. Stručna javnost ukazuje – vreme je za ozbiljnu marketinšku kampanju o evrointegracijama.

Da je Evropska unija naš najveći donator – zna tek svaki treći građanin, pokazuju najnovija istraživanja. Za Srbiju, kojoj je članstvo u Uniji strateški cilj, to nije dovoljno ako se ima u vidu da se iz evropske kase, kroz razne projekte, u obnovu infrastrukture, izgradnju škola i puteva, bespovratno slilo oko tri i po milijarde evra.

"Vrlo je važno da ti projekti budu vidljivi, da naši građani ne slušaju samo iznose i cifre, nego da vide šta je od tih iznosa, od tih novčanih sredstava zaista urađeno. I u tom smislu zaista je važno da podignemo vidljivost. To je obaveza s jedne strane naše Vlade, s druge strane, naravno, i EU u najširem smislu", kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Objasniti pozitivne efekte evrointegracija je ozbiljan zadatak.

"EU se pojavljuje kao donosilac nekih uslova. Recimo, SSP koji imamo već devet godina se uglavnom spominje u negativnom smislu, iako taj sporazum ima veoma dobre i korisne strane za Srbiju. Malo je poznato da je naš izvoz u EU od njegovog potpisivanja skočio za 120 procenata", ističe Vladimir Međak iz Evropskog pokreta.

Kada je reč o porukama koje stižu do građana, da li u javnosti postoji prava mera između odnosa EU o velikim političkim temama u Srbiji i njene donatorske uloge?

"Najveći deo poruka o kojima ja govorim jeste da su evrointegracije deo domaće razvojne politike. I upravo u tom smislu mi komuniciramo i nastojimo da komuniciramo sa građanima. Visoka politika, kojom se takođe bavimo u procesu evropskih integracija, i bez koje nema okvira za proces evropskih integracija, je zaista rezultat zakomplikovanih međunarodnih odnosa, koji se ne reflektuju samo na Srbiju", ukazala je ministarka Joksimović.

Reforme su nekad bolne, ali pristupanje Uniji je način da se živi bolje – na političarima je da to jasno objasne, smatraju u Institutu za evropske poslove.

"Poruke koje građani treba da čuju pre svega od vlade, jer nju vide kao instituciju od koje treba da dobijaju podatke kako napreduje Srbija, zatim od nevladinih organizacija i pregovaračkog tima, ali i od EU. Poruke sa te četiri strane treba da budu usaglašene", rekao je Naim Leo Beširi sa Instituta za evropske poslove.

Ubuduće pažljivije će se obeležavati šta je donirala Evropska unija. Evropski pokret zalaže se za ozbiljnu marketinšku kampanju u evrointegracijama.

"U implementaciji strategije moraju da budu angažovani vrhunski znalci svog posla", rekao je Međak, dok Joksimovićeva naglašava da već postoje ozbiljan tim i ozbiljna kampanja.

"Mi imamo i akcioni plan za podizanje vidljivosti EU i projekata finansiranih od strane EU", navela je ministarka.

Prema oceni stručne javnosti, dragoceni bi bili direktni razgovori sa građanima o svemu što ih o Evropskoj uniji zanima – poput onih u izbornim kampanjama.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво