Šarčević: "Mekši" model dualnog obrazovanje nego u Nemačkoj

Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo prihvatio je u načelu Predlog zakona o dualnom obrazovanju. Resorni ministar Mladen Šarčević rekao je da se Srbija opredelila za "mekši" model dualnog obrazovanja u odnosu na one koji postoje u Nemačkoj i Švajcarskoj.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja naveo je da se novom mrežom neće na silu zatvarati škole.

Ministar kaže da učenici neće imati tvrde obaveze prema kompanijama u kojima će se obučavati za rad, te da su Predlogom zakona o dualnom obrazovanju predviđene i varijacije u slučaju da učenik napušta jednog i prelazi kod drugog poslodavca tokom školovanja.

Šarčević je odbacio navode da će se kroz dualno obrazovanje izrabljivati deca i istakao da je cilj da se zakonom zaštite interesi učenika.

Na sednici Šarčević je rekao da je pravo izbora da li će se učenik opredeliti za dualno obrazovanje i da niko neće nikome ništa nametati.

Naveo je i da će se učeniku koji je posle trogodišnjeg dualnog obrazovanje dve godine radio posao za koji se školovao priznati kao da je završio i četvrti razred srednje škole, a za nastavak školovanja moraće da polaže stručnu maturu.

Dok su u raspravi na odboru poslanici vladajuće većine ocenili da je uvođenje dualnog obrazovanja pedagoško reformski iskorak koji će zacementirati reformu srednjih škola i još brže dovesti do modernizacije Srbije, opozicija je oštro protiv predloženog zakona.

Poslanik Srpska napredne stranke Marko Atlagić rekao je da predloženi zakon napada stranka bivšeg režima koja je za vreme dok je bila na vlasti školstvo dovela do najnižih grana.

Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke smatra da je ta stranka protiv koncepta dualnog obrazovanja, jer je, kako je ocenila, duboko nepravedan.

Navela je da nisu predviđene nikakve garancije da će se učenici nakon dualnog obrazovaja zaposliti kod poslodavaca kod kojih su se školovali, dodavši da će zapravo predložena rešenja kompanijama omogućiti ekstemno jeftinu radnu snagu bez ikakvih obaveza.
Sa njom se saglasio i poslanik Dosta je bilo Ratko Jankov.

Nakon rasprave odbor je u načelu prihvatio Predlog zakona o dualnom obrazovanju koji će biti na dnevnom redu sutrašnje sednice parlamenta.

Pred poslanicima će biti i izmene zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje je takođe skupštinski odbor danas prihvatio u načelu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво