"Vučić najveći pobednik lokalnih izbora na KiM"

U očekivanju drugog kruga lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji izvesno je da je Srpska lista osvojila apsolutnu većinu u devet od 10 opština gde su Srbi većinsko stanovništvo, što je novinar i profesor u Prištini Adriatik Keljmendi ocenio kao "hladan tuš" i istakao da je predsednik Aleksandar Vučić najveći pobednik tih izbora, prenela je prištinska "Koha".

I hladan tuš za kraj: predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je najveći pobednik izbora na Kosmetu – Srpska lista je uspela da u prvom krugu pobedi u devet opština, dok u Klokotu vodi sa oko 47 odsto. Apsolutna vlast u 10 opština na Kosovu!", naveo je Keljmendi za Kohu.

List piše i da je opoziciona DSK bivšeg premijera Ise Mustafe vratila primat u većini opština sa većinskim albanskim stanovništvom.

Dnevnik Zeri piše da je, prema prvim prelimnim rezultatima, opoziciona DSK bivšeg premijera Ise Mustafe daleko iza sebe ostavila vladajuću Demokratsku partiju Kosova i pokret Samoopredeljenje.

List navodi da je samo par meseci nakon vanrednih parlamentarnih izbora, ovaj politički subjekat vidno povećao broj glasova građana i istovremeno politički udeo u većini opština u zemlji.

"DSK se nakon mnogo vremena vratila kao prva partija u zemlji, ako se pogledaju preliminarni rezultati lokalnih izbora koji su održani juče. Partija Ise Mustafe, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila mreža NVO 'Demokratija na delu', osvojila je više od 210.000 glasova ostavljajući iza DPK Kadrija Veseljija, koja je osvojila oko 150.000 glasova i Samoopredeljenje sa oko 130.000 glasova", navodi list.

DSK je, piše Zeri, i partija koja je osvojila i najviše opština, tj. u njima neće biti drugog kruga, a u četiri od sedam glavnih opština je obezbedila drugi krug.

Pozivajući se na podatke DND, pošto CIK nije izašao sa svojim podacima, DPK je osvojila samo jednu opštinu bez drugog kruga, a druga runda ih čeka u Prizrenu, Mitrovici i Uroševcu.

Povećanje u odnosu na poslednje lokalne izbore koji su održani 2013. godine, zabeležio je i pokret Samoopredeljenje, iako ne onoliko koliko se očekivalo nakon rezultata na parlamentarnim izborima održanim u junu.

Osim prištinske opštine, naime, Samoopredeljenje je obezbedilo i drugi krug u još nekoliko drugih kosovskih opština.

RTK je prenela da su izbori na Kosovu i Metohiji bili mirni, ali i da je EU kritikovala nisku izlaznost građana.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost bila oko 44 odsto, a tim povodom oglasila se i šefica kancelarije EU na Kosovu, Natalija Apostolova,koja je rekla da građani ne treba da propuste priliku i da treba da glasaju za svoju budućnost.

"Građani treba da razmisle o tome za koga bi da glasaju. Želimo da vidimo da su izabrane osobe koje to zaslužuju, koje su poštovane, osobe koje dobro znaju svoj posao i koje su čistih ruku", ocenila je Natalija Apostolova.

Epoka i re je prenela čestitke kosovskog predsednika i premijera, Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja, koji su svojim postovima na Fejsbuku ocenili da su izbori prošli u miru i demokratskoj atmosferi.

Oglasio se i lider DSK, Isa Mustafa, koji je na svom Fejsbuk profilu napisao da je ta partija na prvom mestu zasluženo.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи