Ko je optimista, a ko ne po pitanju Srbije i njenog EU puta

Ambasadori Nemačke i Italije, Aksel Ditman i Đuzepe Manco, kao i bivša šefica grčke diplomatije Dora Bakojani podržali su evropski put Srbije, koja je, kako je istakla Bakojani, u tom pogledu na "dobrom putu" i, šta više, prednjači u regionu. Predsednik CIRSD-a i Narodne stranke Vuk Jeremić izneo stav da se Srbija trenutno udaljava od EU.

Bakojani je na panelu "Nadolazeći geopolitički trendovi i bezbednosi izazovi u regionu" u okviru 17. Srpskog ekonomskog foruma rekla da Srbija "ide dobro", što joj, kaže, daje razloga za optimizam.

Ona je rekla da je EU poslednjih godina u sopstvenoj krizi, zbog čega je zapostavila i zaboravila Zapadni Balkan, jer ne zna kako da izađe iz sopstvenih problema. 

"Mislim da Zapadni Balkan ni danas nije visoko na agendi EU, a trebalo bi, jer je u interesu EU da što pre uspostavi što bliskije odnose sa regionom, jer su izazovi sa kojima se suočavaju isti", rekla je ona.

"Srbija prednjači i veoma sam optimistična kada je Srbija u pitanju", poručila je ona, i dodala da Grčka, iako trenutno nije u prilici da vodi "agresivnu spoljnu politiku", snažno podržava evropski put Srbije.

Kao izazove u regionu navela je sitauciju u BiH koja, kako kaže, ima neefikansu strukturu, ali i Makedoniju i pitanje njenog imena, istakavši da se atmosfera sa novom vladom u Skoplju promenila i da je to u Grčkoj doživljeno kao dobar znak. 

Manco je rekao da je na putu i Srbije i čitavog regiona ka EU ključan podsticaj koji stiže upravo iz Unije. Takođe je istakao i važnost regionalnog integrisanja.

"Samo EU može da pogura region napred. Proces pristupanja kojim se jača regionalna saradnja ", rekao je on.

Ditman je ponovio da Nemačka snažno podržava Srbiju na putu ka EU i podsetio koliko je EU pre svega angažovana u Srbiji.

Takođe smatra da se izazovi koji u regionu i Srbiji postoje mogu rešavti u okviru EU.

"EU je posvećena ne samo Srbiji, nego čitavom regionu. Želimo da se ubrza saradnja u ekonomskoj oblasti u regionu", rekao je on.

Ditman takođe naglašava da EU nije samo ekonomski klub, već i klub u kojem se neguju određene vrednosti i principi i da zemlja koja želi da postane njegov deo mora da se na tom putu usaglašava sa stavovima Unije. 

Posebno je naglasio značaj Poglavlja 23 i 24.

Jeremić se složio da je evropska bućnost Srbije i regiona od ključnog značaja, ali nije podelio optimizam sagovornika.

Jeremić je uporedio Srbiju sa Turskom od pre nekoliko godina kada su poglavlja otvarana, ali se zemlja udaljavala od EU.

On je oponirao Bakojani i amabsadorima, podsetivši na slučaj svoje supruge, koja je, po njegovim rečima, praktično "sa najvišeg mesta u zemlji", optužena da je narko diler, a da je odbacio njenu tužbu zbog toga.

"Da se tako nešto desi u Grčkoj, da li biste bili isto tako optimistični?", pitao je on Bakojani,

Rekao je i da su predsednik i Vlada zastupljeni u medijima sa 98 odsto, a svi ostali – sa dva odsto.

Na to mu je Bakojani odgovorila da i u Grčkoj, koja je član EU, državna televizija 80 odsto poklanja pažnju aktuelnoj vlasti, a drugima, ako to hoće, kako je istakla, 20 odsto.

"Vlada pokušava da utiče na pravosuđe, imamo i mi problema, ponekad se i u Grčkoj demokratija dovodi u pitanje. Da, za Srbiju su mnoga pitanja otvorena, mora se ostvariti napredak po pitanju vladavine zakona, ali jesam optimista da će Srbija sve to ostvariti do 2025, pre nego što uđe u EU", rekla je ona.

Manco je rekao da na putu Srbije, kao i drugih zemalja, ima uspona i padova, ali da je pre svega interes građana da imaju bolji sistem.

"EU je snažno posvećena, mada može i više da učini", rekao je on, dodajući da se isto očekuje i od srpske vlade.

Manco, Ditman i Bakojani su se složili da NATO u regionu ima ulogu stabilizatora i pozdravili saradnju Srbije sa Alijansom u okviru IPAP-a i njeno učešće u misijama EU i UN.

Slažu se takođe da stav Srbije o vojnoj neutralnosti nije prepreka za saradnju.

Na pitanje kako vide uticaj specijalnih odnosa Srbije sa Rusijom i Kinom, ambasadori su se složili da EU nema ništa protiv da Srbija održava dobre, prijateljske odnose sa trećim zemljama, ali podsećaju da država koaj teži EU mora sa njom da se usaglašava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи