Miščević: Zdrava životna sredina bitna zbog nas, a ne zbog EU

Šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević navodi da zdrava životna sredina nije potrebna Srbiji da bi dobili zeleno svetlo za otvaranje Poglavlja 27, već da bi imali sistem koji će biti zdraviji po nas i zato je bitno važnost tog pitanja predstaviti javnosti.

Tanja Miščević je obraćajući se na konferenciji "Na putu ka EU i zdravoj životnoj sredini" rekla da je Pregovaračko poglavlje 27 (zaštita životne sredine), poglavlje na kojem se najbolje vidi koje su to koristi od pristupanja Evropskoj uniji, te da su civilni sektor i mediji značajni za približavanje tih koristi širokoj javnosti.

"Komunikacija je u ovoj oblasti primarna jer nema poglavlja na kojem tako lepo i lako možete objasniti koristi od približavanja Evropskoj uniji", smatra Miščevićeva.

Govoreći o finansiranju zaštite životne sredine na lokalnom nivou, Miščevićeva je rekla da, iako u toj oblasti ima poteškoća, postoje i svetli primeri da se radom i razgovorom može postići mnogo.

Zeleni fond, prema njenim rečima, nije dovoljan, a ono o čemu je potrebno "ozbiljnije razgovarati" jeste cirkularna ekonomija.

"Cirkularna ekonomija je jako bitna, ali ona još uvek nije ušla u uši onih koji se bave razvojem Srbije", poručila je šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU i dodala da je cirkularna ekonomija važan segment Industrijske strategije.

Smatra da je još jedna bitna stavka u oblasti finansiranja životne sredine i inspekscijski nadzor i kontrola sredstava.

Centar za evropske politike organizovao je konferenciju "Na putu ka Eu i zdravoj životnoj sredini" na kojoj je bilo reči o procesu pristupanja Srbije EU u vezi sa Pregovaračkim poglavljem 27 sa fokusom na postojećim izazovima u pogledu finansiranja zštitne životne sredine u lokalnim sredinama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи