Lokalni izbori na KiM, nekoliko incidenata

Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori, treći od samoproglašene nezavisnosti 2008. godine. Građani su birali predsednike opština i odbornike u opštinskim skupštinama. Srbi u Pokrajini izašli su na izbore na 18 lista, u 21 opštini, od kojih u 10 imaju većinu. Iz nekih lokalnih sredina stigle informacije o manjim incidentima.

Biračka mesta na Kosovu i Metohiji su otvorena u 07.00 a glasanje je trajalo do 19 časova.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohije Marko Đurić je, govoreći u Dnevniku RTS-a, pozvao građane na KiM da što masovnije izađu na izbore i podrže očuvanje veza sa Beogradom. 

Glasački proces je generalno protekao regularno, rekli su u Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. Iz lokalnih sredina su, međutim, stigle informacije o nekim incidentima i nepravilnostima.

U Gračanici je policija privela dve osobe zbog narušavanja toka glasanja i međusobnog fizičkog obračuna.

U Klokotu su privedeni predsednik biračkog odbora Miloša Perića i člana odbora Nebojšu Lazića, koji su kasnije pušteni. 

Miloš Perić, inače iz Srpske liste, pokušao je da zaštiti biračku kutiju od napada predstavnika jedne od građanskih inicijativa, javlja dopisnik RTS-a.

U Gori, na krajnjem jugu KiM, na biračkim mestima su iznenada zamenjeni članovi biračkih odbora iz Jedinstvene goranske partije, koja je u koaliciji sa Srpskom listom u kosovskom parlamentu. U toj partiji kažu da je ova ciljana rotacija dovela u konfuziju oko 3.000 birača Goranaca. 

Prema podacima Centralne komisije do 15 časova glasalo je 29 odsto od 1.900.000 upisanih birača. U opštinama sa srpskom većinom najveći odziv je u Klokotu – 45 odsto, javlja dopisnik RTS-a.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici izlaznost je 28,79 odsto, u Štrpcu 40,65 odsto, Novom Brdu 37,45 odsto, Leposaviću 35,73 odsto, u Gračanici 24,95 odsto.

U Prištini je od 188.341 upisanih do 15 časova glasalo njih 56.815, što je 31,92 odsto. 

Prema ocenama analitičara, izbori predstavljaju prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво