Devet godina Srpske napredne stranke

Poštujte prošlost, ali tražite budućnost, budite dostojni onoga što smo uradili u poslednjih devet godina i niko vas u skoroj budućnosti neće pobediti, poručio je predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić na obeležavanju devete godišnjice stranke na stadionu Tašmajdan.

Jubilej SNS-a je godina u kojoj je predsednik stranke na čelu države nasledio osnivača partije. Uoči decenije postojanja partije, njen lider poručio je da opuštanja nema, uprkos rejtingu stranke koji je na istorijskom maksimumu.

"Srbija je danas zemlja na evropskom putu. Srbija ima svoje ime i prezime, ima svoje ja, Srbija sme i da zagrmi i kada tiho govori, Srbija se danas čuje onako kako se nije čula u poslednjih 20 ili 30 godina", rekao je Vučić pred punim tašmajdanskim stadionom, "podvlačeći crtu" i učinak stranke od njenog osnivanja.

"Čuvajte, dragi moji naprednjaci, i brinite o budućnosti Srbije, čuvajte mir i stabinlost, čuvajte ono što vam u ovom trenutku ne izgleda najpreče, a to je prilika da sa svima u komšiluku razgovaramo, a ne da se sukobljavamo", rekao je lider SNS-a.

Svi oni sa kojima pregovaramo, ponavlja Vučić, moraju da znaju da to nije rezultat naše slabosti, već naše želje da živimo u miru, da bi nam deca tako živela, i da bi nam svima bilo mnogo bolje. "Samo nemojte da pomislite da to radimo što smo mnogo slabi", rekao je Vučić.

"Budite dostojni svega onoga što ste uradili prethodnih devet godina, u teškom vremenu, verujte, radite, menjajte se, učite, budite bolji svakog dana. Sanjajte svoje snove o jakoj i uspešnoj Srbiji i radite još više da ih ostvarite", rekao je lider naprednjaka.

"Poštuje prošlost, ali tražite budućnost i niko vas, sigurno, uskoro u Srbiji neće pobediti", poručio je.

Vučić je istakao da je stranka, na devetu godišnjicu postojanja, jača i da je dosegla istorijski maksimum u istraživanju javnog mnjenja, koji je bilo koja stranka imala od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji, poručivši da treba članovi da rade naporno i dalje za dobrobit zemlje.

Rekao je da ne prenosi rezultate istraživanja javnog mnjenja da bi se članovi ulenjili, već da se dalje bore za Srbiju još snažnije, jače, brže i bolje, nego što su činili do sada.

Ukazao je da je dolazeći na skup prebirao po glavi momente s početka stranke i da se setio Brane Crnčevića, koji je jednako značajan za stranku kao Tomislav Nikolić, a koji je ukazao da svi mi dugujemo deci, da budemo potomci, da bi bili preci.

"Sve je u tim rečima, naša politika i način kojim želimo da se bavimo zemljom. Brana je verovao u veliku prošlost i dužnost nam je da budemo dosledni, kako bi sami mogli da budemo velika prošlost. Verovao je u dug prema deci, čiji preci treba da postanemo", rekao je Vučić.

Potomak je, kako je podvukao, samo onaj koji preuzme odgovornost za sebe i istoriju, koji se ne plaši izazova, koji traga za rešenjima, rešenjima koja donose dobrobit novim potomcima.

"Biti predak i potomak, to je ideal kojim je težio veliki pisac, i mora biti ideal stranke i svakog člana. Da budemo dostojni prošlosti i budućnosti koju pravimo danas. Da radimo tako da nas se ne stide oni koji bili pre nas i koji dolaze posle nas", naglasio je Vučić.

Ukazao je da je SNS gubio u prošlosti i to neka ubedljivo, ali da je to činio uz osobinu koju nisu imali drugi, a to je da je učila iz poraza, menjala se, nije krivila drugog nego sebe, znala da je to jedini način da bude jača i postane što je danas - pobednici.

"Zato danas kažem pobeđujte ali radite, menjajte se, učite kao da i dalje gubite", poručio je Vučić.

Srbija, kako je istakao danas je drugačija zemlja, politički i vojno snažnija, ima mnogo više bioskopa, pozorišta i muzeje.

Kako je stranka ranije saopštila, devetogodišnjica je posvećena članovima i partnerima; podsećanju na razvoj i rezultate. Navode porast bruto-domaćeg proizvoda, višak u kasi, smanjenje nezaposlenosti...

"U ovom našem poslu, i to je još jedna velika lekcija našeg Brane, važna je suština a do nje se dolazi samo na jedan način kako je pisao i on 'Šta imaš u sebi se vidi na papiru, a da bi papir punio moraš da puniš svoju glavu a ne džepove jer će papir biti prazan'. I to je živa istina", poručio je Vučić.

Vučić je naprednjacima poručio da u Beogradu pobede ubedljivo, baš zato što, kaže, neki "misle da su već pobedili".

Aleksandar Vučić je istakao da se pobeđuje radom i rezultatima, a ne lažima, krađom i dugovima.

Lider SNS-a je naveo i da je on otvorio više fabrika, nego što su neki njegovi politički protivnici uopšte otišli na posao.

Rekao je da takve ne treba mrzeti ali im treba odgovoriti radom i poručio naprednjacima da budu neustrašivi, da nemaju razloga da se plaše jer imaju rezultate i rade bolje i više nego što su oni u stanju.

"Srbija je bolja danas, Beograd je bolji nego što je bio i svaki grad u Srbiji je bolji nego što je bio pre pet godina", rekao je Vučić.

"Nemojte da se plašite njihove agresije u Beogradu, onih koji vole da spavaju i ništa ne rade", dodao je.

Poručio je da je tačno, kako to oni govore, da su gužve u gradu, jesu, kaže, jer se radi, gradi i biće gužve doveka, ali će zato deca znati i ko je Tesla, i Uroš Predić i Ivo Andrić.

"Vi koji ste zatvarali fabrike, muzeje - budućnost Srbije - govorite šta hoćete, a vi koji ste otvorili horizonte i budućnost - govorite glasno, jer i bolji ste i hrabriji i sposobniji i jači i nemojte da vam govorim koliiko vas je više", rekao je lider SNS-a.

Kako je rekao, u poslu kojim se bave važna je suština, a to su rezultati.

Tu nema tajni, rekao je Vučić i dodao da svaki dan treba raditi, učiti a rezultat, suština je svačija vrednost.

"Hoćemo više - radimo više, hoćemo bolje - budite bolji - nema milosti u ovom poslu niti treba da je bude", rekao je Vučić.

Kako je rekao, SNS je osvijio najveću premiju - da vodi, odlučuje, ali ne da se bogati, već da narod bude bogatiji i bolje živi, kao i da one koji su mislili samo na sebe i bogatili se pošalju na smetlište istorije.

"Stranka koju danas vodim dogodine će slaviti 10 godina", rekao je Vučić, ali i poručio da sledi da dođu mlađi, bolji sposobniji, da preuzmu primat i da vode u buduće pobede.

U SNS ima, istakao je, mnogo divnih ljudi, koji tek treba da se pokažu u budućnosti i nastave i naprave veliki posao i najbolje stvari urade za

Pozdravio je koalicione partnere, koji su, kaže, prihvatili teret prokazanih i progonjenih.

Dačić: Kad vidim ko ga sve napada, Vučić mi je još draži

Lider SPS-a Ivica Dačić se na skupu naprednjacima obratio sa "dragi prijatelji" jer je, kaže, "to suština našeg međusobnog odnosa i zato vam se tako i obraćam.

Rekao je da je za proteklih nekoliko godina Srbija ostvario velike promene, vlast vodi zemlju a SPS i SNS su, dodaje, preskočile sve prepreke, mnoge i veštačke, koje su bile između njih, a sada zajedno preskaču sve prepreke i Srbija ide napred.

Predsednik SPS-a je rekao da nećemo ni zaboraviti ni genocid u Prvom svetskom ratu, u Drugom takođe i genocid nad Srbima u NDH, ni onaj počinjen ovde u Srbiji, ni devedesete jer "nas optužuju za genocid i etničko čišćenje a Srbi su najveće žrtve etničkog čišćenja i genocida".

Nećemo, kaže, prihvatiti ni lažnu sliku koju su nam nametnuli kako bi opravdali što su nas bombardovali, a nećemo dozvoliti ni da nas "pljuju" oni koji kažu da je RS genocidna tvorevina, koji svašta pričaju protiv svoje zemlje ni oni "koji se odriču velike Srbije, a neće da brane ni malu Srbiju".

Podvukao je i da je Srbija sada poštovan i pouzdan i predvidiv partner svuda u svetu.

Dodao je i da su socijalisti Vučića podržali na predsedničkim izborima jer je narodni kandidat i da je u najboljem interesu Srbije to što je pobedio na predsedničkim izborima.

"Kada vidim ko ga napada i kako se ujedinjuju protiv njega, nekako mi je još draži, kada to vidim moja je podrška još čvršća", rekao je lider SPS.

Kako je rekao, na beogradske izbore će ići rasterećeno, jer će zajedno pobediti.

Skupu su prisustvovali najviši državni i funkcioneri SNS-a, Maja Gojković, Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Nikola Selaković, Goran Knežević, Zoran Đorđević, Zlatibor Lončar, Nela Kuburović, potpredsednici Milenko Jovanov, Miloš Vučević, Marija Obradović...

Takođe, prisustvovali su i predstavnici koalicionih partnera Aleksandar Vulin, Dragan Marković Palma, Rasim Ljajić, Nenad Popović, a ima i poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života, glumci Lazar Ristovski, automobilista Dušan Borković, teniski trener Bogdan Obradović, Veselin Šljivančanin... 

Na obeležavanju devet godina postojanja SNS bili su i gosti iz inostranstva – zamenik šefa valdajuće mađarske stranke FIDES Zoltan Bona, poslanik grčke NEA Demokratia Stavros Kalafatis, poslanik Narodne stranke u Kongresu Španije Ruben Moreno Palankes, potpredsednik bosanske Partije demokratskog progresa Igor Crnadak, predstavnik Komunističke partije Kine Či Lin Čun, te i direktor Fondacije Hans Sajdel Luc Hobel i predstavnik Fondacije Konrad Adenauer Gordana Filipović.

SNS je nastao 2008. godine kada su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić napustili SRS, osnovali novu stranku – Srpsku naprednu stranku koja je već na prvim parlamentarnim izborima, na kojima je učestvovala, 2012. godine, osvojila vlast na programu sveobuhvatnih reformi i evropskih integracija.

Od 2012. godine do danas SNS je vodeća stranka koja kreira i sprovodi državnu politiku.

U narednim parlamentranim 2014. a zatim i 2016. godine potvrdila je svoju vodeću ulogu sa osvajanjem većine u parlamentu a njen lider Aleksandar Vučić na izborima u proleće ove godine pobedio je na predsedničkim izborima u prvom krugu glasanja.

Osnovi i glavne karakteristike te politike su, na spoljnopolitičkom planu ulazak Srbije u EU i prijateljski odnosi sa Ruskom Federacijom, Kinom i SAD, na regionalnom planu očuvanje mira i stabilnosti i međusobna saradnja.

Na unutrašnjem planu politika SNS-a je sprovođenje reforme na svim nivoima, uz fiskalnu stabilnost i ekonomski razvoj, smanjenje nezaposlenosti i unutrašnje jedinstvo zemlje.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво