Bulcova: Srbija da iskoristi novu Strategiju proširenja EU

Evropska komesarka za transport Violeta Bulc navodi da Srbija u procesu pridruživanja EU pokazuje visok nivo profesionalizma i posvećenosti i treba da iskoristi novu evropsku strategiju za proširenje EU, koja će biti doneta u februaru.

"Žan Klod Junker je rekao da će u februaru 2018. godine na stolu biti nova stragetija za proširenje EU. Srbiju, kao i druge zemlje u regionu, pozivam da to iskoriste kako bi se što pre pridružile", rekla je Violeta Bulc za Tanjug.

Naglasila je da su ulaganja u infrastrukturne projekte i dalje jedan od najvažnijih uslova za privredni rast.

Navodi da razvoj transportne infrastrukture omogućava veći angažman članica EU, kao i da Unija želi da proširi definisane koridore na Zapadni Balkan, zbog čega je, ističe, veoma značajno osnivanje Transportne zajednice za Zapadni Balkan.

Prema njenim rečima, Transportna zajednica će kao pravni okvir omogućiti brži razvoj infrastrukture i privrede u regionu.

Podseća da je posle 10 godina pregovora dogovoren zakonski okvir za investicije u tom sektoru.

"To ima suštinski značaj za Srbiju, ali i za ceo Zapadni Balkan. Veoma sam ohrabrena onim što vidim, političke i ekonomske zajednice rade zajedno i definišu prioritete, što je od suštinskog značaja za implementaciju infrasturkturnih projekata", navela je Bulcova.

Naglasila je da EU pridaje veliki značaj reginalnom povezivanju i da su u tom smislu projekat izgradnje autoputa Niš–Merdare–Priština, kao i drugi regionalni projekti, veoma važni.

EU, kako je objasnila, načelno favorizuje železničke konekcije, kako zbog transporta, tako i bezbednosti saobraćaja, ali nema sumnje da se moraju graditi i putni koridori.

"Za nas veću vrednost imaju oni projekti koji 'prelaze' preko granice, jer se na taj način podstiče regionalna saradnja, a ideja o zajedničkom ekonomskom području u regionu se može realizovati", navela je evropska komesarka za transport.

U Transportnoj zajednici su države Srbija, Crna Gora, Albanija, Makedonija, BiH, kao i Priština u okviru formule "zapadnobalkanska šestorka".

Cilj je jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, rečnog i pomorskog saobraćaja između država Zapadnog Balkana i EU.

Trasnportna zajednica, čije bi sedište trebalo da bude u Beogradu, radiće na projektima, davaće preporuke za proširenje mreže, koordinisaće saradnju na graničnim prelazima, harmonizacija direktiva i slično.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво