Poslednji dan kampanje za lokalne izbore na KiM

Na Kosovu i Metohiji u ponoć počinje predizborna tišina, čime se završava predizborna kampanja, duga skoro mesec dana. Izbori će biti organizovani u nedelju, u 38 opština, među kojima su Srbi većina u 10. Milan Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova rekao je za RTS da je kosovska policija napravila poseban operativni plan koji danas stupa na snagu. U pojedinim regionima, dežurni tužioci biće stacionirani u policijskim stanicama.

Svi koji su se prijavili, u većini su spremni za izbore u nedelju. Izbori su sa aspekta interesa preostalih Srba zanimljivi u deset opština na Kosovu i Metohiji.

Osim u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, izbori će biti organizovani u još tri opštine na severu Kosova - Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Na jugu, u Gračanici, Novom Brdu, Klokotu, Ranilugu, Partešu i Štrpcu. Dakle, to su opštine sa srpskom većinom. Na Kosovu i Metohiji ima ukupno 38 opština.

U većini njih za upravljanje lokalnom samoupravom u naredne četiri godine, bore se albanske stranke.

U deset opština sa srpskom većinom, za predsednika, prijavio se 21 kandidat iz više srpskih stranaka. Najviše kandidata ima Srpska lista, koja jedina ima i podršku Vlade Srbije.

Za izbore ima prijavljenih nešto više od 90 političkih subjekata, među kojima je jedna koalicija, 35 partija, slede građanske incijative i nezavisni kandidati. Ukupno je 204 kandidata za predsednike opština, među kojima je samo osam žena.

Uvek kada se na Kosovu organizuju izbori postavlja se pitanje obezebeđivanja biračkih mesta, jer je ranije bilo puno incidenata.

Iz Centralne izborne komisije su saopštili da su sa policijom dogovorili sve mere za dodatno angažovanje.

Milan Radojević, zamenik ministra unutrašnjih poslova rekao je za RTS da je kosovska policija napravila poseban operativni plan koji danas stupa na snagu. Po tom planu biće angažovani svi resurski kosovske policije. To podrazumeva da će od danas biti prekinuti svi godišnji odmori i slobodni dani za policajce, tako da će svi policajaci biti angažovani na dan održavanja izbora.  

U pojedinim regionima, dežurni tužioci biće stacionirani u policijskim stanicama kako bi brže reagovali u slučaju potrebe, rekao je Radojević.

"Kada govorimo o severu Kosova gde je najveći fokus i pažnja kako lokalne tako i međunarodne javnosti u obezbeđenje javnog reda i mira i samih birališta na severu KiM biće angažovano preko 400 policajaca", rekao je Radojević. 

Na ranijim izborima pre četiri godine, bili su složeni bezbednosni uslovi za održavanje izbora i bilo je velikih problema, podsetio je Radojević.

"Imajućito to u vidu, kosovska policija je donela posebne mere kako bi se svi ti problemi izbegli ovoga puta", rekao je Radojević.  

Pravo glasa na izborima u nedelju ima milion i 900.000 birača, a izbore će pratiti više od 30.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво