Vulin sa predsedavajućim Vojnog komiteta EU

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Mihailom Kostarakosom.

Tom prilikom, ministar Vulin je naglasio da je spoljnopolitički cilj Republike Srbije da zadrži status vojno neutralne države, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Kroz proces evropskih integracija naša država izražava spremnost da izgrađuje kapacitete i sposobnosti sistema nacionalne bezbednosti i odbrane u skladu sa standardima i obavezama koje proizilaze iz Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU", naveo je Vulin.

Vulin je istakao da angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije obezbeđuje veoma povoljan uticaj na ukupan proces integracije Republike Srbije u Evropsku uniju.

Takođe, obavestio je da će se u narednom periodu uložiti dodatni napori za otpočinjanje učešća srpskih predstavnika i u civilnim misijama pod vođstvom Evropske unije.

Republika Srbija je prošlog meseca, nakon potpisivanja Note o pristupanju Borbenoj grupi EU "Helbrok" od svih država učesnica postala punopravna članica ove grupe, čime se zaokružilo učešće Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u svim raspoloživim mehanizmima Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Administrativni ugovor koji je Ministarstvo odbrane potpisalo sa Evropskom odbrambenom agencijom u velikoj meri doprinosi unapređenju vojnih i odbrambenih sposobnosti, jačanju domaće namenske industrije, istraživačkih potencijala srpskih instituta, širenju tržišta, kao i tehnološke modernizacije oružanih snaga.

Prepoznajući evropske integracije kao jedan od nacionalnih interesa Republike Srbije, Ministarstvo odbrane u kontinuitetu nastoji da unapredi administrativne kapacitete usavršavanjem kadrova u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU putem pohađanja različitih vrsta obuke u ovoj oblasti.

Diković sa Kostarakosom o bezbednosnoj situaciji u regionu

Ranije danas se sa predsedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije generalom Mihailom Kostarakosom sastao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Diković je naglasio da je cilj da Srbija učestvuje u bezbednosnoj strukturi EU iako nije članica.

Ljubiša Diković i Mihail Kostarakos su u kasarni "Banjica 2" u Beogradu razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu.

Diković je podsetio da pripadnici oružanih snaga Srbije već učestvuju u četiri od ukupno šest misija koliko ih trenutno ima u svetu pod pokroviteljstvom EU.

Sve to ukazuje, istakao je Diković, da sistem bezbednosti Srbije svim svojim aktivnostima u potpunosti sledi i podržava strategijsko-političku orijenataciju naše zemlje u pridruživanju Evropskoj uniji.

"Skoro smo završili sve formalnosti oko pristupanja borbenoj grupi EU 'Helbrok', a do 2020. godine treba da izgradimo sposobnosti za aktivno i ravnopravno učešće u toj grupi, za šta imamo podršku kako članica borbene grupe tako i članica Evropske unije", rekao je Diković.

Kaže da je sa Kostarakosom razgovarao i o bezbednosnoj situaciji na prostoru Balkana s posebnim osvrtom na to šta Vojni komitet EU zahteva od Vojske Srbije i šta je potrebno promeniti u procesu pridruživanja EU kako bi Srbija preduzela sve neophodne korake i u što kraćem roku postala njen član.

"EU kao globalni akter ima vrlo važnu ulogu u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici, u kojoj ima sveobuhvatni pristup. Naša nova globalna strategija je uspostavila okvir za naše buduće aktivnosti", rekao je Kostarakos napominjući da su tri glavna strateška prioriteta Evropske unije – zaštita Evrope, izgradnja kapaciteta i zaštita i upravljanje krizama.

Preneo je zahvalnost Evropske unije Srbiji na ključnoj ulozi i doprinosu regionalnoj stabilnosti, podsetivši da je Srbija već partner Vojnom komitetu EU, koji visoko ceni aktivno učešće pripadnika Vojske Srbije u misijama Evropske unije i borbenoj grupi "Helbrok".

"Želim da iskoristim ovu priliku i odam priznanje pripadnicima Vojske Srbije za profesionalizam, posvećenost i znanje. Zahvalni smo srpskom rukovodstvu na tome što je uputilo svoje vojnike da učestvuje u našim operacijama i misijama, što je još jedan pokazatelj da EU ne može biti integrisana u potpunosti kao unija bez Srbije", rekao je Kostarakos, uverivši generala Dikovića da srpski vojnici predstavljaju svoju zemlju i vojsku s ponosom i čašću.

Pre godinu dana Diković je potpisao u Briselu notu o pristupanju Srbije tehničkom sporazumu o uspostavljanju borbene grupe Evropske unije "Helbrok".

Potpisivanjem note omogućeno je punopravno uključenje snaga Vojske Srbije u ovu borbenu grupu, što ujedno predstavlja još jednu potvrdu privrženosti Srbije zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU.

Borbenu grupu "Helbrok" čine Grčka, Bugarska, Kipar, Rumunija, Ukrajina i Srbija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво