Dačić u Iraku na molitvi sa bivšim studentima i privrednicima

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posetio je u Bagdadu mitropliju i crkvu Sv. Đorđa i sastao se sa bivšim studentima koji su se školovali u SFRJ, kao i iračkim privrednicima.

Dačića je u crkvi sa životom malobrojnih hrišćana u Iraku upoznao poglavar Pravoslavne mitropolije u Bagdadu Gatas Hazim.

Svojom posetom, ministar Dačić pružio je punu podršku životu, radu i opstanku hrišćana na Bliskom istoku, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U zajedničkom molebanu ministar Dačić i mitropolit su se pomolili za mir na prostorima Bliskog istoka i Balkana.

Tokom boravka u Bagdadu, šef srpske diplomatije sastao se i sa predstavnicima Udruženja studenata, koji su studirali u SFRJ, i sa generalnim sekretarom Federacije privrednih komora Abdulom Huseinom Mubarakom i predsednikom Federacije komore Džafar Al Hamdanom i grupom iračkih privrednika.

Predstavnici studenata su u kraćem razgovoru evocirali uspomene na vreme njihovog studiranja u Beogradu i podsetili na značajnu privrednu saradnju između dve države tokom druge polovine 20. veka.

Mubarak i Al Hamdan su ukazali na velike mogućnosti za povezivanje dve privrede i važnost nastupa srpskih firmi u nastupajućoj fazi obnove i izgradnje Iraka.

Ministar Dačić je prisutne privrednike iz Federacije i Udruženja studenata upoznao sa tekućim stanjem privredne saradnje između dve države i oblastima saradnje za koje srpska privreda ima potencijala.

Dačić završava dvodnevnu posetu Iraku tokom koje se sastao sa najvišim iračkim zvaničnicima.

Irak i Srbija se međusobno podržavaju 

Irak i Srbija se međusobno podržavaju, mi podržavamo teritorijalni integritet Iraka i njegovu celovitost i jedinstvo, isto tako Irak nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što znači da, takođe, podržava teritorijalni integritet Srbije, izjavio je Dačić.

"Ovo je bila jedna izuzetno uspešna poseta Iraku, prijateljskoj zemlji sa kojim nas veže podudarnost stavova o najvažnijim međunarodnim pitanjima", rekao je Dačić.

On je dodao da mu je veoma drago da je upravo u ovim danima gotovo okončana borba protiv Islamske države i da je Irak gotovo u potpunosti oslobođen, što je velika pobeda ne samo za Irak, već i za ceo svet protiv terorizma.

"Nama je interes, pošto sledeće godine obeležavamo 60 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, da naši odnosi budu što bolji, postoji veliko osećanje prijateljstva između naših naroda i naših država", rekao je Dačić.

On je istakao da je važno da ima što više političkih poseta i da ekonomska saradnja bude uspešna.

"Želeo bih da kažem da je Irak naš gotovo glavni partner kada je reč o vojnoj industriji, tako da je vojno-ekonomska saradnja sa Irakom na veoma visokom nivou", rekao je šef srpske diplomatije i dodao da su ugovori koje srpske fabrike imaju sa iračkom državom, veći od 300 miliona dolara.

Dačić je rekao da Srbija želi da još više razvije saradnju sa Irakom, ali ne samo u vojnoindusrtijskoj oblasti, nego i u građevinarstvu i dodao da je u Iraku nekada radilo i 50.000 naših radnika.

"Tu je poljoprivreda, zdravstvo, farmacija. Irak otvoreno poziva naše firme i Srbiju da pomogne u rekonstrukciji i obnovi, odnosno izgradnji Iraka posle svih ovih kriza, ratova i sankcija, koje su imali u prethodnim decenijama", rekao je Dačić i doda da je veoma važna i kulturna i obrazovna saradnja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се