Joksimović: Trudimo se da obezbedimo stabilno snabdevanje gasom

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je u Budimpešti da je za građane ključno pitanje da li će posle 2020. godine imati stabilan izvor snabdevanja gasom, zbog čega je važno raditi i na regionalnim projektima poštujući obaveze iz Trećeg energetskog paketa EU.

Ministarka Joksimović je učestovala na Šestom godišnjem forumu makro-regionalne strategije EU za područje Dunava, na panelu koji se ticao energetske bezbednosti zemalja u podunavskom regionu.

"To je takođe višestruko značajano za nas. Mi jesmo zemlja kandidat, imamo obaveze u okviru Poglavlja 15 i usklađivanja sa Trećim energetskim paketom, ali sa druge strane, ključno pitanje koje će nam postaviti naši građani je da li ćemo imati stabilan i predvidiv izvor snabdevanja gasom posle 2019/2020. godine", rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da političari na to pitanje moraju da daju odgovor našim građanima, uvažavajući istovremeno činjenicu da smo zemlja kandidat za članstvo u EU i da imamo obaveze iz Trećeg energetskog paketa.

"Govorili smo o regionalnim projektima iz oblasti gasnog snabdevanja, o interkonektorima, između ostalog i o projektu od posebnog značaj za nas - interkonektoru između nas i Bugarske", dodala je ona.

Kako kaže, taj interkonektor neće rešiti problem do kraja, ali je i te kako doprinos diversifikaciji gasnog snabdevanja.

Podsetila je da je projekat u dobroj meri finansiran iz sredstava EU, odnosno IPA fondova i kofinansiran iz budžeta Srbije.

"Pripreme idu dobro iako je bilo nekih problema i kašnjenja", zaključila je Joksimovićeva.

Kako je rekla, razgovoralo se o tome kako zemlje ovog regiona koje su visoko zavisne od uvoza gasa i drugih energenata mogu da obezbede svojim građanima energetsku bezbednost i kako da se kroz saradnju, pa i u okviru dunavskog regiona, pokrenuti projekte koji se na primer tiču novih ineterkonektora između Srbije i Mađarske, možda u okviru Turskog toka, Srbije i Hrvatske.

"Pokušavali smo da pronađemo dodatne instrumente i projekte kako da obezbedimo energetsku bezbednost i stabilnost i kako da doprinesemo ne samo EU i regionu, već pre svega našim građanima", rekla je ministarka.

U tom smislu, Srbija je prepoznata kao pouzdan stabilan partner, kao neko ko učestvuje u problemiam sa kojima se EU suočava, ne samo kad je u pitanju migrantska kriza već i energetska bezbednost i kao neko ko doprinosi, poštujući pre svega sopstevene interese, zaključila je ministarka.

broj komentara 0 pošalji komentar