Vučić otkazao učešće na obeležavanju Dana BIA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otkazao je učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana Bezbednosno-informativne agencije, jer nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.

Aleksandar Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju, saopšteno je iz Kabineta predsednika.

Istaknuto je da predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja.

Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti.

Vučić čestita svim pripadnicima BIA na izvrsnim rezultatima koje su postigli u očuvanju bezbednosti zemlje, sigurnosti svih njenih građana, borbi protiv korupcije i kriminala.

"Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju, očekujem od vas još veću požrtvovanost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine", navodi se u čestitki povodom obeležavanja Dana BIA.

Na prijem povodom Dana BIA nisu mogli da uđu novinarka KRIK-a Vesna Radojević i novinar Politike Dušan Telesković.

Telesković je na svom Tviter profilu napisao da je obavešten da nema "bezbednosnih uslova" da izveštava sa svečane akademije povodom Dana BIA, te da ceni potez Vučića da ne ode na taj prijem.

Kasnije je napisao: "Bez obzira što cenim postupak Vučića, očekujem objašnjenje koje to ‘bezbednosne uslove' ne ispunjavam, ko je radio procenu i kada".

I redakcija KRIK-a je, u međuvremenu, zatražila od BIA objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević bilo zabranjeno da prisustvuje obeležavanju Dana BIA.

Ta redakcija saopštava da su sinoć sa zvaničnog mejla poslati zahtevi za akreditacije za dve novinarke te redakcije, među kojima i za Radojević.

Druga novinarka KRIK-a Milica Vojinović je, kako kažu, ušla na događaj, dok je Vesni Radojević saopšteno da ne može da mu prisustvuje jer ne "postoje bezbednosni uslovi".

Tvrde da je Radojević insistirala da joj objasne šta to znači, a osoba zadužena za izdavanje akreditacija, koja nije želela da se predstavi, ju je pozvala da se udalji, kao i da joj je rečeno da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke na mejl, koje, kažu, nije stiglo.

Prethodno je Vesna Radojević na Tviteru napisala da je "obezbeđenje nije pustilo na prijem jer ne postoje bezbednosni uslovi da uđe".

broj komentara 18 pošalji komentar
(utorak, 17. okt 2017, 21:59)
Darko [neregistrovani]

komentar

Svi koji se bave javnim medijima treba da imaju isto pravo izražavanja. Vučić je i ovaj put pokazao da svoji iza svoje reči i da se zalaže za slobodu medija.

(utorak, 17. okt 2017, 21:35)
milos [neregistrovani]

savest

Vucic postupio po svojoj savesti!

(utorak, 17. okt 2017, 21:33)
princ [neregistrovani]

bb

Pametno, on bi bio optužen da vrši pritisak na medije

(utorak, 17. okt 2017, 21:01)
anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Ma koliko se neko trudio da opravda ovaj potez predsednika Vucica, ne mogu nikako da razumem ovaj njegov potez. Otkazati ucesce na obelezavanju dana BIA-e, koja uz vojsku i policiju igra kljucnu ako ne i kljucnu ulogu u ocuvanju mira i stabilnosti nase drzave, je u najmanju ruku skandalozno. Sta posle svega ovoga mogu da misle ljudi zaposleni u BIA, kad ih predsednik drzave kojoj sluze a da pri tome nemaju pravo na slavu i eksponiranje, takoreci izbegava?

(utorak, 17. okt 2017, 19:57)
anonymous [neregistrovani]

bia

Valjda bia zna zašto nije dozvolila pristup

(utorak, 17. okt 2017, 19:33)
KOSTA [neregistrovani]

Vucic otkazao ucesce dana BIA

Aleksandar Vucic je jos jednom pokazao kako treba da se ponasa predsednik drzave. On smatra da pravo na izvestavanje i slobodu informisanja nikome ne moze da bude uskraceno i s punim pravom zahteva od drzavnih organa Srbije da slobode i prava svih gradjana, bez obzira na njihovu politicku orijentaciju, postuju i garantuju. Svaka mu cast sto je na ovakav nacin se obratio javnosti i sto je otkazao posetu BIA zbog ne dolaska nekih novinara.

(utorak, 17. okt 2017, 19:08)
Mirko [neregistrovani]

Procedura

Mislim da je Vučić trebalo da prisustvuje, jer nije BIA zabranila ulazak novinarima, nego su oni kasnili. Procedura se mora poštovati, ako ti kažu da dođeš na vreme, dođi.

(utorak, 17. okt 2017, 18:54)
Mirko Mačar [neregistrovani]

mediji

Ispravan postupak predsednika Aleksandra Vučića. Ne smiju državni organi da zabranjuju pojedinim medijima i novinarima da prisustvuju državnim svečanosima.

(utorak, 17. okt 2017, 18:51)
anonymous [neregistrovani]

Bg

To je jako lep gest, treba svi da budu ispostovani.

(utorak, 17. okt 2017, 18:13)
Branko [neregistrovani]

dobra odluka

Mislim da je predsednik napravio dobru odluku i da sve novinare treba jednako tretirati.