DSS: Gašenje pravosudnih institucija na Kosovu je poraz državne politike

Gašenje pravosudnih institucija Srbije i njihova integracija u kosovske strukture novi je poraz srpske politike zasnovan na pogubnom Briselskom sporazumu iz 2013. godine i Sporazumu o pravosuđu iz 2015. godine, ocenila je Demokratska stranka Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je po navodima DSS-a naveo "ordinarnu neistinu" kada je rekao da je "ovo prvi put od 1999. godine da ćemo imati sud i tužilaštvo u Severnoj Mitrovici sa srpskom većinom".

Iz DSS-a ističu da je Đurić prećutao da će na čelu Tužilaštva u Mitrovici da bude Albanac, a u Osnovnom sudu da radi 12 srpskih i devet albanskih sudija i da će svi raditi u okvirima pravnog sistema samoproglašenog Kosova.

"Ako je nedolazak srpskih sudija i tužilaca sa severa Kosova i Metohije na polaganje zakletve pred predsednikom samoproglašenog Kosova znak otpora nerazumnim potezima srpske vlasti, tu njihovu odluku Demokratska stranka Srbije najodlučnije podržava, u nadi da će istrajati bez obzira na pritiske i pretnje kojima će nesumnjivo biti izloženi", piše u saopštenju.

DSS smatra da uzmicanje države Srbije sa Kosova i Metohije ne može pomoći jačanju pozicije Srbije niti unapređenju položaja Srba.

Ta stranka zato, kako navodi, poziva na ozbiljan dijalog o Kosovu i Metohiji u skladu sa Ustavom Srbije uz istovremeno otvaranje rasprave o evropskim intergracijama Srbije, jer su to dva usko povezana procesa.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи