Server: Albanski pasoši umanjili bi kosovski suverenitet

Američki stručnjak za Balkan Danijel Server kaže da bi zahtev Albaniji da izda pasoše građanima Kosova umanjio "suverenitet Kosova", piše prištinski "Zeri".

Server je u intervjuu za Zeri istakao i da Albanija verovatno neće odobriti taj zahtev, jer kada bi to učinila ugrozila bi sopstvenu perspektivu za evropske integracije.

Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je nedavno od predsednika Albanije Iljira Mete, koji boravi u poseti Prištini, da građanima Kosova omogući dobijanje albanskog državljanstva kako bi, kako je rekao, izbegli izolaciju EU, ali mu je albanski zvaničnik odgovorio da to nije rešenje.

Server se osvrnuo i na pitanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, navodeći da ne smatra da bi Srbija trebalo da prizna Kosovo neposredno pre ulaska u Uniju.

"Mislim da bi trebalo da se dogodi mnogo ranije. To ne bi trebalo da bude uzajamno priznanje, ali bi umesto toga moglo da nastupi u obliku članstva u UN i razmene diplomatskih predstavnika na nivou ambasadora", rekao je Server.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво