Iv Dakor pohvalio hrabrost Srbije u rešavanju migrantske krize

Posle skoro dve decenije u poseti Srbiji je generalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Iva Dakora u Beogradu su primili predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. MKCK će se snažnije angažovati u potrazi za informacijama o nestalim licima, rekao je Dakor.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je, u razgovoru sa generalnim direktorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Ivom Dakorom, rekla da je Srbija spremna da uloži velike napore u rešavanje pitanja nestalih lica, ali da očekuje da i zemlje regiona, koje se suočavajau sa istim problemom, pokažu više volje za saradnju.

Premijerka Brnabić je rekla da je problem nestalih realnost regiona i da je Vlada Srbije spremna da pruži svaku vrstu pomoći ovoj organizaciji kako bi se na pravi način pristupilo rešavanju ovog pitanja, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Dakor je istakao da je Srbija lider u regionu kada je u pitanju rešavanje teških i osetljivih situacija i naveo da će u narednim danima posetiti i druge zemlje regiona i o ovom pitanju razgovarati sa predstavnicima vlada, udruženjima nestalih i porodicama.

On je pohvalio napore i hrabrost koju je Srbija pokazala u rešavanju migrantske krize, navedeno je u saopštenju.

Sa generalnim direktorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta sastao se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izrazio zadovoljstvo visokim nivoom saradnje Srbije i MKCK-a.

Vučić je konstatovao da je MKCK pružio značajnu pomoć tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kao i po njihovom završetku, posebno u rešavanju pitanja nestalih lica.

Izrazio je zahvalnost i za angažovanje te organizacije u Srbiji i tokom poplava pre tri godine, a posebno u migrantskoj krizi koja traje od 2015. godine.

Predsednik Vučić je ponudio podršku i pomoć Srbije redovnom radu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i u rešavanju vanrednih situacija sa kojima se ta humanitarna organizacija suočava.

Generalni direktor MKCK Iv Dakor je izrazio zahvalnost na podršci i pomoći Srbije i predložio veće uključivanje naše zemlje u prevenciju kriznih žarišta u svetu kroz humanitarnu diplomatiju, navedeno je u saopštenju.

Generalni direktor MKCK zabrinut zbog sudbine nestalih 

Tokom prve posete najviših zvaničnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Beogradu od 2001, generalni direktor MKCK-a, Iv Dakor izrazio je zabrinutost zbog usporenog procesa rešavanja sudbine nestalih i naglasio neodložnu potrebu da njihove porodice dobiju odgovore, saopšten je iz MKCK.

Dakor se tokom boravka u Beogradu sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije, a nakon toga je poručio da će MKCK snažnije angažovati u potrazi za informacijama o nestalim licima, ali im je, kako kaže, za to potrebna saradnja vlasti i njihova potpuna posvećenost. 

"Žrtve sukoba u bivšoj Jugoslaviji su ljudi koji su nestali, ali su žrtve i njihove porodice koje i dalje traže 10.390 svojih nestalih srodnika. Oni se svakodnevno suočavaju ne samo sa emocionalnom patnjom, već i sa egzistencijalnim problemima, teretom koji se hitno mora podići sa njihovih pleća", naveo je Dakor. 

Odlučeno je, kako se navodi, da će MKCK u Beogradu otvoriti jedan od svoja dva servisna centra za podršku globalnim operacijama. 

"Beogradski servisni centar, uglavnom za informatičku podršku, ispoljava komparativne prednosti koje Beograd može da ponudi, u smislu stručnih profesionalaca, ali i u smislu svog položaja i verujem da možemo nastaviti da računamo da će tako ostati i u budućnosti", stoji u saopštenju.

Navodi se i da je generalni direktor MKCK imao srdačan sastanak sa predstavnicima Crvenog krsta Srbije, inače, glavnim partnerom i saveznikom u mnogim humanitarnim oblastima, od pružanja humanitarne pomoći ugroženima, obnavljanja porodičnih veza u migracijama do promocije međunarodnog humanitarnog prava.

"Crveni krst Srbije je jedno od najstarijih nacionalnih društava Pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumeseca sa kojim preplićemo iskustvo i stručnu ekspertizu MKCK-a sa domaćim znanjem i iskustvom", navodi se u saopštenju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво