Skupština Srbije usvojila četiri zakona

Skupština Srbije je usvajanjem četiri zakona završila prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja. Među usvojenim zakonima su i Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Svi službenici, na republičkom i na lokalnom nivou, prolaziće kroz obuke na Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, utvrđeno je zakonom koji je usvojila Skupština Srbije.

U Vladi očekuju da će ona početi da radi sredinom iduće godine, te da će u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediti efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

Službenici će, naime, kroz opšte i posebne programe obuka sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

Skupština je usvojila i Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, koji će omogućiti svim korisnicima da preko svojih mobilnih telefona koriste kvalifikovani elektronski potpis u transakcijama i elektronskoj komunikaciji i koji predviđa izjednačavanje elektronskog dokumenta sa papirnim.

Kvalifikovani elektronski potpis omogućiće potpuno sigurnost, bezbednost i visok stepen pouzdanosti, a zakonom su utvrđeni različiti postupci identifikacije tako da će, u zavisnosti od stepena rizika od zlouptreba i moguće štete, postojati tri nivoa identifikacije - osnovni, srednji i visoki.

Novim zakonom biće uveden i elektronski pečat za pravna lica, a predviđeno je i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije.

Usvojene su i izmene Zakona o informacionoj bezbednosti koje uređuju mere zaštite od bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima, odgovornosti pravnih lica prilikom upravljanja i korišćenja tih sistema i određeni su nadležni organi za sprovođenje mera zaštite. 

Izmenama tog zakona predviđeno je da poslove Centra za bezbednost IKT sistema (CERT) republičkih organa obavlja organ nadležan za projektovanje, razvoj, izgradnju, održavanje i unapređenje računarske mreže republičkih organa, za čije obavljanje je sada nadležna Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Skupština je razrešila Aleksandru Đurović iz SNS funkcije šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 

Đurovićeva je ranije ukazom predsednika Srbije Aleksandra Vučića postavljena za šeficu stalne misije Srbije pri Savetu Evrope u Strazburu.

Umesto Đurovićeve, parlament je za šeficu delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope izabrao Aleksandru Tomići iz SNS. 

Novi član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope biće i Aleksandar Šešelj, sin lidera radikala Vojislava Šešelja.

On je izabran za člana te delegacije umesto Milovana Bojića koji je ranije podneo ostavku na mesto poslanika zbog prelaska na funkciju direktora Instituta za kardiovaskuarne bolesti Dedinje.

Kako je odlučila Skupština, Aleksandar Šešelj biće i član skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, umesto Milovana Bojića. 

Članstva u delegaciji Parlamentarnoj skupštini NATO razrešen je Đorđe Milićević iz SPS, a umesto njega za člana je izabran njegov stranački kolega Dejan Radenković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво