Đurić: Najvažnija rasprava koju su generacije videle

Cilj osnivanja Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji je da bude razmatran najširi spektar stavova i da najviše ideja bude sabrano na jednom mestu kako bi se osnažila pozicija Beograda, kaže za RTS predsednik te radne grupe i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Vlada je u ponedeljak usvojila Odluku o obrazovanju Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji. Za predsednika Radne grupe, u čiji će rad biti uključena sva ministarstva, imenovan je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Radna grupa će pružiti podršku unutrašnjem dijalogu – tehničku, logističku, organizacionu. Važno je što je brzim obrazovanjem radne grupe na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića vlada pokazala koliko je posvećena unutrašnjem dijalogu", rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Cilj je da bude razmatran najširi spektar stavova i da najviše ideja bude sabrano na jednom mestu, ističe Đurić.

"Unutrašnji dijalog će značajno osnažiti kapacitet Srbije da se bavi pitanjem Kosmeta i kada je reč o unutrašnjim odnosima i kada je reč o međunarodnoj zajednici", rekao je predsednik Radne grupe.

U radnu grupu će, kako je najavljeno, biti uključena sva ministarstva, a 13 članova je učestvovalo u njenom uspostavljanju. U narednim nedeljama će, kada je reč o Radnoj grupi, započeti druga faza dijaloga, rekao je Đurić.

"Veoma je važno da svi u Srbiji koji politički deluju i misle, akademska zajednica, naučna javnost, intelektualci, obični građani, čitavo društvo bude uključeno u rešavanje problema, jer sa druge strane imamo milione Albanaca koji generacijama aktivno rade na ostvarenju svojih nacionalnih ciljeva. Sada je došlo vreme da mi okupimo sve naše snage kako bismo pojačali kapacitet naše zemlje za bavljenje ovim problemom", ukazao je Đurić dodajući da će to biti najvažnija javna rasprava viđena u generacijama.

Do sada je, ističe, srpska strana u dijalogu pokazala spremnost na kompromis, za razliku od albanske strane. "Zato je važno da na početku nove faze rasprave još jednom pozovemo Prištinu da preuzme na sebe dogovoreno", rekao je Đurić.

"Ne može se menjati format dijaloga"

"Taj veliki posao je novo poglavlje u funkcionisanju vladavine prava za Srbe na Kosmetu. Bolje je za Srbe da Srbi rešavaju u sporovima oko imovine i u krivičnim sporovima, a ne kao kada su Albanci sudili Srbima i kada smo imali etnički motivisane presude", rekao je Đurić.

Prethodnih meseci kosovski predsednik Hašim Tači je ljut na Brisel i EU. Kaže da se Unija ponaša diskriminatorski prema Prištini i ponavlja svoj predlog da se u dijalog uključe SAD.

"Naša primarna adresa je EU, otkako su prethodne vlasti tu temu izmestile sa terena UN, što ne mislim da je bilo najidealnije rešenje za nas, ali ne može se menjati format dijaloga bez dogovora obe strane", rekao je Đurić.

Navodi da je zahvaljujući velikom trudu srpske strane i Vučiću, koji je desetinama puta išao u Brisel, dijalog doneo i to da niko od Srba nije poginuo u međuetničkim sukobima. "Dobro je što je u ovom periodu nastavljena komunikacija na najvišem nivou", rekao je direktor Kancelarije za KiM.

I dok je vlast u Beogradu podržala Srpsku listu pred predstojeće lokalne izbore na Kosmetu, DS je podržao Olivera Ivanovića.

"Pokazalo se da je politika Olivera Ivanovića na Kosmetu politika DS-a, a znamo da je politika DS-a Srbima na Kosmetu malo toga dobrog, ja mislim ništa, donela - u njihovo vreme Kosovo i Metohija je proglasila nezavisnost, država Srbija je dala saglasnost da UN budu zamenjene Evropskom unijom kao posrednikom, iako smo u UN imali podršku u Savetu bezbednosti i mogućnost da vetom blokiramo neke inicijative Prištine. Vlast DS-a je uvela kosovske lične karte, dokumenta i administrativne prelaze, a sada obelodanjuju da je njihova politika politika Olivera Ivanvoića", rekao je Đurić.

Uveren je, kaže, da građani to neće podržati. "Želim da kažem da je važno da se Srbi okupe oko Srpske liste koja nije stranački već državni projekat. Pozivam sve kojima je stalo do KiM da izađu na izbore i podrže Srpsku listu", zaključio je Đurić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво