DJB podneo krivičnu prijavu protiv Vulina

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina zbog, kako se navodi, krivičnog dela pranje novca.

U saopštenju se navodi da postoji osnovana sumnje da je Vulin u julu 2012. godine izvršio prenos imovine, sa znanjem da ta imovina potiče od kriminalne delatnosti, u nameri da prikrije ili nezakonito prikaže poreklo imovine.

"Vulin je kupio nepokretnost (stan u Beogradu površine 107 metara kvadratnih i garažno mesto, u ulici Gajeva) za 244.620 evra. Za više od 200.000 evra od kupoprodajne cene Vulin nema dokaz o poreklu novca, čime je stekao, drži i koristi imovinu za koju zna da potiče od krivičnog dela", navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, Aleksandar Vulin je 2012. godine imenovan za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a nakon toga bio je u obavezi da svu imovinu koju poseduje prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije.

Nakon prijave celokupne imovine, Agencija je utvrdila da su podaci koji se odnose na jednu od nepokretnosti, stan od 107 metara kvadratnih nepotpuni i manjkavi.

Vulin je Agenciji naveo tri različita načina sticanja novca za konkretnu nepokretnost, međutim svaki od navedenih načina bio je logički nerazumljiv i u suprotnosti za zakonskim propisima Srbije.

Pošto svoje tvrdnje nije mogao da dokaže, Agencija je izveštaj prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je ministar počinio neko krivično delo.

Nakon dve godine, tužilaštvo je bez obrazloženja obustavilo postupak. Rekli su samo da nisu utvrdili da je Vulin počinio delo iz njihove nadležnosti i predali predmet Prvom osnovnom tužilaštvu.

U Prvom osnovnom tužilaštvu kažu da su proveravali samo da li je ministar Vulin prijavio stan, ali ne i način na koji ga je stekao. I ovo tužilaštvo obustavilo je postupak.

DJB je saopštio da na osnovu navedenog podnosi krivičnu prijavu i predlaže nadležnom tužiocu za organizovani kriminal da pokrene tužilačku istragu protiv Vulina i da ukoliko prikupljeni dokazi stvaraju osnovanu sumnju da je Vulin izvršio krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, prijavljenog optuži pred nadležnim sudom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 16:44)
anonymous Lala [neregistrovani]

Ta idi ,

Sve ovo se radi zarad nečijeg interesa da se Vulin skine sa "bine" .