Vučić: Srbija podržava sve što doprinosi pomirenju na Zapadnom Balkanu

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u razgovoru sa generalnim sekretarom Nordijskog saveta ministara Dagfinom Hejbrotenom da Srbija podržava sve što može da doprinese pomirenju na Zapadnom Balkanu, stabilnosti regiona, kao i njegovom napretku. Sa Hejbrotenom se sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i tom prilikom istakao da je nordijski model saradnje jedinstven primer jake regionalne saradnje.

Predsednik je podsetio da se Srbija zalaže za jače povezivanje zapadnobalkanskih naroda kroz stvaranje regionalne ekonomske zone.

Teme razgovora Vučića i Hejbrotena su bile i prednosti nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primer Zapadnom Balkanu, makar u određenim oblastima saradnje.

Predsednik je, kako je saopštila Pres služba Predsednika, izrazio zahvalnost državama članicama Nordijskog saveta za podršku evropskom putu Srbije.

Hejbroten je naglasio da su nordijske zemlje, kao male po broju stanovnika, prepoznale prednosti zajedništva i da su, iako ne uvek lako, našle načina da stvore određeni nivo integracije i prekogranične mobilnosti, koja je stvorila uslove za izuzetan ekonomski razvoj. 

On je, kako se navodi, ponudio da to iskustvo bude podeljeno sa Zapadnim Balkanom, naglasivši da je, osim ekonomskog napretka, nordijski model saradnje doveo i do velikog poverenja među narodima.

Sa Hejbrotenom se sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i tom prilikom istakao da je nordijski model saradnje jedinstven primer jake regionalne saradnje.

Dačić je rekao i da iskustvo Nordijskog saveta može da posluži kao primer za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana na način na koji to rade nordijske zemlje, barem u određenim segmentima.

Naglasio je da je ključni prioritet Srbije afirmacija regionalne saradnje i politika dobrosusedstva i da je, u tom pravcu, Srbija inicirala dodatno jačanje i snažno ekonomsko povezivanje zemalja u regionu.

Hejbroten je zahvalio na srdačnom razgovoru, naglasivši da je, tokom svog boravka u Srbiji, imao prilike da se uveri da između Zapadnog Balkana i Nordijskog regiona ima više sličnosti nego što je prethodno mislio.

broj komentara 22 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 13:15)
anonymous [neregistrovani]

pregovori

Pregovori i samo pregovori, nikada više ratovi.To je budućnost regiona

(petak, 13. okt 2017, 13:08)
Najbolja [neregistrovani]

Balkan

Treba saslušati tuđa iskustva, treba svaki savet prihvatiti kao dobronameran i razmisliti o njemu iz svakog ugla i na kraju odlučiti kako je najbolje za zelju i naciju. Svakako pohvale za sekretara Nordijskog saveta ministara Dagfina.

(petak, 13. okt 2017, 13:02)
Vanja [neregistrovani]

Komentar

Srbija je na delu dokazala da se zalaže za mir i stabilnost, dok neke države samo govore a ne rade ništa po tom pitanju.

(petak, 13. okt 2017, 12:57)
Vrscanka [neregistrovani]

mir

Srbija zeli mir i stabillnost jer nam sukobi nikako ne trebaju,proslost moramo ostaviti iza i krenuti dalje zarad bolje i mirnije buducnosti.

(petak, 13. okt 2017, 12:29)
sasa [neregistrovani]

samo napred

Srbija je zemlja koja želi mir i podržava sve što može da doprinese stabilnosti kao i dobre odnose sa svima.

(petak, 13. okt 2017, 12:15)
anonymous [neregistrovani]

Mir

Srbija radi na očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

(petak, 13. okt 2017, 11:43)
Aki [neregistrovani]

Srbija

Slažem se da skandinavske zemlje mogu biti dobar primer našem regionu.

(petak, 13. okt 2017, 11:39)
Teodora [neregistrovani]

Diplomatija

Nikad nismo imali baš ovoliko diplomatskih poseta za samo mesec dana, kao sada. Sve pohvale za našu diplomatiju.

(petak, 13. okt 2017, 11:38)
Milan [neregistrovani]

Povezivanje

Balkanske zemlje moraju biti mnogo bolje povezane, i mnogo više sarađivati na polju ekonomije, ali i kulture, baš kao i nordijske.Ovo je pravi model za saradnju.

(petak, 13. okt 2017, 11:37)
Dragan [neregistrovani]

Saradnja

Nordijski model nije ni federacija ni konfederacija ali je svakako moćan savez nordijskih naroda koje povezuje saradnja i jaka ekonomija