"Nije neočekivana odluka SAD da napuste Unesko"

Nacionalni koordinator za saradnju s Uneskom za kulturnu baštinu Vladimir Džamić kaže za RTS da odluka SAD o povlačenju iz Uneska nije previše iznenađujuća i da ne očekuje da će ostale države da sledi njihov potez.

Vladimir Džamić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da su SAD imale turbulentan odnos sa Uneskom od 1974. godine kada su protestovale zbog odnosa prema Izraelu, a potom 1984. godine kada su napustile Unesko što je trajalo do 2001. godine. 

Džamić napominje da od 2013. godine SAD nije imala pravo glasa, kao ni 2015. kada se glasalo o ulasku Kosova u Unesko.

"Uticaj koje SAD imaju u svetu nemaju u Unesku i verovatno to nezadovoljstvo ispoljavaju izlaskom iz same organizacije", kaže Džamić.

Dodaje da se, iako su SAD formalno napustile Unesko, suštinski ništa neće promeniti kada je u pitanju lobiranje za Kosovo.

"Mi ne treba da se opuštamo. Naš cilj je da Kosovo ne bude u Unesku", dodao je on.

SAD su juče saoštile da se se povlače iz Uneska pošto smatraju da je ta organizacije antiizraelska i zbog potrebe za njenom "temeljnom reformom". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво