Brajović za RTS: Odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih 10 godina

Od kada postoje nezavisna Crna Gora i Srbija odnosi dve zemlje idu uzlaznom putanjom i oni u poslednjoj deceniji nikad nisu bili bolji, rekao je u intervjuu za RTS predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Govoreći o položaju crnogorske manjine u Srbiji i srpske u Crnoj Gori, on je rekao da bi voleo da Crnogorci u Srbiji budu lojalni Srbiji, ali da ne zaborave maticu.

"Isto mislim i za građane Srbije u Crnoj Gori. Tu priču o lošem položaju mislim da plasiraju oni koji nacionalno izjašnjavanje žele da koriste za lagodno političko pozicioniranje u sistemu i ne doprinose dobrim odnosima dve države", poručio je predsednik crnogorskog parlamenta.

Upitan da prokomentariše pripremu Deklaracije o zaštiti srpskoj jezika i identiteta Srba u regionu i da li misli da su identitet i srpski jezik ugroženi u Crnoj Gori, Brajović je rekao da u Ustavu Crne Gore i zakonima postoji definisana zaštita prava na jezik.

"Mislim da Crna Gora treba da bude afirmativan primer za te slučajeve. Kada ste pomenuli deklaraciju, moram da kažem da i deklaracije i memorandumi, kako imam iskustvo iz naše bliže prošlosti, ukazuju da treba biti oprezan sa njima", rekao je Brajović za RTS. 

O slučajevima poput afera državni udar, kaže da su kompleksni, da ne spadaju u domen zakonodavne vlasti, ali da ne misli da opterećuju odnose dve zemlje.

"Neophodna i veoma važna je saradnja naših pravosudnih organa. Slučaj državni udar opterećuje politiku u Crnoj Gori. Taj sudski slučaj dostupan je svima, imamo javno prenos suđenja i jedva čekamo da se okonča i da dobije sudski epilog", rekao je Brajović.

Upitan da li misli da će se Milo Đukanović kandidovati za predsednika Crne Gore, Brajović je rekao da će to biti samo Đukanovićeva odluka, ali ako odluči da se kandiduje, veruje da će biti predsednik Crne Gore.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 13. okt 2017, 13:10)
anonymous [neregistrovani]

kampanja

sve je to zaboravljeno. Kampanja prosla

(petak, 13. okt 2017, 13:06)
anonymous [neregistrovani]

Dosao?

Kako izgleda da nam drzi lekcije.A'pogotovu o nacionalnosti, divno, a nije kako kaze, trebalo bi da se preslisa pa da dode kod nas.

(petak, 13. okt 2017, 13:00)
Miki [neregistrovani]

Odnosi

Ma kakvi odnosi, priznanje Kosova, optuzbe za drzavni udar, vestacka podela jednog naroda na Srbe i Crnogorce, a vi pricate o harmoniji u odnosima.Vecina vasih citalaca ipak nije toliko neprosvecena da proguta ovu besmislenu tvrdnju

(petak, 13. okt 2017, 12:09)
anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

A sta cemo sa nedavnim optuzbama o umesanosti u drz.udar,pa sa tretmanom Srba,tretmanom srpske crkve itd.Mnogo je naroda doslo iz Crne Gore i svi smo se izjasnjavali uglavnom kao isti narod a sad su promenjena samo ubedjenja i zato bi bilo lepo da krene zaista nas odnos uzlaznom putanjom a ne izmisljanjem ili potenciranje razlicitosti,jer su razlicitosti normalne u okviru jednog naroda.

(petak, 13. okt 2017, 11:11)
anonymous [neregistrovani]

Брајовић

Може то много боље него што је сада.Ми смо две најближе државе, кроз историју, до данас.Биће добро народе само будимо оптимисти сви.

(petak, 13. okt 2017, 10:35)
anonymous [neregistrovani]

Hipokrizija

Koje dve razlicite drzave? Na "o ruk" ste razdvojili jedan isti narod.

(petak, 13. okt 2017, 10:20)
anonymous [neregistrovani]

Odnosi najbolji jer nema odnosa

Svako treba da ide svojim putem.Moćna Crna gora će uvoditi sankcije velikima od kojih će oni drhtati, a malena Srbija mora ostati neutralna.To su "dobri" odnosi za Crnu Goru.Da nije tragično bilo bi komično.