"Srpska delegacija osporila kandidaturu Jensena"

Novi izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Katalonac, član španske delegacije, Džordi Roka, izabran je danas za novog izvestioca za Kosovo i Metohiju, nakon što je srpska delegacija, kako je izjavila šefica delegacije Marija Obradović, uspela da ospori kandidaturu njegovog protivkandidata Mogensa Jensena, Danca.

"Srpska delegacija uspela je da ospori kandidaturu gospodina Mogensa Jensena, koji je u prethodnom periodu više puta iskazao svoju pristrasnost, izlazeći u susret zahtevima delegacije parlamenta Kosova i Metohije, čime je nesporno doveo sebe u sukob interesa povodom ovog izveštaja", izjavila je Obradovićeva.

Navela je da je Jensen glasao čak i protiv pregovora dve delegacije o načinu zastupljenosti prištinske delegacije u PS Saveta Evrope, istovremeno u potpunosti ignorišući stavove srpske strane.

Rok za izradu izveštaja PS Saveta Evrope o situaciji na KiM je dve godine.

Kada je reč o dešavanjima na Pirinejskom poluostrvu i slučaju Katalonija, novoizabrana potpredsednica PS SE Marija Obradović prenela je na Političkom komitetu PS SE stav Srbije po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španije.

"Želim da vas podsetim da se nalazimo u PS SE, kući ljudskih prava, čiji je jedan od osnovnih principa vladavina prava i, ako budemo sledili samo taj princip, jasno je kako treba da se postavimo u slučaju Katalonije", započela je Obradovićeva.

"Stav Srbije je da snažno podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Španije. Smatramo da nije prihvatljivo spoljno mešanje u unutrašnja pitanja Španije. Srbija najbolje zna kakvu štetu može da nanese pravljenje izuzetaka u pogledu nepoštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodnog prava, jer je presedan napravljen upravo u slučaju Kosova i Metohije", istakla je šefica srpske delegacije u PS Savetu Evrope.

Podsetila je da se odstupanjem od poštovanja međunarodnog prava u slučaju Katalonije, otvara put ka sličnim krizama u Evropi i svetu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво