Ivan Brajović sa srpskim parlamentarcima

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom i članovi Odbora za spoljne poslove održali su sastanak sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Igor Bečić pozdravio je crnogorsku parlamentarnu delegaciju i istakao da unapređenje parlamentarne saradnje može značajno doprineti unapređenju odnosa dve zemlje, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Bečić je upoznao delegaciju sa podatkom da Poslaničku grupu čine 52 narodna poslanika i iskoristio priliku da se zahvali na velikoj pomoći koju su narod Crne Gore, brojne institucije i privatna preduzeća uputili Srbiji za vreme poplava, maja 2014. godine.

U nastavku razgovora predsednik PGP-a istakao je da se unapređenje u ekonomskoj, energetskoj, regionalnoj i prekograničnoj saradnji uvek može dodatno osnažiti, a da poljoprivredna saradnja može biti još bliža.

Brajović je istakao da dve države veže viševekovna istorija i da odnosi zemalja kreću uzlaznom putanjom kako na političkom planu, tako i na svim ostalim nivoima i da je veoma bitno da se saradnja dve bratske zemlje konstantno unapređuje.

"Parlamentarni dijalog ne može ništa da zameni, a intenzitet susreta samo će doprineti našim dobrim odnosima", naveo je predsednik Skupštine Crne Gore.

U razgovoru je bilo reči i o evropskim integracijama, a sagovornici su se složili da na ulazak u EU ne treba gledati kao na uslove, već na ispunjavanje standarda koji će doneti boljitak obema zemljama.

Takođe, navedeno je da i Srbija i Crna Gora mogu da budu primer zemljama regiona koje još nisu počele proces pregovora, ali i da je za region veoma bitno da proces proširenja Evropske unije ostane otvoren.

Brajović je naveo da je Crna Gora za sada otvorila 28 poglavlja i da se nada da će tokom predsedavanja Bugarske Evropskom unijom, steći punopravno članstvo. Sagovornici su se složili i da zajedničkim nastupom i učestvovanjem u multilateralnim i međunarodnim parlamentarnim institucijama i organizacijama mogu dostići zajedničke ciljeve i imati obostranu korist.

Na sastanku je istaknuto i da će auto-put između Srbije i Crne Gore poboljšati ekonomsku saradnju, ali i sve druge aspekte koji bi olakšali svakodnevicu građanima obe zemlje i unapredili odnose zemalja na svim nivoima.

Pomenute su i o olakšice na graničnim prelazima između dve zemlje, bezbednosna saradnja, položaj srpskih institucija u Crnoj Gori, kao i crnogorskih institucija u Srbiji, turizam i negovanje saradnje na nivou kulture i očuvanju tradicije.

Učešće u razgovoru uzeli su i narodni poslanici Sreten Karić, Ivan Kostić, Ljubiša Stojmirović, a prisustvovali su i narodni poslanici, članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Crnom Gorom i članovi Odbora za spoljne poslove.

broj komentara 0 pošalji komentar