Brnabićeva i Dačić sa Danijelsonom

Generalni direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson sastao se u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je u razgovoru sa generalnim direktorom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije.

Ona je istakla i da je mesto čitavog regiona u Uniji, jer bez uključivanja Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Premijerka je naglasila da Srbija nastavlja da sprovodi sveobuhvatne reforme u brojnim sektorima kroz koje teži da modernizuje društvo i državu i uspostavi snažne institucije, čiji je rad zasnovan na demokratskim principima i punom poštovanju vladavine prava i dodala da se nada da će uskoro doći do otvaranja novih poglavlja u pregovaračkom procesu.

Brnabićeva je navela da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i da želi da bude aktivan i kredibilan partner u svim regionalnim inicijativama i procesima.

Dodala je da je potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici i konsenzus svih iz regiona i Evropske komisije, da sedište budućeg sekretarijata bude u Beogradu, od velikog značaja i za Srbiju i za region.

"Junkerov govor dodatni podsticaj"

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na marginama Beogradskog bezbednosnog foruma, razgovarao je sa generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijanom Danijelsonom.

Sagovornici su razmenili mišljenja o daljem napretku Srbije u evropskim integracijama, Berlinskom procesu i unapređenju vidljivosti Evropske unije u Srbiji, saopštio je MSP.

Zajednički su ocenili da govor predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera o stanju Unije pruža dodatni podsticaj za napredovanje i jasnije ocrtava evropsku perspektivu Srbije.

Izrazili su očekivanje da do kraja godine budu otvorena nova pregovaračka poglavlja i na taj način održi postojeća dinamika pristupnih pregovora Srbije.

Složili su se da je Berlinski proces izuzetno pozitivna inicijativa, sa političkog i ekonomskog aspekta, koja doprinosi stabilizaciji regiona, kao i artikulaciji zajedničkih interesa.

Iako je Evropska unija najveći trgovinski partner Srbije, pri čemu je članstvo u Uniji naš glavni strateški cilj, složili su se da je potrebno da se zajedničkim naporima učini više na unapređenju vidljivosti Evropske unije u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво