Vesić: Ocene paušalne, potraživanja iz 2013. godine

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da Savet za borbu protiv korupcije uopšte nije ovlašćen da raspravlja o prihodima Grada Beograda, ali i naznačio da su primeri koje taj Savet navodi o dva slučaja gde su navodno nestala potraživanja iz juna 2013. godine, na osnovu rešenja koja je potpisao tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa navodima da je Savet utvrdio da je 566,4 miliona dinara, koliko su firme "Pivej invest" i "So-lo invest" dugovale Gradu Beogradu za zakup građevinskog zemljišta, jednostavno izbrisane iz kasnijih izveštaja, bez naznaka da je dug ikada izmiren, a koje prenosi list Danas, Goran Vesić je rekao da taj Savet uopšte nije ovlašćen da raspravlja o prihodima u gradu.

"To je tema za Ministarstvo finansija – budžet grada će do kraja godine biti oko 108 milijardi. Kada je Đilas vodio grad 2013. godine budžet je bio 72 milijarde. Budžet se pravi od prihoda, ne od vazduha, ne pada sa neba" poručio je gradski menadžer.

Kako je rekao, prihodi su mnogo veći, jer za razliku od tadašnjeg rukovodstva Beograda sada nema deficita od 20 odsto, već je u okviru zakonskih okvira od pet odsto.

"Prema tome, jasno je da su prihodi veći. Pa mi smo u junu pravili rebalans budžeta, jer smo imali tri milijarde veći prihod. O kakvom padu prihoda govorite kada oni rastu", naglasio je Vesić.

Precizirao je da je Direkcija za građevinsko zemljište ove godine, zaključno sa 1. oktobrom, ostvarila plan od skoro 97 odsto i prihodovala već 9,3 milijarde od 9,7 milijardi planiranih.

"Što se tiče Saveta za borbu protiv korupcije oni su u tom izveštaju naveli dva slučaja, kada je u pitanju Direkcija za građevinsko zemljište dve firme gde su navodno nestala potraživanja, ta potraživanja su nestala kako oni kažu 2013. godine u junu na osnovu rešenja koje je potpisao Dragan Đilas – to jasno govori kako se paušalno ponašaju", istakao je Vesić.

Kako je naznačio, prihodi Grada su veći, a prošle godine u decembru kada su preuzeli poslovni prostor zatekli su milijardu i nešto duga na Starom gradu, više od milijardu na Vračaru...

"To su poslovni prostori koji su pripadali opcijama Dragana Đilasa, oni nisu naplaćivali poslovni prostor, pa smo mi to zato centralizovali", naglasio je Vesić.

Dodao je da se u tom izveštaju navodi i da se poslovni prostor naplaćuje 300 evra za Terazije uz objašnjenje da recimo Kuća ljudskih prava, NUNS i političke stranke imaju pravo po odluci Grada koja postoji već decenijama plaćuju 20 odsto od pune cene.

"Možemo da govorimo o činjenicama, ocene su paušalne i netačne, Savet za borbu protiv korupcije apsolutno nije telo koje može da kontroliše bilo čije prihode. Možete da dobijete sve izveštaje od Direkcije za građevinsko zemljište – to što navode nije tačno", zaključio je Vesić.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Grada Beograda saopštila je da podaci koje je objavio Savet za borbu protiv korupcije, a u vezi sa pojedinim ugovorima te Direkcije nisu tačni i poručili da ako Savet želi da se bavi korupcijom istraži nenaplaćene naknade po osnovu zakupa nastalih u periodu 2004-2013. godina. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво