"Napredak u dijalogu važan za tempo pristupnog procesa"

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc smatra da nije preterano svrsishodno porediti Kosovo sa Katalonijom, već treba nastaviti dijalog s Prištinom, jer je napredak u tom dijalogu od velikog značaja za put Srbije u EU.

"Ne vidim nikakvu dodatnu vrednost u poređenju situacije oko Katalonije sa onom na Kosovu", naglasio je austrijski ministar u intervjuu Tanjugu.

Katalonski referendum o nezavisnosti je unutrašnje pitanje Španije, koje mora biti rešeno u okvirima španskog Ustava, ističe Kurc.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će Srbija pre pristupanja EU morati da prizna nezavisnost Kosova, već je podvukao da je EU stalno ukazivala da je dijalog Beograda i Prištine od velikog značaja za put Srbije ka EU.

"Napredak u dijalogu će i dalje biti važan za tempo pristupnog procesa", kaže šef austrijske diplomatije.

Kurc je istakao da je dosadašnji učinak na putu ka EU značajan.

"Srbija je pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, posebno dok je on bio premijer, sprovela važne i delimično bolne ekonomske reforme i sada je sidro stabilnosti u regionu. Činjenica je i da su Crna Gora i Srbija već najdalje odmakle na putu u EU", navodi šef austrijske diplomatije.

Sa obe države, podseća, vode se pristupni pregovori, a njihova brzina zavisi od toga koliko će države biti spremne za EU kroz sprovedene reforme.

"Pretpostavljajući odgovarajuće angažovanje, u šta ne sumnjam, ponuđeni vremenski okvir predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera predstavlja dobru orijentaciju. Predsednik EK, kao i evropski komesar Johanes Han, poslednjih nedelja su ponovili da sve države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Austrija izričito podržava tu perpsketivu za sve te zemalje. To je važan, pozitivan signal u vremenu u kojem mnogi u regionu već u to sumnjaju", kazao je Kurc.

Kad je reč o najvažnijim preduslovima koje Srbija mora da ispuni, on poručuje da je važno da se sluša šta Evropska komisija kaže.

"Vladavina prava, osnovna prava, borba protiv korupcije i opšta stabilnost regiona su od odlučujućeg značaja. Svim tim oblastima i Srbija može dati veliki doprinos", ističe Kurc i dodaje da će njegova zemlja dati sve od sebe da države Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, u tome podrži.

"Migranti sa prostora bivše Jugoslavije osećaju se u Austriji kao kod kuće"

Kada je reč o predstojećim parlamentarnim izborima u Austriji koji su zakazani za nedelju 15. oktobar, Kurc, inače predsednik Narodne partije Austrije (OVP) ukazuje da stranka ima veliki broj kandidata stranog porekla, koji, kaže, imaju dobre šanse da uđu u austrijski parlament.

"Naš cilj je bio da sastavimo mešavinu osoba bez partijske knjižice, koji nisu bili u politici i osoba koje su se već angažovale za OVP. Otvaranje OVP za one koji nisu članovi je ponuda za sve koji dele naše vrednosti i žele nešto da promene. Ne želimo nikakva paralelna društva i zbog toga je važan signal da u političkom sistemu učestvuju i osobe migrantskog porekla", pobjasnio je.

To je ključno, jer, ističe, ako nešto treba da se promeni u Austriji neophodno je da se najpre promeni politika. 

"Mislim da je politika u prošlosti kreirana previše negativno. U takvoj vrsti vođenja politike ne želimo da učestvujemo. Cilj nam je da vodimo politiku za ljude, da ih uverimo sadržajem i da na napade ne odgovaramo napadima, već argumentima", objasnio je on. 

"Naš program je jasna ponuda svima koji, nezavisno od starosti, društvenog statusa, pola i socijalnog porekla, žele maksimalne promene. Zbog prevelikog poreskog opterećenja u Austriji je posebno teško da građani nešto izgrade sopstvenim radom. Tu imamo jasan odgovor - želimo da se ponovo težak rad isplati. Ko radi, daje doprinos.

Zato se zalažemo za masivno poresko rasterećenje. Kroz smanjenje poreza na plate i prihode, ljudima treba da ostane više u novčaniku za život. To znači da sa OVP neće biti nikakvih poreza na nasleđe i imovinu. Neko ko je sebi nešto izgradio, ne treba da bude dodatno opterećen porezima. Naš cilj je da Austriju vratimo na vrh i građanima omogućimo da vode dobar život", rekao je on. 

Govoreći o srpskoj zajednici, ističe da je integracija veliki izazov našeg doba. 

"Uspešna integracija može pozitivno doprineti društvenom jedinstvu i ekonomskom uspehu zemlje. U tome nije važno odakle neko dolazi, već koji doprinos su ti ljudi spremni da daju u Austriji. Migranti sa prostora bivše Jugoslavije osećaju se, za razliku od drugih imigrantskih zajednica, često u Austriji kao kod kuće.

To je veoma važan indikator za uspešnu integraciju, jer to znači da oni podržavaju vrednosti našeg društva i doprinose uspešnom suživotu u Austriji. Srpska zajednica sveukupno gledano važi za veoma dobro integrisanu. Važni faktori za to su sigurno istorijska i kulturološka bliskost sa Austrijom, kao i lični napori svakog pojedinca, da bude deo društva", zaključio je on. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво