Dačić: Lazarević odslužio, a šta je s Haradinajem, Gotovinom?

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ambasador SAD kao i svi drugi ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije.

Ivica Dačić kaže da izjave koje su se pojavile u vezi sa haškim osuđenikom Vladimirom Lazarevićem ne mogu da ugroze odnose dve zemlje.

Međutim, podseća da je Lazarević, kao i svi koji su odslužili kazne, građanin kao i svi drugi, te da nigde nije zabranjeno da se oni uključuju u političke procese i daju izjave.

"Ovde je reč o tome da se sada govori da će to ugroziti naše bilateralne odnose, znate šta, Lazarević je odslužio kaznu, Haradinaj je predsednik vlade, koji će tek da odluži kaznu, a da ne govorim o tome da se Gotovina sprema da bude predsednik Hrvatske, a videli ste i Nasera Orića koji je sada oslobođen optužbi", komentarisao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

Poručio je da ambasadori ne bi trebalo da se mešaju u naše unutrašnje stvari, primetivši da naši ambasadori u inostranstvu ne komentarišu unutrašnje stvari tih zemalja.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot juče je kritikovao ministra odbrane Aleksandra Vulina i podelio na svom Tviter profilu tekst Vašington posta sa naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca".

Skot je napisao da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom". 

Vulin je odgovorio Skotu, rekavši da je Lazarević slobodan čovek, a da je njegovo pravo da poštuje i Lazarevićevu borbu i borbu srpskog naroda.

"Problemi regiona bilateralne nesuglasice"

Evropska unija ima veliki interes da Zapadni Balkan postane deo EU i iz bezbednosnih razloga, jer je bolje da EU kontroliše bezbednosne procese u regionu, nego da ih ne kontroliše, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao da kao najveće probleme u regionu vidi nerešene bilateralne stvari između bivših jugoslovenskih republika, što se, kaže, pretvara u noćnu moru regiona.

"Druge globalne stvari, poput terorizma, migracija, klimatskih promena – mi tu ne možemo mnogo da utičemo. Ali ove možemo, za to postoji veća politička volja da se bilateralni problemi rešavaju", rekao je Dačić.

Podvukao je i da Srbija podržava BiH na njenom evropskom putu i da želi da ta zemlja što pre dobije status kandidata, jer je interes da sve zemlje regiona budu u Uniji.

"Status ruskog centra nije još rešen zbog pritisaka"

Ministar spoljnih poslova kaže da status Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu još nije rešen zbog toga što se vrše veliki pritisci.

"Nije rešeno zbog toga što se vrše veliki pritisci, što se to pitanje politizuje i što mi ne želimo da to pitanje postane predmet političkih sporova", rekao je Dačić novinarima u pauzi Beogradskog bezbednosnog foruma.

Šef srpske diplomatije je istakao da to treba da se reši na način kako je to, kaže, uobičajeno u skladu sa Bečkom konvencijom.

"Nadam se da će to brzo da se desi", rekao je ministar.

Kada je reč o susretu predstavnika Rusije i SAD koji su o situaciji u Ukrajini razgovarali u Beogradu, Dačić je rekao da je to važna poruka koja doprinosi jačanju spoljnopolitičke uloge Srbije.

"Mi smo bili zaduženi za logistiku, ne ulazimo u to o čemu su razgovarali i da li je došlo do napretka. Razgovor je trajao šest sati i svi su bili zahvalni našoj strani na gostoprimstvu", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara.

Kako je rekao, ne zna zašto je izabran baš Beograd, ali je to bio izbor dve strane, i nije želeo da otkrije u kom se objektu taj razgovor odvijao.

Komentarišući vest da je ukrajinska služba bezbednosti objavila da oko 300 boraca iz Srbije učestvuje u borbama u Ukrajini na strani Rusije, Dačić je rekao da ne podržavamo učešće naših državljana u bilo kom stranom konfliktu, te da postoje zakonske odredbe koje to regulišu.

"Molimo bilo koju stranu da nas o tome informiše. Mi ne podržavamo učešće naših državljana u konfliktima i preduzećmo norme za kažnjavanje takvih dela", rekao je Dačić.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво