"Berlinski proces korisna ideja za naš region"

Dobro je da tema proširenja bude u fokusu, to je korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u našem regionu, rekao je potoredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Beogradskom bezbednosnom forumu.

U okviru teme glavnog panela danas, a koja se odnosi na Berlinski proces i domene, Ivica Dačić je između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš-Priština-Tirana, koju je on, kako je rekao, kandidovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke.

"No, bez obzira na to što će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozivitna za naš region i zahvalni smo svima koji su pokrenuli Berlinski proces", poručio je Dačić, koji je najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti London.

Kako je primetio, iako su otišli iz EU, nisu otišli iz Evrope i zainteresovani su za naš region.

Sama ideja da se evropske zemlje bave proširenjem na Zapadni Balkan je za nas izuzetno značajna i ja u tome vidim najveću političku korist, rekao je Dačić.

Sve drugo su, dodao je, projekti o kojima će se još razgovarati i dogovarati.

Dačić je još rekao da se do sada usaglašeno više od 20 tema u okviru "balkanske grupe šest" Berlinskog procesa, dodajući da Berlinski proces u svakom slučaju i pogledu doprinosi jačanju međusobnog političkog dijaloga u regionu.

"Nakon što je Srbija bila domaćin na nekoliko sastanaka, održana je ovde i 2014. u formatu ministara spoljnih poslova, uspostavljen je akcioni plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu...", nabrojao je Dačić dosadašnje učinke.

Takođe, kako je rekao, privredne komore dobro sarađuju u regionu, i ono što je za Srbiju značajno, dodao je, privodimo kraju donošenje odluke o sedištu transporne zajednice.

"Opšta je saglasnost da to bude Beograd, što je nama veoma važno, jer je u Beogradu relativno malo sedišta međunarodnih organizacija", primetio je Dačić.

Tu je i regionalna Kancelarija za mlade, i još je mnogo planova, među njima i put Niš-Priština-Tirana.

Inače, na početno pitanje voditelja panela novinara britanskog Ekonomista Tima Džude na temu da li se uopšte pomeramo napred ili stojimo ili se pretvaramo i maštamo o EU, Dačić je rekao da je to najteže moguće pitanje u ovom trenutku, te da se nekad i sam pita da li i koliko su ekvivalentni turbulentni događaji i izjave u regionu u odnosu na "idiličnu atmosferu koja vlada na sastancima zapadnobalnaske šestorke".

"Jedno vreme sam razmišljao da bi bilo dobro da Berlinski proces stalno traje kako ne bismo imali vremena da se svađamo kad dođemo kući", primetio je.

Ali, našalio se, nada se da će biti živ kad Srbija uđe u EU, jer je, podsetio je, bio šef diplomatije kad je proces počeo.

"Nadam se da ću dočekati taj dan, za razliku od Turske", poručio je šaljivo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво