Predsednik EP sa Anom Brnabić: EU je naša zajednička domovina

Radi se na tome da Srbija postane jedna od sledećih članica EU, rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani posle razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

Tajani je za januar najavio svoju posetu Srbiji kao i sastanak srpskih i evropskih preduzeća u cilju bolje ekonomske saradnje EU i Srbije.

Predsednik Evropskog parlameta izjavio je da su stabilnost i prosperite Zapadnog Balkana zajednički ciljevi Evropskog parlamenta i zemalja regiona.

"Ne povezuje nas samo geografija, već i istorija, kultura i zajednički koreni, istakao je Tajani. EU je naša zajednička domovina. Ja sam uveren da će budućnost biti budućnost proširenja i properitetna budućnost unutar EU", poručio je Tajani.

Tajani je nakon razgovora sa premijerkom Srbije u Briselu ocenio da evropski pristup Srbije ima punu podršku u Evropskom parlamentu.

"Srbija dobro napreduje ka EU integracijama. Očekujem nove pregovaračke pozicije do kraja godine", poručio je Tajani.

Dodao je da ima još posla i da su reformski napori na svim nivoima neophodni zarad dobrobiti naroda na prvom mestu.

"Rešavanje pitanja u oblasti vladavine prava je od ključnog značaja sa fokusom na reformu pravosuđa po preporuci Evropske komisije i Rezolucije Evropskog paralmeta", izjavio je Tajani.

Predsednik Evropskog parlameta poseban značaj pridaje ekomskim odnosima Srbije i EU, te je pozdravio dobre ekonomske ocene koje je Srbija dobila od evropskih ministra finansija i Međunarodnog monetarnog fonda.

Istovremeno, Tajani je za januar najavio svoju posetu Srbiji i organizaciju sastanka preduzeća iz Srbije i EU zarad jačanja ekonomskih odnosa EU i Srbije.

Tokom razgovora sa premijerkom Srbije u Briselu predsednik Evropskog parlamenta pohvalio je saradnju Srbije i EU u oblasti migracija i bezbednosti.

"Srbija je važan partner EU kada su u pitanju zajednički izazovi migracija i bezbednosti i spremni smo da dalje jačamo tu saradnju", zaključio je predsednik Evropskog parlamenta.

Brnabić: Tajanijev dolazak signal podrške reformama

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da će dolazak Tajanija u Srbiju biti jak signal podrške daljim ekonomskim reformam u zemlji.

Premijerka je posle sastanka sa Tajanijem u Briselu ponovila da Srbija ostaje predna evrointegracijama i regionalnoj stabilnosti.

"Srećna sam da mogu da građanima Srbije najavim vašu posetu Srbiji krajem januara kao i činjenicu da dolazite sa delegacijom investitora iz EU. To će biti jak signal i jaka podrška za naše dalje ekonimske reforme", poručila je Brnabićeva posle satanka sa Tajanijem.

Brnabićeva kaže da je na ekonomskim reforma i fiskalnoj stabilnosti urađeno mnogo tokom mandata prethodne vlade u Beogradu, a da je zadatak ove vlade da radi na daljem privrednom rastu i reformama.

"Sada moramo više da se fokusiramo na vladavinu prava i reformu pravosuđa", poručila je Brnabićeva.

Ana Brnabić je ponovila navode Tajanija da Evropska unija vidi Srbiju kao iskrenog i odgovornog partnera i kao kandadata za novi talas proširenja.

Prema njenim rečima, bilo joj je bilo važno da njena prva zvanična poseta na mestu predsednice vlade Republike Srbije bude upravo Briselu kako bi se dao jasan signal da su evropske integracije najveći prioritet u politici Srbije.

”"Napori Srbije su u potunosti prepoznati u Briselu. Na Srbiju se računa kao na iskrenog i odgovornog partnera u evrointegracijama", poručila je Brnabićeva iz Brisela gde se nalazi u dvodnevnoj poseti.

Premijerka Srbije naglašava važnost činjenice da u Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji kao i među najvišim evropskim zvaničnicima postoji veliko inetrsovanje za njenu posetu i Srbiju.

Zahvalila se komesaru za pregovore o proširenju Johanesu Hanu na datoj punoj podršci Srbiji, njenim evrointegracijama i inicijativi predsednika Aleksandara Vučića o sprovođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Premijerka je zahvalila EU na sektorskoj budžetskoj pomoći u oblasti reforme javne uprave i obrazovanja i istovremeno naglasila da je Srbija jak i kredibilan partner Brisela kada je reč o politici bezbednosti.

"Zajedničke snage srpske policije i vojske pokazale su da smo mi kredibilni partner i snažan EU u zaštiti i kontroli granica.

Sprečili smo 20.000 nelegalnih migranata da uđu u Srbiju i nastave put ka EU", naglasila je Brnabićeva.

Premijerka se zahvalila i na razumevanju i stavu Unije da je Srbija dala jedan od najboljih primera kada je bavljenje migrantskom krizom u pitanju.

Do kraja posete Briselu Ana Brnabić bi trebalo da se sastane sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво