"Srbija ostaje pouzdan i kredibilan partner EU"

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u Briselu sa predsednikom Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom, kojem je poručila da je članstvo u Evropskoj uniji spoljnopolitički prioritet Srbije i da će Srbija nastaviti da bude pouzdan i kredibilan partner EU.

Na sastanku, na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, premijerka Brnabić je naglasila da, uprkos brojnim izazovima na putu ka punopravnom članstvu u EU, Srbija nastavlja svoje unutrašnje reforme, jer one doprinose boljem životnom standardu i većem kvalitetu života svih građanki i građana Srbije, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabićeva je navela da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovara naporima i rezultatima koje je Srbija postigla u pregovaračkom procesu, kao i iskazanoj političkoj volji.

U tom kontekstu, ukazala je Brnabićeva, veoma je važno da sve institucije i članice EU imaju konstruktivan pristup i da budu otvorene i spremne za prijem novih članica.

Kada je reč o regionu Zapadnog Balkana, Brnabićeva je poručila da Srbija ostaje opredeljena da dijalogom rešava sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima, ali je i konstatovala da najveći problem predstavlja gledanje u prošlost, revizija istorije i oživljavanje prevaziđenih ideologija u susedstvu.

Veber je predsednici Vlade Srbije i ministarki za evropske integracije poručio da je EPP grupacija izuzetno zainteresovana za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, ali i naglasio da je neophodno meriti i ocenjivati pojedinačan napredak svakog od kandidata.

Srbija je nesumnjivo prepoznata kao važan faktor stabilnosti, kao i konstruktivan partner EU u pitanjima koja su od značaja za čitavu EU.

Posebno se osvrnuo na pozitivno i efikasno postavljanje Srbije tokom migrantske krize, saradnje u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma.

Veber je pozitivno ocenio ekonomski napredak Srbije i očiglednu političku volju za nastavkom reformi i evropskim integracijama, kao važnom instrumentu za poboljšanje perspektive građana i građanki Srbije, navedeno je u saopštenju.

Evropska narodna partija je najveća i najuticajnija evropska stranačka grupacija koja okuplja hrišćansko-demokratske i liberalno-konzervativne stranke iz cele Evropske unije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво