Šta se očekuje od Erdoganove posete Srbiji?

U posetu Srbiji, prvu otkada je postao šef države, večeras dolazi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, a domaćin će mu biti predsednik Srbije. I Beograd i Ankara posetu smatraju istorijskom, a akcenat će biti na ekonomiji. Turska preduzeća investirala su više od 110 miliona dolara u našoj zemlji, a u poslednjih nekoliko godina otvoreno je više fabrika. Stiže i 185 privrednika, pa se očekuju novi sporazumi o ulaganjima.

Novi Pazar, mesto u kojem je 78 odsto Bošnjaka, turskom predsedniku reči dobrodošlice ispisali su na turskom.

"Mi se nadamo da će doći do potpisivanja dva sporazuma o izgradnji puta Novi Pazar – Tutin i Novi Pazar – Sjenica i izgradnji aerodroma u Lađevcima. Potpisaće se izgradnja vrtića, rekonstrukcija hamama i izgradnja dva mosta u centru grada" kaže gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Sa turskim predsednikom dolaze predstavnici velikih kompanija iz različitih sektora. Biće potpisan sporazum koji će obezbediti gotovo 2.000 radnih mesta u Kraljevu. U tekstilnom sektoru do sada najveća saradnja – do kraja godine biće otvorene dve fabrike u Lazarevcu i Lebanu.

"Oni su godinama investirali po Bugurskoj i Rumuniji, međutim, videli su da su u Srbiji bezbedni i da su najbolji uslovi", ističe turski investitor u Aleksincu Fevzi Šilik. 

Širi se Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. godine. Bez carina ćemo moći da izvozimo 35.000 tona suncokretovog ulja, 15.000 tona sirovog suncokreta i 5.000 tona goveđeg mesa.  

"Mislim da će to biti velika prilika za naše poljoprivrednike i prilika za rast izvoza. Svakako biće razgovora oko energetike i političkih oko stabilnosti u regionu ", objašnjava premijerka Srbije Ana Brnabić. 

"Turski tok" takođe bi mogao kao tema da se nađe na stolu. 

"Energetika je sve manje ekonomsko pitanje, a sve više političko i geostrateško pitanje o kome se priča na najvišem nivou", dodaje ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

A zbog jednog političkog poteza Ankare – nabavke raketnog sistema od Moskve, deo NATO-a je, kako tvrdi Erdogan, poludeo. U tom, ali i kontekstu odnosa sa Srbijom, kažu, vode se principom komplementarnosti. 

"Srbija i Turska su zemlje kandidati za EU, ali obe zemlje u Rusiji imaju prijatelja, mnogo stvari nas zbližava, a to što Srbija nije, a Turska jeste u NATO-u sigurno nije najvažnije. Kod našeg predsednika prisutna je volja za unapređenjem odnosa, a isto važi i za predsednika Srbije", objašnjava ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Na pisanje pojedinih nemačkih medija da Turska ekonomsku moć na Zapadnom Balkanu želi da pretvori i u političku, ambasador Turske u Srbiji odgovara da bi Ankara volela prijateljske odnose sa svim zemljama u regionu i da je njena politika otvorena, bez zadnjih namera.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи