Brnabić: Sa Erdoganom najviše o ekonomiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana dominirati ekonomske teme i dodala da očekuje značajne ugovore u domenu poljoprivrede. Premijerka je potvrdila, da na molbu Španije, neće u Brisel odneti pismo povodom stava EK o referendumu u Kataloniji.

Premijerka Srbije očekuje da će sa predsednikom Turske razgovarati pre svega o ekonomiji ali i o saradnji u regionu.

"Razgovaraćemo i o energetici, ali imaćemo i političke razgovore o stabilnosti u regionu. Turska je važan partner, ogromna i jaka zemlja", naglasila je Brnabić.

Predsednica vlade je potvrdila da su španske vlasti zamolile da zbog osetljivosti situacije u toj zemlji neće u Brisel odneti pismo povodom stava EK o referendumu u Kataloniji.

"Imali smo molbu od Španije da ne pošaljemo pismo. Španija je naš veliki prijatelj i partner, imali smo od njih veliku podršku i za Interpol, Unesko i za evropske integracije, tako da ćemo u saradnji sa njima odlučiti kako ćemo dalje", rekla je Brnabićeva.

U pismu se, rekla je Brnabićeva, apostrofira da Evropska komisija mora biti neutralna.

"Zbog toga nam nisu jasne izjave EK koje nekako potvrđuju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Šta to znači da li je neko član EU ili ne. Ustav Španije to ne priznaje i EK je u pravu, ali zašto se tako ne gleda i na Srbiju, ni naš Ustav to ne priznaje", naglasila je Brnabićeva.

Ponovila je da je Srbija saglasna sa stavom EK i da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Španije.

Vanredne kontrole za manju zloupotrebu bolovanja

Govoreći o zloupotrebama bolovanja, Brnabićeva kaže da će država strožom kontrolom pokušati da to spreči. 

Upozorila je da će mnogi investori otići iz Srbije, ukoliko se nešto ne promeni, jer, kako ističe, ne mogu da planiraju posao.

Ona je dodala da će se na proveru bolovanja ići zbog zloupotreba, a da će oni koji su stvarno bolesni svakako i dalje moći da ostvare svoje pravo.

"Problem privrede je kada dođu sezonski radovi to što zaposleni uzimaju bolovanja, odu sa posla da završe sezonske poslove. Radićemo sa sindikatima kako da rešimo taj problem", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da Zakon o radu predviđa kontrolu bolovanja.

"Imamo fabrike gde kada dođe vreme setve radi 30 odsto ljudi, a ostali su na bolovanju. U Ivanjici je to recimo veliki problem gde se 'ubijete' da dovedete investotore, a onda dođe sezona i nema proizvodnje", rekla je Brnabić.

Dodala je da će se raditi na sprečavanju zloupotreba kako bi investitori mogli da planiraju posao.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da ne vidi problem u tome što se bolovanja proveravaju.

Naveo je da nije bilo žalbi građana da je neko bio bolestan, a da mu nije otvoreno bolovanje, odnosno da to svoje pravo nije mogao da ostvari.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ukazao je da se na zloupotrebu bolovanja ne žale samo strani investitori već i domaće firme i kao primer naveo Telekom Srbiju.

"Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti da zloupotrebu bolovanja suzbijemo", rekao je Đorđević, ali i podsetio da nije interes poslodavaca da im bolesni ljudi rade.

Podsetio je da postojeći Zakon o radu u članu 179 predviđa vanrednu kontrolu bolovanja, te da ukoliko se zloupotrebe dokažu poslodavac može prekinuti ugovor o radu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво