Polemika poslanika o stranačkom zapošljavanju, presudama, imovini, nepoštenju...

Skupština Srbije razmatrala je amandmane na Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, a raspravu će nastaviti u četvrtak. Današnje zasedanje obeležila je polemika poslanika vlasti i opozicije o stranačkom zapošljavanju, presudama, imovini, nepoštenju.

Poslanici su završli raspravu o 146 amandmana na Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu od kojih je prihvaćeno četiri amandmana, a u raspravi su poslanici često govorili mimo dnevnog reda, a izrečeno je i nekoliko opomena.

Počelo je i razmatranje 60 amandmana na izmene Zakona o državnim službenicima prihvatio dva amandmana, a koje će biti nastavljeno u četvrtak.

Tada Skupština treba da razmotri i 49 amandmana podnetih na Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, od kojih je prihvaćeno 23 amandmana.

Na taj zakonski predlog skupštinski Odbor za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije podneo je sedam amandmana.

Na devnom redu biće i rasprava i o sedam amandmana na izmene Zakona o informacionoj bezbednosti.

Današnje zasedanje obeležile su polemike poslanika vlasti i opozicije o partijskom zapošljavanju, radu lokalnih samouprava, dok je šef poslanika SNS-a čitao deo obraloženja oslobađajuće presude u slučaju protiv predsednika DS-a Dragana Šutanovca.

U međuvremenu, opozicione poslaničke grupe Nova Srbija - Za spas Srbije i SDS- Narodni pokret Srbije odlučile su da ne učestvuju u radu parlamenta do kraja aktuelne sednice. 

Poslanici opozicije nastavili su da kritikuju osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu, ocenivši da će ta institucija biti korišćena za partijsko zapošljavanje.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić odbacio je navode lidera Dveri Boška Obradovića o partijskom zapošaljavaju i poručio mu da bi i on imao pravo na usavršavanje u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, da je ostao da radi u biblioteci u Čačku.

Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, Obradović je, naime, ponovio primedbe da će akademija biti zapravo partijska i da će služiti za zapošljavanje kadrova iz SPS i SNS.

Na oštre kritike Obradovića na račun SPS, partije čiji je Ružić funkcioner, Ružić je primetio da je važno da Obradović kaže da li poštuje poslanika Dveri Srđana Noga, koji je prošle nedelje udaljen sa sednice, imajući u vidu u kojoj partiji je bio njegov otac u prethodnih 25 godina, a s ozbirom da je Obradović za SPS rekao da je "pljačkaška stranka".

Kasnije u raspravi Obradović je pročitao SMS poruku koju je dobio od oca Srđana Noga, a koji ga ej zamolio da je prenese.

Otac mu je poručio, preneo je Obradović, da jeste bio u SPS, ali da je iz te stranke otišao kada je shvatio da su većina u njoj "hohštapleri i bitange sa kupljenim diplomama", te da ih je napustio i to im rekao u lice.

Na navode Obradovića prethodno je reagovao i zamenik šefa poslaničke grupe SPS Neđo Jovanović koji je lidera Dveri upitao kako se zaposlio u biblioteci u Čačku i da li je to bilo isključivo zahvaljući njegovoj struci i veštinama ili je nešto drugo u pitanju.

Jovanović je rekao da bi Obradovićev "lični etički kodeks" došao do izražaja kada bi odgovorio na ta pitanja.

Replicirao je Obradović navodima da razume da je predstavnicima režima neprijatno ako ih neko suoči sa činjenicama.

"Da li je istina da su u Kraljevu zapošljavaju SPS kadrovi? Ništa nismo čuli kao odgovor. Znam mnoge članove SPS koji nisu glasali za Vučića i ne slažu se sa onim što se radi u vrhu SPS", pitao je Obradović.

Naveo je i da je Ružić dobar primer jer je "bio opozicija i vikao Vučiću pederu", a sada je jedan od najvećih koji slave Vučića, te ga upitao šta je sa njegovim protivljenjem Vučiću, koje "nekako izbledelo poslednjih meseci".

"Sada mu je SPS postao prihvatljiv kada je postao ministar, to je licemerje", zaključio je Obradović.

Nađo Jovanović je potom ocenio da je krajnje vreme da se sankcioniše grubo istupanje koje postaje ne samo, kako kaže, degutantno nego i grubo vređanje građana.

"Na partokratiju se pozivaju oni koji imaju hipokriziju. Morate da reagujete. Ako se onaj ko sve vreme grubo krši Poslovnik poziva na to da su mu uskraćena demokratska prava, to je još veći stepen licemerja", poručio je Jovanović.

O presudama, imovini, nepoštenju

Uvidom u imovinu predsednika DS Dragana Šutanovca vidi se šta su radili oni koji danas naprednjacima drže predavanje o moralu i poštenju i dobacuju u skupštinskoj sali, rekao je šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Martinović je na sednici parlamenta pročitao deo obraloženja oslobađajuće presude u slučaju protiv Šutanovca, u kome se nalaze i podaci o njegovoj imovini koju je prijavio 2012. kada je prestao da obavlja državnu funkciju.

Tokom čitanja obrazloženja, Martinović je rekao da jre bivša vlast sakrila od građana kolika mu je imovina Šutanovca, a da je navodno zabrinut za gladnu decu.

Martinović će, dodao je, tražiti da mu iz nadležnih državnih službi odgovore kako je moguće da neko kao ministar stekne toliku imovinu, a posle priča o moralu i poštenju.

Dok je Martonović govorio u jednom je trenutku DS Radoslav Milojičić dobacio: "ko je kupio stan ministru Vulinu", ali mu je predsedavajući isključio mikrofon.

"Gospoda koja nam ceo dan dobacuju i drže predavanja o moralu, poštenju i o tome kako se brinu o siromašnoj deci trebalo je o tome da se brinu kada su vršili vlast u Srbiji, a šta su radili, piše u presudu suda", rekao je Martinović.

Naveo je zatim da je Šutanovac dok je bio poslanik a potom i ministar mesečno primao nešto više od 100.000 dinara i to do jula 2012. a da je od 7. jula 2008. do 27. jula 2012. kao član UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva primao još 671.835 dinara mesečno.

"Toliko o partijskom zapošljavanju i duplim funkcijama. Šta narod ne sme da zna o tome šta poseduje Šutanovac? E pa narode, sad ćeš da čuješ", poručio je Martinović.

On je potom naveo koliko Šutanovac ima stanova i kuća, koliko novca na deviznim računima u nekoliko banaka, te upitao kako je moguće da uz sve to Šutanovac poseduje i nakit, oružje, satove i umetničke slike, od kojih neke, kako je rekao, verovatno potiču iz Skupštine Srbije posle njenog paljenja 5. oktobra.

Na ove navode reagovao je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić koji se javio po povredi Poslovnika i rekao da poslanik može da govori samo o tački dnevnog reda, a ne da iznosi uvrede i činjenice iz nečijeg privatnog života, te dodao da predsedavajući treba da prizna da je time što je dozvolio Martinoviću da govori van dnevnog reda prekršio Poslovnik.

Ćirić je naveo i da je u slučaju protiv Šutanovca doneta oslobađajuća presuda, a da je on zbog tog suđenja sa porodicom prošao pet godina "torture".

Vladimir Marinković je pozvao poslanike da se vrate temi dnevnog reda i poručio da neće više trpeti ovakve svađe, nakon čega je izrekao najpre dve opomene poslaniku D JB Nenadu Božiću koji je vikao i podizao Poslovnik, a potom mu i oduzeo reč.

"Sram vas bilo", poručio je Božić Marinkoviću na šta mu je predsedavajući rekao da se smiri kako kazna ne bi bila drastičnija.

Za reč se zatim javila poslanica DS Aleksandra Jerkov koja je upitala "da li je prošao deo sednice za čitanje presude", te navela da i DS ima jednu presudu da pročita iz 2013. - protiv Maje Gojković.

Polemika o stanju u lokalnim samoupravama

Poslanici DS u Skupštini Srbije su polemisali i o situaciji u lokalnim samupravama, ali i o stanju u Beogradu.

Navode poslanika DS Radoslava Milojičića o "nesposobnim kadrovima SNS na lokalu", zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić prokomentarišao je tvrdeći da "sposobnost kakvu su pokazali žuto preduzeće i Dragan Đilas u ništavanju sveg što im je povereno, naprednjaci nikada nisu pokazali.

Pomenuvši dug Smederevske Palanke koji je ostavio Milojičić u vreme dok je bio predsednik te opštine, Orlić je rekao da je i bivša vlast Beograda ostavila dug od 1,2 milijarde evra, a da je aktuelna gradska vlast to prepolovila.

Reagovao je šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić navodeći da se ko zna koji put iznose netačni podaci, te da niko od kompetentnih ne pominje tih 1,2 miliona evra, ali se zato govori o dugu od 420 miliona evra.

Možemo to da analizarimo kada dođe na dnevni red izveštaj Fiskalnog saveta, rekao je Ćirić navodeći da nekompetentni ljudi vode lokalne samouprave, te da će ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, koji u parlamentu prisustvuje raspravi o Predlogu zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu, imati velike izazove u mnogim opštinama i gradovima.

Orlić se javio da pojasni kako je Fiskalni savet naveo da u taj dug koji pominje Ćirić nisu ušli dugovi javnih preduzeća i opština.

"Da li to sve zajedno znači da ti dugovi ne postoje", upitao je Orlić te ponovio da su "tajkun Đilas i žuto preduzeće" zajedno uništavali Beograd.

Ćirić je poručio da su radovi obavljeni u vreme dok su gradonačelnici Beograda bili Đilas i Nenad Bogdanović učinili Beograd boljim, te da su iza njih ostali mostovi, trgovi, ulice i bulevari i ono što je, kako kaže, još važnije odgovoran odnos prema socijalno najugroženijima, ali to što za vreme bivše vlasti nisu smanjivane penzije.

Svako normalan, kako je rekao Ćirić, radovaće se svakoj novoj ulici i fontani urađenoj na racionalni način, ali je istovremeno kritikovao kako se sada izvode projekti u Beogradu a da se ne vodi računa o intersima građana.

Za Orlića su i te ocene Ćirića fraze, uz opasku da socijalno najugroženiji od bivše vlasti nisu ništa dobijali.

Beograd na vodi je, naveo je Orlić, u vreme Đilasove vlasti bila dobra ideja jer se njome neko "kitio", "ali je bio nesposoban da je ostvari".

Kako je rekao, a danas, kaad se to realizuje, neki kažu da to ne valja, jer su oni sami bili nesposobni da to izvedu.

Sada je to, navodno, katastrofa, pranje para, rekao je Orlić te naveo: "Đilas se slikao i hvalio fontanom na Slaviji, a sada to nije dobro".

Nova opomena Bošku Obradoviću

Lideru Dveri Bošku Obradoviću je u Skupštini Srbije opet izrečena opomena, nakon upozorenja potpredsednika parlamenta Đorđa Milićevića da ne koristi reči "pokradeno, lopovi i kriminalci".

Obradović je, govoreći o amandmanima na Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, rekao da je dobio opomenu "za nešto što zna čitava javnost a to je da smo u poslednjih 27 godina opljačkani, da je neko privatizovao državu i uzeo ko zna šta od države, a nije odgovara". 

"Šta nije istina od ovoga što sam rekao? Šta je sa aferama SPS? Niko nije procesiran. Zašto? Zato što ste u vlasti, potrebni ste SNS da bi imala većinu. Šta sam uvredio bilo koga? Jesam li se ja sastao sa Darkom Šarićem", rekao je Obradović.

Milićević je rekao da je Obradovića najpre upozorio da ne može da iznosi takve kvalifikacije i pozvao ga da govori o amandmanu.

Sednica je počela prošle nedelje, uz burnu raspravu, česte pauze, čak i prekid sednice, uvredljive reči, opomene, udaljavanje sa sednice dvoje poslanika Dveri - Srđana Noga i Marije Janjušević, ali i pokazivanje kamena u skupštinskoj sali koji je za šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića "sveti kamen" sa KiM, a za poslanika vlasti Marijana Rističevića "kamen za kupus".

Skupština je bez rasprave na početku rada zaključila tačke dnevnog reda koje se odnose na izmenu Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koje je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i više predloga odluka o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova skupštinskih odbora, koje su podnele poslaničke grupe SRS, SNS i Nova Srbija - Pokret za spas Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи