Varadi: Očekujem više uzdržanosti u daljem priznavanju Kosova

Akademik i profesor međunarodnog prava Tibor Varadi kaže za RTS da paralela između Katalonije i Kosova neće doneti korenite promene u posmatranju Kosova, ali je vrlo verovatno da će kod novih poteza oko legalizacije Kosova, kao što je recimo prijem u Unesko, biti mnogo više uzdržanih.

Tibor Varadi je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da postoji mnogo sličnosti između Kosova i Katalonije.

"Postoji mnogo sličnosti i istovrsnosti, nekih razlika ima. Ono što je vrlo važno, to je činjenica da ni Ustav Španije, ni Ustav Srbije ne dopušta odvajanje, odnosno secesiju, ni nakon referenduma, ni na drugi način. I Kosovo i Katalonija su jedinice u državama čiji ustavi to ne dopuštaju. Ustav Kanade dopušta, u Velikoj Britaniji bi to isto bilo moguće", objašnjava Varadi.

Naglasio je da argument da je Katalonija unutar Evropske unije ne vidi kao pravno relevantan.

Kada je reč o argumentu da je Kosovu sui generis, odnosno poseban slučaj, Varadi ne veruje da je relevantan sa stanovišta međunarodnog prava.

"Ovaj argument sui generis je nešto što ima malo više podloge, ali ne verujem da je zaista relevantan sa stanovišta međunarodnog prava. Tu se govori o tome da, za razliku od Katalonije, na Kosovu je bila ukinuta autonomija, da je bilo represije i da je bilo rata. Veliko je pitanje, međutim, da li je u tom slučaju secesija jedina pravna posledica i jedina sankcija", ukazao je Varadi.

Podsetio je da je gotovo istovremeno sa referendumom u Kataloniji održan referendum u Kurdistanu, gde su se takođe ljudi izjasnili za odvajanje.

"U Kurdistanu je bilo neuporedivo većih nevolja, većih tragedija i većih ljudskih patnji nego na Kosovu, pa ipak nijedna međunarodna sila nije bila za to da se prizna referendum u Kurdistanu", dodao je Varadi.

Na pitanje kakav je manevarski prostor Beograda, Varadi kaže da paralela sa Katalonijom utiče u pravcu da oni koji su bili bez rezerve za samostalnost Kosova, sada možda imaju neke rezerve.

Smatra da nije slučajno ni to da Španija, koja je uvek bila svesna paralele i poređenja sa Kosovom, nije priznala nezavisnost Kosova.

"Ono što ja mislim da neće biti nekih zaista korenitih promena u posmatranju Kosova, ali je vrlo verovatno da kod tih novih poteza oko legalizacije Kosova, kao što je recimo prijem u Unesko, da će biti mnogo više uzdržanih, jer će ta paralela biti prisutnija", naglasio je Varadi.

Govoreći o tome da li Beograd ima još neke mogućnosti sa stanoviša međunarodnog prava, osim da ukazuje na nedoslednost međunarodne politike, Varadi kaže da će se možda pokazati više razumevanja za položaj Srbije.

"Ono što je na stolu je da će se možda pokazati nešto više razumevanja za položaj Srbije, biće malo više uzdržanosti kod daljeg priznavanja Kosova, verovatno neće u skorije vreme biti zemalja koje priznaju, pomenuo sa Unesko. Tako da položaj Srbije će dobiti malo više podrške, ali ne verujem da će se pitanje preokrenuti i da će povratak Kosova biti stavljen na pregovarački sto", tvrdi Varadi.

Odgovarajući na pitanje da li misli da bi neka zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova sada mogla da prizna da je pogrešila, Varadi kaže: "Nezamislivo je, ja nažalost smatram da to nije zaista verovatno".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се