Poseta Erdogana – u fokusu nove investicije i bescarinski izvoz

U posetu Srbiji u ponedeljak uveče dolazi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. Sa sobom vodi veliku grupu privrednika. Očekuje se potpisivanje nekoliko sporazuma o turskim investicijama, ali i o bescarinskom izvozu pojedinih proizvoda u tu zemlju. Prošle godine razmena robe vredela je oko 800 miliona dolara. Cilj dve strane je milijarda.

Kao premijer 2010. godine, Erdogan u Srbiju ovaj put dolazi kao predsednik i dovodi 175 privrednika. Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. biće proširen. Umesto u BiH, pa odatle u Tursku, od sada suncokretovo ulje direktno ide iz Srbije. Bescarinski ćemo moći da izvozimo 35.000 tona i 15.000 tona sirovog suncokreta.

"Carina je nula, do sad bila od 50 do120 odsto, neke druge zemlje su imale tu privilegiju, mi nismo. Ovo je prilika da povećamo zasade pod suncokretom", napominje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Bez carina će ići i pet hiljada tona goveđeg mesa.

Nedimović ističe da Srbija ima dovoljne količine za tu kvotu. "Samo u poljoprivredi, te dve stvari vrede 60 miliona evra u robi", dodaje resorni ministar.

Agenda gotovo kao i tokom prethodne posete.

Ministar trgovine Rasim Ljajić navodi da je drugog dana Erdoganovog boravka predviđena poseta Novom Pazaru, razgovori sa predsednicima nekoliko opština iz regiona, gde će tema biti realizacija infrastrukturnih projekata koje ce Turska finansirati ili finansira.

Turske firme u Srbiji, investirale su već više od 110 miliona dolara.

Predseednik Aleksandar Vučić poručuje da ne sme da se zaboravi da turske fabrike od Vladičinog Hana, Krupnja, Žitorađe, Leskovca, drže ta mesta u životu.

"U Lebanu se za mesec dana otvara novi fabrika. Očekujem mnogo investicija u Kraljevu i Loznici za njih dolaze dobri dani, u Kraljevu dve fabrike, 2.000 i 2.500 zaposlenih. Time rešavamo stvari u Kraljevu, blizu smo potisivanja ugovora", napominje Vučić.

Prepreka saradnji nije neslaganje o Kosovu i Metohiji. Svojevremeno je za stav Ankare koja je Kosovo priznala, Erdogan rekao da nije usmeren protiv Srbije.

Bivši ambasador u Turskoj Vladislav Jovanović naglašava da ekonomija nikada ne ide bez svoje posestrime politike i obrnuto.

"Neki put ide prvo politika. Kod Erdogana je to važno, Turska, kao i Rusija, ponovo se vraća na svoj raniji koncept - blisko inostranstvo", kaže Jovanović i dodaje da je ona nekada dominirala i dobrim delom Balkana, Severnom Afrikom, Bliskim istokom.

Dok je Srbiji EU cilj, zemlja u kojoj Erdogan sa svojom partijom od 2001. uglavnom slavi na izborima, neslavno čeka 54 godine na vratima Brisela. Postavlja se pitanje kako će se čitati poseta u kontekstu komplikovanih odnosa Brisela i Ankare.

"Imamo Rusiju, Kinu i Tursku koji su direktna konkurencija EU i SAD, sada je na njima da nauče lekciju iz istorije koju su zaboravili", ističe Vladislav Jovanović.

Za Erdogana su odnosi Srbije i Turske veoma važni za mir i stabilnost Balkana, a Srbiju vidi kao ključnu u tom procesu.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво