Protest "Za poštene izbore" u Beogradu

U centru Beograda održan je skup "Za poštene izbore" koji je organizovao Pokret slobodnih građana Saše Jankovića. Sa protesta su upućeni zahtevi među kojima je i uredan i jasan birački spisak.

Okupljeni na Trgu Republike nosili su zastave Srbije i Pokreta slobodnih građana.

Povod zakazivanja skupa je, kako su najavili organizatori, stvaranje uslova za održavanje fer i slobodnih izbora, a nedavno su iz tog pokreta izrazili sumnju u regularnost predstojećih beogradskih izbora zbog, kako tvrde, masovnog doseljavanja "partijskih poslušnika iz unutrašnjosti" na Vračar i Zvezdaru.

Deo opozicionih stranaka i pokreta najavio je podršku tako da su pored Saše Jankovića prisutni bili i Vuk Jeremić, Boris Tadić, Sanda Rašković Ivić, zatim Balša Božović i Maja Videnović iz DS-a...

Zahteve, za koje je rečeno da su ih zajedno pripremili PSG i inicijativni odbor Narodne stranke Jeremića izneo je advokat Vladimir Gajić koji je rekao da traže uredan i jasan birački spisak, s tim da građani mogu da glasaju na mestu gde su prijavljeni i gde žive duže od šest meseci kako bi, naglašava, sprečili zlouptrebe doseljavanja stanovnika.

Zahtevaju i zakoniti sastav Gradske izborne komisije u skladu sa zakonom o lokalnim izborima, jednak tretman vlasti i opozicije u medijima, da REM vrši funkciju u skladu sa zakonom, prekid zloupotrebe javnih resursa u kampanji kao i da izbore u Beogradu prate domaći i međunarodni posmatrači uključujući i OEBS.

Kako je rekao, traže i od "onoga koji o svemu odlučuje i kaže da se ničeg ne plaši da omogući poštene i fer izbore".

Okupljenima se obratila i Aida Ćorović koja je rekla da neće uputiti velike reči ali ih moli da pokušaju da nađu odgovore na pitanja "zašto nema pomaka u slučaju Savamala", da li ih vređaju jarboli, da li im je neprijatno zbog ogavnih stranica u tabloidima, "da li ih čude idiotska opravdanja pozivanja na tetku oko stana"...

Reditelj Janko Baljak je rekao da je povod okupljanja pitanje "elementarnog, ljudskog dostojanstva".

"Ovo više nije pitanje za političke partije, pokrete, nijanse u programima. Da li ćemo sebe lišiti građanskog i ljudskog prava na slobodne i poštene izbore, koliko još dugo smo spremni da im dopuštamo da nam vređaju inteligenciju. Zahtevi za izborne uslove su početak bitke za Beograd", rekao je Baljak.

Okupljenima je rekao "srećna vam Nova godina" dodajući da aktuelna vlast želi da ukine godišnje doba "pre svega jesen" a da je za nabavljenu novogodišnju rasvetu glavnog grada moglo da se finansira 32.000 učeničkih stipendija.

Baljak je i projekat "Beograd na vodi" nazvao "malograđanskim spomenikom" i "oplemenjivanjem prostote", a skup je završen obraćanjem Sergeja Trifunovića koji je rekao da je ovo samo prvi u nizu protesta koji će se tek održavati i sledeći najavio za 20. oktobar.

Kako je rekao, snabdevaće one koji su sada na vlasti literaturom "u zatvoru kada za to dođe vreme" i dodao "gospodinu Vučiću sam kupio piš... pljuvaću po vašim grobovima".

broj komentara 0 pošalji komentar