Sijarto: Insistiraćemo da Srbija otvori pet poglavlja

Mađarska će insistirati da Srbija ove godine otvori pet poglavlja u procesu pregovora o priključenju Evropskoj uniji, jer bi to pozitivan signal Srbiji na njenom evropskom putu, izjavio je u Beogradu ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić i Sijarto razgovarali su o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama i situaciji u regionu, saopštila je Pres-služba predsednika. 

Vučić je izrazio zadovoljstvo što su odnosi dve zemalje na najvišem nivou u istoriji i pozdravio najavljeno održavanje Četvrte zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

Dvojica sagovornika su zaključila da je u interesu obe zemalje da nivo političkih odnosa obezbedi i veću ekonomsku saradnju, a posebno veći obim mađarskih investicija.

Pozdravljeno je povećanje trgovinske razmene od 34 odsto, kao i povećan izvoz Srbije u susednu Mađarsku.

Vučić je istakao da u Srbiji postoji povoljno i stimulativno poslovno okruženje, a mađarska ulaganja i učešće mađarskih kompanija u zajedničkim projektima su dobrodošli.

Izrazio je zahvalnost za podršku koju Mađarska pruža Srbiji u procesu evrointegracija, kao i za napore mađarskih zvaničnika da održe dinamiku pregovora o proširenju.

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 08:26)
Pedja [neregistrovani]

Podrska

Madjarska je dobar komsija Srbiji i stalno imamo podrsku

(subota, 07. okt 2017, 04:57)
OGNJEN [neregistrovani]

Sijarto Insistiracemo da Srbija otvori pet poglavlja

Mi smo u takvoj poziciji da nema biranja. Svako ulaganje u Srbiju je jako vazno i bitno za nasu zemlju. Time se postize smanjenje nezaposlenosti, otvaranjem novih fabrika i pogona. Povecanje kako sopstvenog tako i drzavnog buzeta i standarda kao i novih tehnologija.

(petak, 06. okt 2017, 23:08)
draga [neregistrovani]

draga80

sto vise zemalja sa kojima imamo dobre odnose je potrebno da se i nasa zemlja oporavi

(petak, 06. okt 2017, 22:42)
anonymous sasa [neregistrovani]

Hvala, al nema potrebe!

Mi smo kao putnici na obali koji se spremaju na kruzer koji se vidi negde na pucini a koji nece do obale stici. Sta nam vredi sve kada ce traziti da priznamo kosovo na ovaj ili onaj nacin. Mi sami treba zbog sebe da gradimo pravnu i funkcionalnu drzavu.

(petak, 06. okt 2017, 22:37)
anonymous [neregistrovani]

Saradnja

Odnosi Mađarske i Hrvatske su na visokom nivou. Ova uspešna saradnja će uroditi plodom.

(petak, 06. okt 2017, 17:45)
Vojvodjanka [neregistrovani]

Daa daaa

odnosi Madjarske i Srbije nikada nisu bili bolji, medjuljudski odnosi su takodje na odlicnom nivou. Investicije su uvek dobrodosle, sve to ide nasem narodu

(petak, 06. okt 2017, 17:41)
Đorđe [neregistrovani]

Svaka čast

Ono što je Sijatro još izjavio je tvoren poziv EU da otvori još pet poglavlja, odnosi Mađarske i Srbije zaista su postali za primer celoj Evropi ne samo EU:

(petak, 06. okt 2017, 17:40)
anonymous [neregistrovani]

Da li Mađarska poštuje suverenitet Srbije?

Ne!

(petak, 06. okt 2017, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

međususedski odnosi

Kao pravi prijatelji, Mađari će nam pomoći oko napredovanja na putu ka ulazku u EU.

(petak, 06. okt 2017, 17:34)
anonymous [neregistrovani]

rad

U ovom trenutku, za Srbiju je značajna svaka podrška od zemalja u Regionu, bilo na bilateralnom polju, ili ekonomskom. Mišljenja sam da su mnoge zemlje uvidele da nije baš zgodno dirati u srce Srbije.