Đurić: Pacoli pre 15 dana pričao jedno, sada drugo 

Nije dobro da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama naročito zato što pokrajinama u njima i nije mesto, izjavio je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu zamenika kosovskog premijera Bedžeta Pacolija da je Priština odustajanjem od aplikacije za članstvo u Interpolu i Unesku uputila Beogradu "snažan signal" da podržava dijalog i želi pomirenje i normalizaciju odnosa, Đurić je odgovorio pitanjem da li je to isti Pacoli koji je pre nekoliko dana tvrdio da imaju većinu za Unesko i 15 novih država kao podršku.

Đurić je novinarima, nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM, rekao da sada, kada se ispostavilo da to nije istina, Pacoli očigledno izmišlja neke nove razloge.

"Ne znam šta bih vam rekao, ne mogu na ozbiljan način da komentarišem zato što više ne znam na koju njegovu izjavu da se osvrćem – na onu od pre 15 dana kada je rekao da ima podršku i da će gurati napred ili sada kada je izgubio pa tvrdi tobože da je to neki ustupak Srbiji" dodao je Đurić.

Nije dobro, ocenio je, da se mimo dijaloga i bez dogovora pokušava članstvo u međunarodnim organizacijama naročito zato što pokrajinama u njima i nije mesto.

"Mislim da sve više sazrevaju međunarodne okolnosti u kojima to postaje jasno, ne samo nama kojima je to oduvek bio stav, nego i mnogima drugima u svetu i da zbog toga takvo članstvo nije moguće sve da ga želi Pacoli ili bilo ko drugi", istakao je Đurić.

Odgovarajući na tvrdnje Hašima Tačija da je dobio obećanje od potpredsednika SAD Majka Pensa da će SAD da se uključe u dijalog, Đurić je rekao da nije čuo tu izjavu i podsetio da je EU posrednik u razgovorima Beograda i Prištine.

"Mi bismo očekivali da se posrednik angažuje na primeni sporazuma o ZSO i mnogih drugih važnih pitanja koja postoje. U tom smislu očekujemo njihovu aktivnu ulogu na sprovođenju onoga što je postignuto", rekao je Đurić.

Đurić je primetio da u pokrajinskoj vladi ne postoji više institucija koja je zadužena za dijalog i pretpostavlja, kako kaže, da je to neka vrsta poruke, te podsetio da su razgovori ranije vođeni na visokom političkom nivou.

Kaže da je Priština više puta nalazila izgovore da se ne sprovede dogovoreno.

broj komentara 0 pošalji komentar