Poslanici vlasti i opozicije o incidentima u parlamentu

U obraćanjima novinarima u Skupštini Srbije poslanici vlasti i opozicije reagovali su na incidente tokom današnjeg zasedanja parlamenta. Opozicija ističe da predsednica parlamenta želi da ukine njen glas u tom telu, a vlast navodi da su se predstavnici opozicije utrkivali u tome ko će pokazati "najpodlije i najniže" ponašanje.

Poslanik i lider pokreta Dveri Boško Obradović rekao je novinarima u Skupštini da Maja Gojković treba hitno da podnese ostavku na mesto predsednika parlamenta, jer, kako je rekao, nije više u stanju da vodi skupštinske sednice.

Boško Obradović je na pres-konferenciji rekao i da su Dveri "glas velike narodne bune", koja počinje sutra najavljenim štrajkom vojnog i policijskog sindikata Srbije.

Kritikujući predsednicu parlamenta, Obradović je rekao da ona želi da ukine glas opozicije i glas onih koje je narod izabrao za svoje predstavnike.

"Danas nam je oduzela četiri minuta, jer smo ukazivali na kršenje poslovnika i izrekla tri mere opomene poslanici Mariji Janjušević, koja je tražila da se rad parlamenta vrati u normalno stanje. Ona želi da ukine glas opozicije, a mi branimo pravo da se čuje drugačije mišljenje", rekao je Obradović.

Kako je naveo, kao što na televiziji više nema političkih emisija, tako je u Skupštini ukinuto pravo na debatu.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije ocenio je da takva situacija u parlamentu odgovara vlasti, koja, tvrdi, želi da pokaže da ništa u državi ne funkcioniše osim funkcije predsednika.

Kaže i da razume, ali ne i da podržava izjave i ponašanje pojedinih kolega iz opozicije, koji pod pritiskom "puknu" i tako privuku pažnju na dnevnopolitičkom nivou, dok dugoročno, uveren je, urušavaju ugled parlamenta.

"Ovakva situacija nikome ne odgovara, jer snižava ugled Skupštine, koji je već srozan. Pravi se rijaliti, a to nikome ne odgovara, ni građanima ni ozbiljnoj opoziciji", rekao je Vukadinović.

Poslanica DS-a Aleksandra Jerkov rekla je da građane ne interesuje pod kakvim otežanim uslovima radi opozicija, niti "kuknjava" o tome da imaju malo vremena da izlože svoje stavove, niti pak to što kasno dobiju tekstove zakona.

"Nije problem opozicije što ne stižemo da pripremimo amandmane i što nam predsednica ukida minute za raspravu, to je problem građana, jer su ti amandmani značajni za njih. Kada pogledam kako Skupština funkcioniše čini se i da poslanici vlasti vide Skupštinu kao formu koja mora da se ispoštuje, a da se tu ništa zapravo ne odlučuje", rekla je poslanica Jerkov.

Nazvala je "neobičnim" ponašanje predsednice parlamenta, jer, kako kaže, ona "trči da se svađa, da proglasi povredu poslovnika" i "unosi nepotrebnu tenziju".

"Ona ne radi ništa, osim što sprovodi volju Aleksandra Vučića. Mislim da je građanima jasno da se ovde ništa ne odlučuje, već da se odluke donose na drugom mestu. Kada vide ovo ponašanje njih ne interesuje šta se ovde priča, a ovi zakoni utiču na njihove živote", primetila je Aleksandra Jerkov.

Istakla je da je ponašanje određenih poslanika opozicije "preterano" i da za to, koliko god bili isprovocirani, nema opravdanja.

Poslanica pokreta Dveri Marija Janjušević, koja je udaljena sa sednice, rekla je da poslanici tog pokreta trpe veliko nasilje predsednice Skupštine Maje Gojković i da su zato bili prinuđeni da ustaju sa svojih mesta i "mašu" Poslovnikom ispred predsednice.

"Ovde je zabranjena sloboda govora i postavljanje pitanja. Pošto se takvo ponašanje i danas nastavilo, morala sam predsednici da kažem da nije u stanju da vodi ovaj dom i sednicu", rekla je Janjuševićeva novinarima u Skupštini nakon završetka načelne rasprave na sednici kada joj je izrečena mera udaljenja.

Navela je da je u skupštinskoj sali stajala mirno i držala Poslovnik ispred predsednice parlamenta, koja ju je, kako tvrdi, vređala.

Poslanik Dveri Srđan Nogo, koji je juče isključen sa sednice, rekao je da Narodna skupština nije "buvlja pijaca".

"Ne može Gojkovićeva da trguje i kaže – povući ću opomene pod tim i tim uslovima. Morate imati u životu stav i mi smo ga pokazali. SNS doživljava državu kao svoje privatno vlasništvo i to radi i Gojkovićeva sa Skupštinom", rekao je Nogo.

Orlić: Najniže moguće ponašanje

Reagovao je i zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić, koji je je ocenio da su se predstavnici opozicije u parlamentu utrkivali u tome ko će da pokaže "najpodlije i najniže moguće ponašanje".

Oni su, kako je rekao, "isturili svoj odred dveraša da predvodi cirkus beščašća", nezabeležen u Skupštini.

"Ono što se dešavalo Srbija je videla svojim očima – beskrupulozne psovke koje su upućivali poslanici DS-a, udruženja Saše Radulovića, psovke koje ne priliče ni trećerazrednim kočijašima, a koje su sebi dozvolili poslanici i nad čime se zgrožena javnost iščuđava danima", rekao je Orlić na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, danas i juče smo u parlamentu prisustvovali "jurišnom zaposedanju govornice", a Dveri, čiji su "partneri i uzori neofašisti iz Nemačke i Bugarske", trude se da ono najgore i najbezočnije dovedu u parlament u pokušaju da provociraju, izazovu fizički sukob, incident, tuču i tako spreče sednicu.

Orlić je rekao da je poslanica Dveri Marija Janjušević, koja je danas udaljena sa sednice, svojim "glumatanjem i otužnom predstavom" uzurpirala sednicu u pokušaju da predsednicu parlamenta Maju Gojković onemogući u vođenju sednice.

"'SA odred dosovskog režima', tzv. dveraši potrudili su se da izazovu fizički sukob, incident, tuču. To mirno stajanje i fizički nasrtaj na tehniku, videla je cela Srbija, lomljenje mikrofona koji koristi predsednica Skupštine", rekao je Orlić.

I poslanik SPS-a Đorđe Milićević komentarisao je nastup opozicije u parlamentu i ocenio da je već danima u skupštinskom domu vidno verbalno nasilje koje je, kaže, danas, zahvaljujući Dverima, preraslo u fizičko ometanje rada te institucije.

Milićević je novinarima u Skupštini rekao da takvo ponašanje dela opozicije podseća na noć vanrednih parlamentarnih izbora.

"Poverenje građana se ne ostvaruje izazivanjem haosa i na ulicama, već samo na izborima. Opozicija to nikako da shvati. Mi razumemo nervozu, jer slede beogradski izbori i oni su svesni svog izbornog debakla, jer nemaju argumente ni politiku", rekao je Milićević.

Šef poslaničke grupe PS–NSS–USS Đorše Komlenski rekao je da je pokret Dveri u Skupštinu ušao nasilno, a sada nasilje sprovodi nad poslanicima u parlamentu, "te građani na sledećim izborima ne bi trebalo da daju priliku ovakvima da ih predstavljaju".

"Upozoravali smo pravovremeno da se od njega (Boška Obradovića) i njih može očekivati i suzavac ovde, tome smo sve bliže", rekao je Komlenski.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević kritikovao je danas ponašanje predstavnika Dveri u Skupštini, navodeći da oni žele da uvedu anarhiju i haos u društvo.

Rističević je rekao da je poslanica tog pokreta Marija Janjušević, koja je danas udaljena sa sednice, "pozajmila" kamen Bošku Obradoviću, koji je on uneo u Skupštinu i predstavio ga kao "sveti kamen sa KiM", a zapravo je to, kaže Rističević, "kamen za potapanje kupusa", za šta tvrdi da ima i dokaz.

U Skupštinu je, naime, kako je rekao, doneo odštampanu izjavu žene iz Inđije koja je pozajmila kamen za kupus sugrađanki, kasnije je videla da je reč o poslanici Janjušević, a koji je nekoliko dana posle toga primetila u TV prenosu iz Skupštine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво