Pacoli: Poslali smo snažan signal Beogradu da želimo pomirenje

Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da je Priština odustajanjem od aplikacije za članstvo u Interpolu i Uneskou Beogradu uputila "snažan signal" da podržava dijalog i da želi pomirenje i normalizaciju odnosa.

Bedžet Pacoli je u intervjuu za Dojče vele rekao da "ni Srbija ne bi trebalo da blokira naše inicijative za učlanjenje u međunarodne organizacije".

"Ja mislim da bismo mi mogli da se učlanimo i sada u Unesko, ali želimo da sporazum sa Srbijom bude što bogatiji i da u tom sporazumu budu obuhvaćena i ta pitanja", rekao je Pacoli.

Vidi, ukazao je, pozitivne pomake i od Beograda i smatra da nema mesta kritici inicijative predsednika Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu.

"Na to bi trebalo da se gleda kao na konstruktivan pokušaj za rešavanje problema i od tog njihovog dijaloga trebalo bi uzeti samo pozitivne stvari, one koje mogu da se koriste u nastavku dijaloga Kosova i Srbije. Srbiji je jasno da bi pomirenje sa Albancima moglo da doprinese regionu i samoj Srbiji. Nama je takođe jasna realnost koju imamo", naveo je.

Dodao je da je "Srbija konsolidovana država koja ima dugu graničnu liniju sa Kosovom, dok je Kosovo s druge strane jedan od važnih ekonomskih partnera Srbije".

Smatra da bi Priština trebalo da intenzivira dijalog po pitanju slobode kretanja ljudi, kapitala i ideja kako bi poboljšali životni standard.

"Srbija zna da će dan pomirenja sa Kosovom doći i da će na kraju biti postignut sporazum o pomirenju. Radujem se pomirenju pošto od toga profitiraju i Kosovo i Srbija, ali i region", rekao je Pacoli.

Smatra da je za vreme prethodne vlade došlo do zastoja u priznavanju kosovske samostalnosti, te dodao da njegova agenda predviđa jačanje diplomatskih odnosa sa svima, a posebno sa državama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

"Priznavanje nezavisnosti Kosova za nas je najvažniji proces i mi na tom putu nećemo stati", kaže Pacoli.

Naveo je da demarkacija sa Crnom Gorom mora da bude rešena, da je ugovor potpisan, da ga je Crna Gora ratifikovala i da je to pitanje de jure završeno.

"Ja nemam nikakav problem s tim pošto smatram da bi sporazum trebalo da se poštuje. Mi nemamo nikakav konflikt s Crnom Gorom, ali je naša javnost podeljena po tom pitanju. To se vidi i u kosovskom parlamentu. Za Crnu Goru je pitanje sporazuma zatvoreno, tako da bi mi ovde trebalo da vidimo kako ćemo da ga rešimo.

Ne vidi, kaže, da "Crna Gora želi kosovsku teritoriju ili da Kosovo želi da prisvoji teritoriju Crne Gore".

broj komentara 19 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 07:53)
Петрија [neregistrovani]

Космет је наш

Лукав човек. Нека њих, нек се бусају у своју самосталност. Ми не можемо и никад нећемо признати Косово као неку самостслну државу, јер је оно део Србије. Космет је део територије РС. Можемо да признамо највећи степен аутономије тј. суштинску аутономију, како то наш Устав налаже и Резолуција 1244. Све преко тога спада у домен теорије "баби се снило оно што јој је мило". Србија се понаша у складу са нормама свог унутрашњег и међународног права. Отуда шкргут зуба, "демократског" Запада.

(petak, 06. okt 2017, 17:32)
OSTOJA [neregistrovani]

Pacoli poslali smo snazan signal Beogradu da zelimo pomirenje

To sto Pacoli prica nema veze sa istinom, kakvu to oni cine nama uslugu i kakava je to snazna poruka. Pa zar on misli da smo mi toliko naivni da poverujemo u njegovu pricu. Odustali ste jer nemate prava za clanstvo, to je prava istina.

(petak, 06. okt 2017, 16:59)
Jovana [neregistrovani]

ozbiljnost

Najzad su nas shvatili ozbiljno. Ne igra Srbija kako oni kazu.

(petak, 06. okt 2017, 16:56)
anonymous [neregistrovani]

sasa

Nesto mi ovaj covek ne uliva poverenje povodom njegove izjave

(petak, 06. okt 2017, 16:50)
Nikola [neregistrovani]

Opreznost

Potrebno je biti oprezan sa vlasti sa Kosova ali uvek treba pristupiti konstruktivno svakom razgovoru i svkoj prilici da rese problemi na jugu drzave!

(petak, 06. okt 2017, 16:37)
anonymous [neregistrovani]

Znaju!

Danemaju drugog izbora,napustaju ih nihovi stvaraoci.

(petak, 06. okt 2017, 15:40)
ddd [neregistrovani]

bajka

Nadamo se da ovo nisu bajke za malu decu i da ce se stvarno resiti problem izmedju Srbije i Kosova

(petak, 06. okt 2017, 14:57)
anonymous [neregistrovani]

politika

Bas da vidimo koliko ce vremenski biti pri ovoj odluci...

(petak, 06. okt 2017, 14:37)
Miroslav [neregistrovani]

Gluma

Kada su videli zatvorena vrata setili su se dijaloga i ponude Srbije. Moraju da shvate da smo ipak priznati na globalnom nivou kao ozbiljna država

(petak, 06. okt 2017, 14:25)
Lolaanonymous [neregistrovani]

Reč

Reči treba sprovoditi u dela!