Brnabić: O platama 14. oktobra

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ni danas nije precizirala procenat povećanja plata i rekla da se nada da će 14. oktobra moći da izađe sa konkretnim ciframa.

Premijerka je objasnila da je ministar finansija Dušan Vujović u Vašingtonu i da će od 10. do 13. oktobra biti finalni razgovori sa MMF-om kako bi se potvrdile cifre koje je Vlada Srbije isplanirala, preneo je Tanjug.

Ona je ponovila da se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta i da smatra da ima više prostora za povećanje od onog što su u Savetu rekli.

Inače, Savet smatra da je povećanje plata opravdano, ali i da ne sme da pređe više od pet odsto.

Premijerka je podvukla i da najavljeno povećanje plata neće ugroziti investicije.

Kako je rekla, Vlada vodi računa o fiskalnoj disciplini i da se ne ugrozi makroekonomska stabilnost.

"Nema problema za investicije jer nemamo ni dovoljno projekata spremnih za implementaciju za novac koji imamo u budžetu – biće i novca za projekte koji su spremni", dodala je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara da li će povećanje plata biti deset odsto, a nakon zajedničke sednice Vlade Srbije i AP Vojvodine.

"Bojić imenovan na predlog Ministarstva zdravlja"

Milovan Bojić je imenovan za direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje na predlog Ministarstva zdravlja i to je bila standardna procedura kao i za bilo koje drugo imenovanje, rekla je Ana Brnabić.

"Razumem političke kontroverze, ali isto tako, razumem da je bilo nekih dobrih rezultata kada je on radio. On je bio okrivljen za zloupotrebe, ne znam da je bio osuđen, u tom smislu nemamo nikakve prepreke, ali isto tako se pričalo da je u njegovo vreme od kardiovaskularnog instituta Dedinje napravljena jedna od najboljih evropskih bolnica", rekla je Brnabićeva novinarima.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovio je da je Bojić imenovan na predlog njegovog ministarstva, kao i da on odgovara za resor zdravstva i da je njegovo pravo da, uz konsultacije sa svojim saradnicima, to i uradi.

"Sve ide na moje ime. Mi smo dali Milovanu Bojiću šansu da se uklopi u zdravstveni sistem Srbije, da pokaže ono što misli da može nekim svojim ranijim iskustvom da doprinese. Ovde se radi samo o struci", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, Bojić, kada je bio direktor te ustanove, napravio je od nje ustanovu koja je ispunjavala "ozbiljne ISO standarde" i bila je jedina u Srbiji, ocenjuje, koja ih je u to vreme ispunjavala.

Prerano je da se o ostalim stvarima priča, smatra Lončar, jer, kako je rekao, Bojić "još nije ni seo u fotelju", nije bila primopredaja.

"Predlažem da sačekamo neko vreme, da vidimo rezultate, pa da onda o tome pričamo, sada je suviše rano. Ja odgovaram za resor zdravstva i moje pravo je da, uz konsultacije sa svojim saradnicima da to uradim. Sve ide na moje ime", rekao je Lončar.

"Nema protivzakonitih radnji u nabavci 'škoda' za MUP"

Ana Brnabić je izjavila da je sigurna da ne postoje nikakve protivzakonite radnje u vezi sa nabavkom 710 automobila "škoda" za potrebe MUP-a Srbije.

Prema njenim rečima, ozbiljno se razmišljalo i o potrebama MUP-a i o zaštiti budžeta Srbije.

Upitana da li je ta nabavka bila javna ili poverljiva, predsednica Vlade je rekla da će se o tom pitanju konsultovati sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

"Proveriću sa ministrom Stefanovićem, a sigurna sam da ne postoje nikakve protivzakonite radnje. Ako mene pitate da li sam za to da kupujemo domaće proizvode, apsolutno jesam. Kada god bude bilo moguće da se kupuje nešto što je proizvedeno u Srbiji, treba kupovati", rekla je Brnabićeva.

Brnabić: Vlada ne deli medije

Vlada ne deli medije na podobne i nepodobne, rekla je premijerka Srbije, navodeći da postoje neki političari koji to čine ali da nisu u ovoj Vladi, prenosi Fonet.

"Mi odgovaramo na pitanja svih medija", rekla je Brnabićeva.

Ona je, odgovarajući na pitanje o ministru Aleksandru Vulinu, rekla da se ne slaže sa retorikom Pokreta socijalista.

"Ali ja nisam predsednik te stranke pa da mogu da im kažem kako da se ponašaju", rekla je Brnabićeva.

broj komentara 15 pošalji komentar
(subota, 07. okt 2017, 11:00)
anonymous [neregistrovani]

Dodjite u privatni sektor

Dodjite u privatni sektor plata redovna ali slobodan si eventualno 1 dan u mesecu i prekovremeni se ne placaju pa sto bi i da zaradim i vise ne moze ne da gazda toliko o novom zakonu o radu samo razmisljajte, i vasa deca ce sutra raditi pod istim zakonom.

(petak, 06. okt 2017, 16:08)
Miona [neregistrovani]

u skladu sa mogucnostima

Srbija je posle vladavine demokrata bila u nevidjenim dugovima i mere koje su sprovedene su sasvim ispravne svidelo se to nama kao gradjanima ili ne, moramo voditi takve reforme koje su u skladu sa nasim mogucnostima, a ne da se zaduzujemo na racun buducih generacija.

(petak, 06. okt 2017, 16:07)
jovanovic [neregistrovani]

super

Sjajna veso povecanju plata, bice to oko 10 posto.

(petak, 06. okt 2017, 16:06)
Nikolaj90 [neregistrovani]

a

Procenat je manje bitan, sve dok je u porastu.

(petak, 06. okt 2017, 14:56)
anonymous [neregistrovani]

politika

Sve do sad sto je obecano, ispunjeno je, tako ce i ovo.

(petak, 06. okt 2017, 14:27)
Majkl [neregistrovani]

Plate

To je uskoro, a nadam se i pozitivnim ishodom.

(petak, 06. okt 2017, 14:24)
cile [neregistrovani]

Plate

Postoje realne osnove za povecanje primanja. Samim tim potrosnja ce biti veca, a novac se vraca u kasu.

(petak, 06. okt 2017, 14:06)
anonymous [neregistrovani]

povećanje plata

Sve što je obećano, biće i ispunjeno.

(petak, 06. okt 2017, 13:55)
djuka [neregistrovani]

Obećano-ispunjeno

Ukoliko je obećano to mora da se ispuni jer realno gledanu narodu je tako nešto neophodno!

(petak, 06. okt 2017, 13:40)
Jelena [neregistrovani]

Plate

Potrebno je povećanje plata, jer je sve poskupelo,a plate nekima ostale iste...Bitno je da povećenje ne ugrozi ekonosku stabilnost...