Zajednička sednica vlada Srbije i Vojvodine

U Palati Srbija održana je zajednička sednica vlada Srbije i Autonomne Pokrajine Vojvodine. Posle sednice potpisani su protokoli o saradnji na zajedničkim projektima.

Sednici su predsedavali premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Kao prioriteti su istaknuti izgradnja naučnotehnološkog parka, nabavka akceleratora za onkologiju u Novom Sadu i Sremskoj Kamenici kao i mere za ublažavanje posledica suše.

Brnabićeva je, otvarajući sednicu, istakla da je to nastavak održavanja zajedničkih sednica dve vlade, koje zajedno rade na mnogo važnih projekata.

Zbog toga je, navela je Brnabićeva, važno da se razgovara i da se vidi u kojoj fazi realizacije su svi projekti.

Na konferenciji za novinare po okončanju sednice, Brnabićeva je rekla da započeti projekti – izgradnja zgrade Radio-televizije Vojvodine, Narodni muzej Subotica – moraju da se završavaju.

"S tim ne može da se rasteže da bismo oslobodili sredstva i išli na druge projekte", naglasila je premijerka Srbije napominjući da je ublažavanje posledica suše deo tekućih aktivnosti.

Prema njenim rečima, sa time se suočavala i prethodna vlada i to je, podvlači, u fokusu.

"Ono što jeste fokus su svakako sistemi za navodnjavanje. To je ono, nažalost, gde Srbija sramotno kasni i drago mi je što smo konačno uspeli da pokrenemo ovih 14 projekata sistema za navodnjavanje. Neverovatno je i neodgovorno da smo imali samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta pokrivenog sistemima za navodnjavanje", navela je premijerka. 

Brnabićeva smatra i da je od nacionalnog značaja da se Srbija pokaže 2019. godine, kada će Novi Sad biti omladinska prestonica Evrope, te da svi moraju zajedno da pomognu Novom Sadu, da se to "izgura najbolje što može". 

Igor Mirović je na zajedničkoj konferenciji sa Brnabićevom rekao da su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada pokazali kontinuitet u sprovođenju politike.

"Videli ste u izlaganju predsednice Vlade da je reč o značajnim projektima koji će u budućnosti definisati meru vrednosti za mnoge oblasti o kojima smo danas razgovarali", istakao je predsednik Vlade Vojvodine.

"Na samom smo kraju pripreme projekta brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume, to je nacionalni projekat. Zajednička politika nema alternativu, pretpostavljam da jedan deo javnosti nije navikao, jer je predugo trajala politika konflikata između pokrajinske i republičke vlade", naglasio je Mirović. 

Mirović obećava da će o novim projektima, kao i onim koji su u toku, račune položiti naredne godine, kada se obeležava 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji.

"Uložilo se i više od toga što je predsednik govorio na prošloj zajedničkoj sednici vlade. U Vojvodini se u ovom trenutku izvode radovi 100 objekata osnovnog i srednjeg obrazovanja", naveo je Nedimović. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će država pomoći poljoprivrednicima pred jesenju setvu.

Posle sednice potpisani su protokoli o saradnji na zajedničkim projektima.

Prva zajednička sednica dve vlade bila je 22. oktobra prošle godine.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 06. okt 2017, 17:08)
Скупштина [neregistrovani]

Уједињени

Шта ће нам, људи, две скупштине у оволицкој држави, сједините се у један парламент и расподелите средства поштено по општинама...

(petak, 06. okt 2017, 13:19)
Conja [neregistrovani]

Conja

Sramotno je sve što je radila tj nije radila prethodna vlada, sada je dosta bolje i tim putem treba nastaviti.

(petak, 06. okt 2017, 12:30)
Maja [neregistrovani]

Komentar

Treba uvesti jednu skupštinu i novi način ulaska poslanika u nju.

(petak, 06. okt 2017, 10:43)
anonymous [neregistrovani]

Saradnja

Saradnja dveju Vlada je neophodna.