EK: Srbiji argumentovan odgovor, Španiji "Prodijeva doktrina"

Možete biti sigurni da će naš odgovor na pismo srpskih vlasti biti dobro pripremljen i predstavljen, kaže portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Evropska komisija kaže da će, kada bude dobila pismo srpskih vlasti, detaljno odgovoriti na pitanja povodom svoje pozicije kada su u pitanju slučajevi Kosova i Katalonije.

"Kada dobijemo pismo, odgovorićemo na njega. Možete biti sigurni da će naš odgovor biti dobro pripremljen i predstavljen. To je uvek slučaj sa našim odgovorima i ne vidim zašto bi bilo išta drugačije u ovom slučaju", izjavio je portparol Evropske komisije Aleksandar Vinterštajn.

Evropska komisija je u izjavi za Tanjug odbacila optužbu da se radi o dvojnim standardima u slučaju njihove ocene da se "slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti".

U dodatnom objašnjenju, izvori Evropske komisije za Tanjug naglašavaju da se EU u slučaju Španije rukovodi tzv. "Prodijevom doktrinom", prema kojoj se Unija ne meša u unutrašnja ustavna pitanja zemalja članica.

Ista doktrina, nazvana prema nekadašnjem predsedniku Evropske komisije Romanu Prodiju, kaže da otcepljena teritorija može napustiti državu članicu EU i postati ponovo deo EU samo ako je nezavisnost stečena u skladu sa ustavom zemlje članice koju je napustila.

Kada je Kosovo u pitanju, Evropska komisija se pozvala na zaključke Saveta ministara EU od 17. marta 2008. godine, kada je dogovorena zajednička reakcija na kosovsku deklaraciju o nezavisnosti.

"Savet naglašava da je Kosovo sui generis slučaj i napominje da će zemlje članice, u skladu sa svojim nacionalnim praksama i međunarodnim pravom, odlučivati o svojim odnosima sa Kosovom", navodi se u zaključku Saveta ministara EU iz 2008. godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će naredne nedelje tokom svoje posete Briselu evropskim zvaničnicima predati pismo u kome vlasti Srbije zahtevaju odgovore na pitanja u vezi sa stavom Evropske komisije u slučajevima Kosova i Katalonije.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво