Čiji su opanci radni, za koga su paradni, čiji su retrogradni

Skupština Srbije razmatrala je četiri zakonska predloga, među kojima je i Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu. Oštra polemika poslanika vladajuće koalicije i šefa poslanika Dveri, Boška Obradovića. Poslanici opozicije ocenili zakonski predlog o osnivanju Akademije kao politički, istakavši da ta institucija nikom nije potrebna.

Predlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, kao i izmene Zakona o državnim službenicima, poslanicima je obraložio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Ružić je rekao da će Nacionalna akademija za javnu upravu u potpunosti transformisati javnu upravu i obezbediće efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike.

Naveo je da će se direktor Nacionalne akademije za javnu upravu birati na konkursu i odbacio tvrdnje opozicije da je reč o proizvoljnom ili partijskom zapošljavanju.

"Direktor (akademije) odgovora vladi koja ga bira na period od pet godina, na predlog predsednika vlade prema zakonu kojim se uređuje položaj državnih službenika. On mora biti izabran na konkursu, tako da nema govora o partijskom zapošljavanju", rekao je Ružić u Skupštini Srbiji.

Dodao je da direktor organizuje rad akademije, a da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave vrši nadzor preko sektora za stručno usavršavanje.

"Planira se da akademija ima 30-ak zaposlenih", naveo je Ružić.

Na pitanje poslanika opozicije da li će univerzitetski profesori moći da budu predavači, on je rekao da se oni mogu prijaviti za akreditaciju, ukoliko to žele, ali je naveo da oni moraju da predaju na praktičan način.

"Sedište Nacionalne akademije za javnu upravu biće u Beogradu, a obuke se mogu realizovati i van prestonice kada je to racionalno, smisleno i ekonomično", rekao je Ružić.

Poslanici vladajuće koalicije oštro su u skupštinskoj raspravi reagovali na navode šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića, koji je rekao da je vladajuća koalicija dolaskom na vlast preuzela obaveze prema onome ko ih je na vlast doveo, te da te obaveze sada hoće da plati Kosovom.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević odgovorio je Obradoviću navodeći da su stranke vladajuće koalicije na vlast doveli birači i to ogromnom podrškom na izborima, te da zato imaju obavezu prema građanima.

Njegov je stranački kolega Neđo Jovanović ocenio da je Obradović "licemerjem koje je dostiglo vrhunac" u svom govoru izneo najdestruktivnije reči kojima se direktno vređa ugled Srbije.

Istovremeno, zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Vladimir Orlić za Obradovića je rekao da je "srpska verzija Ruže Tomašić", aludirajući na njegovo protivljenje ulasku Srbije u EU.

Obradović je još zamerio što je ministar Rasim Ljajić, koji prisustvuje skupštinskoj raspravi, na ministarskom mestu već deveti put, te da je tako više puta učestvovao u "kupoprodajnim ugovorima", na šta je reagovao šef poslaničke grupe Ljajićeve SDPS Milorad Mijatović.

Mijatović je poručio da se vladajuća koalicija zalaže za evropsku Srbiju i na tome će istrajati, za razliku od, kako je rekao, "pseudonacionalista, pseudotradicionalista i 'turbo religioznih'" pripadnika Dveri koji, tvrdi, hoće da nametu ono što je prevaziđeno.

"Oni žele da obučemo jelek, opanke, da uzmemo frulicu, da čuvamo ovce. Ne, mi hoćemo elektronsko poslovanje i modernu Srbiju. Građani su na izborima rekli šta misle o nama. Ona Srbija za koju se zalažu Dveri, ta Srbija će izgubiti", uveren je Mijatović.

Na to je reagovao Miladin Ševarlić iz poslaničke grupe Dveri jer on, kako je rekao, u parlament dolazi u opancima.

"Opanci nisu retrogradni, retrogadne su mnoge druge stvari koje slušamo i koje su se dešavale u Skupštini", primetio je Ševarlić.

Poslanik Dveri Dragan Vesović zamerio je predsedavajućem Vladimiru Marinković što nije izrekao opomenu Mijatoviću.

"Osećam se uvređenim. Nisam kvazipatriota i kvazitradicionalista, ja sam srpski nacionalista. Nisam nikad nikoga vređao, ne dozvoljam da mi se kaže da sam 'turboreligiozan'", rekao je Vesović na šta mu je Marinković, koji je prethodno rekao da je tolerantan i da svaki poslanik treba da izrazi svoj politički stav u parlamentu, odgovorio - da Mijatovićevo izlaganje nije shvatio kao uvredljivo.

A poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, koji je Obradovića nazvao "Kamenko Dverić Kupusić", zaključio je ovaj deo rasprave zapažanjem da postoje radni i paradni opanak.

"Moj opanak je radni, a Ševarlić ima paradne", rekao je Rističević, nakon čega su se posalnici vratili raspravi o zakonskim predlozima.

Opozicija: Zakonski predlog o osnivanju Akademije politički

Predstavnici dela opozicije pitali su tokom rasprave o Predlogu zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu ko će biti direktor te ustanove, koje su joj ingerencije i ko će propisati standarde za njen rad.

Navodeći da je Akademija izmeštena iz sistema postojeće akreditacije, poslanik Dosta je bilo Dušan Pavlović veruje da će standarde propisivati ministar.

Pavlović je upitao i ko će birati direktora Nacionalne akademije, jer o tome nema nijedne reči u zakonu.

"Verovatno će ga birati ministar ili vlada, pa ćemo dobiti još jednu instituciju koja će biti politička", rekao je Pavlović i govoreći o uplivima politike u institucije upitao kako je došlo do toga da BIA ispituje folk pevača zbog pesme, te konstatovao da je to posledica stranačkog postavljenja.

Takođe, kritikovao je i to što je vlada, kako kaže, Univerzitetu u Novom Pazaru koji se povezuje sa poslanikom Muamerom Zukorlićem dala "kart blanš" po kome taj univerzitet može da radi dok ne dobije akreditaciju.

Poslanik DJB-a je pozvao vladu da napravi novi sistem ponašanja prema građanima i da ne "pojačava stranačku kulturu".

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ocenio je da je Nacionalna akademija za javnu upravu "institucija koja nikom živom nije potrebna".

Šešelj je rekao da je vlada predlogom zakona dala veće ingerencije akademiji nego što ih ima SANU i dodao da se radi o "širenju državne uprave", koja je, kaže, i sada prebukirana, a s malim platama i niskim nivoom stručnosti.

"Zaposleni u državnoj upravi neće ništa naučiti u Nacionalnoj akademiji, jer se to radi na fakultetima", ocenio je Šešelj, te upitao da li će činovnici iz Srbije dolaziti u Beograd da uče.

Šešelj je pozvao vladu da reši problem stručnosti i kompetentnosti državnih službenika, jer su se, kako kaže, u državnoj upravi zaposlili oni koji su to dobili kao nagradu za predizborne aktivnosti, kao i oni koji su se "proslavili udarajući u šerpe".

Šešelj smatra da bi uvođenjem platnih razreda "pola problema bilo rešeno".

"Na mala vrata uvodite novi organ državne uprave. Koji su zadaci nacionalne akademije? Vi i dalje primajte one koji su završili fakultet sa prosekom 6, a oni sa prosekom 8 neka čekaju na birou. Neka zaposlenje u državnoj upravi i dalje bude nagrada za uspešne predizborne aktivnosti", rekao je Šešelj ironično i pozvao vladu da prihvati njegove dobronamerne kritike i povuče predlog.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić negodovao je što poslanici objedinjeno raspravljaju o četiri zakona koja nisu povezana, ukazujući da se tako onemogućava poslanicima da govore.

Navodeći da je jedan od ciljeva zakona da državni službenici budu ljubazniji, Đurišić je upitao da li je edukacija za to potrebna i predsednici parlamenta Maji Gojković koja se "izdirala" na sekretarku skupštine, ili gradonačelniku Subotice koji je pretio "čupanjem grkljana".

Poslanik vladajuće koalicije iz Pokreta socijalista Bojan Torbica istakao je važnost akademije za edukaciju zaposlenih u javnoj upravi i naveo da će akademija raditi samostalno, a da će nadzor nad njenim radom obavljati Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

I šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kritikovao je predloženi zakon, navodeći da će akademija biti mesto za zapošljavanje partijskih kadrova iz SNS-a i SPS-a.

Zamerio je i što se predloženim zakonom elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju prepisuju direktive EU.

Te navode je odbacio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljić i istakao da je reč o "srpskom zakonu", te da se ne radi o bilo kakvom prepisivanju propisa nego o tome da Srbija preuzima tehničke standarde koji već postoje u EU.

Kratko se raspravaljalo i po povredi Poslovnika, pa je tako poslanik DS Radoslav Milojičić rekao da su radikali u koaliciji sa SNS-om, a Vjerica Radeta to negirala tvrdeći da su radikali opozicija i naprednjacima i svim "fronclama dosovskog režima".

Na navode Milojičića da su radikali nekada u parlamentu polivali vodom političke protivnike, Radeta je rekla da je polivanje vodom prošlo vreme, kada su se radikali borili za demokratsko pravo, a Milojičiću je poručila: "Vi ste više za pivo, ako je ostalo nešto od hektolitara koje ste platili budžetom Smederevske Palanke".

Na dnevnom redu nove sednice su i izmene Zakona o informacionoj bezbednosti i Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju.

Te zakonske predloge obrazlagao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljić.

Skupština je juče posle skoro pet sati, problema sa elektronskim sistemom za glasanje i kvorumom, kao i nekoliko pauza, utvrdila dnevni red prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja.

Poslanici će nastaviti rad sutra u 10 časova. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво