Ministri obrazložili zakone, sutra rasprava

Skupština Srbije posle skoro pet sati, problema sa elektronskim sistemom za glasanje i kvorumom, kao i nekoliko pauza, utvrdila dnevni red prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja. Ministri Branko Ružić i Rasim Ljajić obrazložili predloge zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i o elektronskom dokumentu. Sutra rasprava u načelu.

Nacionalna akademija za javnu upravu u potpunosti će transformisati javnu upravu i obezbediće efikasnije, ljubaznije i bolje upućene službenike, izjavio je  ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić.

Ružić je u Skupštini, Srbije gde je počela rasprava o Predlogu zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu, rekao da će službenici što kroz opšte, što kroz posebne programe obuka sticati nova znanja, veštine i sposobnosti usmerene na podizanje nivoa kompetencija neophodnih za kvalitetno obavljanje poslova.

"Službenik mora, pre svega, da pravilno primeni zakon jednako u svim jednakim situacijama, kako bi građani, ma gde god bili u Srbiji, bili u ravnopravnom položaju", istakao je ministar, navodeći da sada u opštinama postoje različite procedure.

Akademija će, kaže, prvi put obezbediti obuke za sve službenike, što na republičkom, što na lokalnom nivou.

On je podsetio da republički nivo službenika ima kakvu-takvu podršku Službe za upravljanje kadrovima, ali da su se na lokalnom nivou "dovijali" sa raznim međunarodnim organizacijama kako bi se sprovele obuke, i to uglavnom za sprovođenje određenih zakona.

"Službenik mora da obavlja posao savesno i da radi u najboljem interesu svih građana, da poštuje pravila i služi za primer drugima, a nama u Vladi Srbije je da obezbedimo uređen sistem koji će biti pravičan i koji neće demotivisati službenike, kao i da uvedemo mogućnost za napredovanje, nagrađivanje, kako bi tu motivaciju za rad podigli", istakao je Ružić. 

Ministar je naglasio da će Akademija biti otvorena i za građane koji ne rade u upravi, a žele da nauče više o radu javne uprave i bolje kontrolišu njen rad, kao i da preopoznaju neke aktivnosti. 

"Omasovićemo upotrebu elektronskog potpisa" 

Svaki korisnik će preko svog mobilnog telefona moći da koristi kvalifikovani elektronski potpis u transakcijama i elektronskoj komunikaciji, što će omasoviti njegovu primenu, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Obrazlažući u Skupštini Srbije Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Ljajić kaže da je do sada, zbog komplikovane procedure, svega 360.000 građana koristilo usluge elektronskog potpis, što je svega pet odsto stanovništva.

"Sada uvodimo revolucionarnu uslugu od poverenja - kvalifikovani elektronski potpis", kaže Lajljić i navodi da će on biti ekvivalent svojeručnom potpisu, a najavljuje i uvođenje elektronskog pečata za pravna lica i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije.

Predviđeno je i priznavanje punovažnosti elektronskog dokumenta i njegovo izjednačavanje sa papirnim dokumentom što će, kaže, smanjiti upotrebu dokumenata u papirnoj formi. 

Na dnevnom redu nove sednice su i izmene Zakona o informacionoj bezbednosti. 

Poslanici na novoj sednici treba da razmotre i izmene Odluke o utvrđivanju sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije u međunarodnim parlamentarnim institucijama, koje je podnela predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i više predloga odluka o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika clanova skupštinskih odbora, koje su podnele poslaničke grupe SRS, SNS i Nova Srbija - Pokret za spas Srbije.

U Skupštini Srbije tri puta je popodne prebrojavanjem poslanika u sali utvđivan kvorum za odlučivanje, zbog problema sa elektronskim sistemom za glasanje.

Prvo su službenici stručne službe prebrojavali poslanike dok je sednicom predsedavao Đorđe Milićević, potom i posle pauze kada je presedavao Veroljub Arsić, da bi nakon dolaska predsednice parlamenta Maje Gojković i trećeg utvrđivanja kvoruma, nastavljeno izjašnjavanje o dopunama dnevnog reda nove sednice, takođe prebrojavanjem.

Za vreme prebrojavanja, poslanici opozicije napuštali su salu.

Gojkovićeva je, nakon što je saopštila da je u sali prisutno 134 poslanika, najavila da će se glasati o dnevnom redu, da će potom odrediti pauzu do sutra, te da se nada da će do tada biti rešen problem sa elektronskim sistemom za glasanje.

Na negodovanje nekoliko poslanika opozicije koji su se javljali po Poslovniku, Gojković ih je pozvala da i oni učestvuju u prebrojavanju poslanika ako sumnjaju da postoji kvorum.

Milićević je, inače, posle burnog negodovanja opozicije, obavestio poslanike da postoji problem u elektronskom sistemu za glasanje.

Pozivajući se na Poslovnik o radu, Milićević je odredio da se kvorum utvrdi "ručno", a nakon prebrojavanja, saopštio je da je u sali prisutan 131 poslanika, kao i da će o predlozima za dopunu dnevnog reda glasati prebrojavanjem.

Prethodno je pojedinim poslanicima opozicije koji su negodavali poručio da ne budu nervozni.

"U sali ima dovoljno poslanika. Čemu nervoza", upitao je Milićević koji je kasnije odredio desetominutnu pauzu.

Posle pauze, predsedavanje sednici preuzeo je Veroljub Arsić, koji je takođe odredio da se kvorum utvrdi prebrojavanjem, a nakon drugog prebrojavanja, saopštio je da je u sali prisutno 130 poslanika.

Za odlučivanje je potrebno prisustvo 126 poslanika. 

Parlament nije prihvatio više destina predloga opozicije za dopunu dnevnog reda sednice, među kojima je i predlog šefa poslaničke grupe DJB-a Saše Radulovića za razrešenje predsednice parlamenta Maje Gojković. 

Za Radulovićev predlog glasalo je 14 poslanika.

"Konstatujem da predlog nije prihvaćen i pored mog glasa 'za'", rekla je Gojkovićeva.

Poslanička pitanja o migovima, Kosovu, rezidenciji na Dedinju

Na početku rada poslanici su koristili vreme za postavljanje pitanja. 

Poslanica LDP-a Nataša Mićić pitala je premijerku da li vlada namerava da usvoji strategiju za borbu protiv siromaštva, kada će u parlament biti upućen zakon o poreklu imovine koji je obećala vlast, kao i po kom osnovu bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić koristi rezidenciju u Užičkoj.

Mićićeva navodi da je to presedan i sramotno, jer Nikolić više nije predsednik i nije socijalno ugrožen pošto ima ogroman stan.

Poslanik Narodne seljačke partije Marijan Rističević pitao je vladu i Ministarstvo odbrane da li će uskoro biti kompletirana eskadrila migova i ojačana moć u zaštiti zemlje, te da li će biti nabavljen raketni sistem bilo kog oblika.

Vladu i Tužilaštvo je pitao šta će preduzeti protiv Borisa Tadića, Vojislava Koštunice, Vuka Jeremića povodom "divlje izgradnje divlje države Kosovo na teritoriji naše južne pokrajine" i veleizdaje jer, kaže, ništa nisu preduzeli februara 2008. februara kada je usvojena kosovska deklaracija o nezavisnosti.

Rističević je pitao kako će se Skupština odrediti i šta će preduzeti povodom odlaska predsednika skupštinskog Odbora za evropske integracije Nenada Čanka u Barselonu gde je, kaže, podržao nezavisnost Katalonije, dao podršku dezintegraciji jedne od država članica EU i potkopao naše nepriznavanje Kosova.

Poslanik SNS-a Marko Atlagić pitao je Ministarstvo pravde o slučaju stradanja Predraga Gojkovića 1993. u stanu "propalog dosovog kandidata" Saše Jankovića, za koga je rekao da je poznat kao "Sale prangija" i da je "veoma opasan čovek umešan u mnoge afere".

Atlagić je pitao da li je tačno da je Saša Janković krio da se Gojković ubio iz Jankovićevog pištolja, da li je tačno da je neko zaustavio istragu, te da li je tačno da je Janković imao barut na rukama "što navodi na sumnju da je ubica".

Navodi da je predsednik DJB-a Saša Radulovića "kralj stečaja" koji je iz 14 firmi uzeo 50 miliona dinara iz džepova građana, bez saglasnosti suda i države, te da je sem toga što je oštetio Srbiju za milione oštetio i SAD jer nije platio više od milion evra poreza.

Sonja Pavlović iz poslaničkog kluba samostalnih poslanika ponovo je pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Sinišu Malog o obavezama u izgradnji kompletne infrastrukture za projekat "Beograd na vodi".

Ministarku saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zoranu Mihajlović, Pavlovićeva je pitala ko je krivac za kašnjenje radova na Koridoru 10 koji, kaže, suprotno tvrdnji ministarke, nije ni blizu završetka.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije pitao je Ministarstvo spoljnih poslova da li će reagovati na to što grupa pitomaca sa Kosova pohađa vojnu akademiju u Hrvatskoj, a Ministarstvo pravde o informaciji u slučaju nalaženja oružja u Jajincima, za koji kaže da je svojevremeno izazvao ozbiljnu pometnju u javnosti zbog navoda da je oružje bilo namenjeno atentatu na najviše državne funkcionere.

Vukadinović je tražio od Vučića da pojasni pomenutu mogućnost u gostovanju na RTS-u o prihvatanju da Kosovo dobije stolicu u UN, a rukovodstvo parlamenta o izrečenim novčanim kaznama poslanicima za koje je rekao da su najbolja proporcija maćehinskog odnosa prema opoziciji.

Miroslav Aleksić iz poslaničkog kluba SDS-NPS pitao je premijerku i ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića kada će biti uvedene privremene mere i rapsisani izbor u Vladimircima zbog, kako kaže, nepravilnosti u finansijama u toj opštini.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je Vučića da li je tek juče saznao da EU ima dvostruke standarde, te upitao kada će Srbija prekinuti pogubne pregovore o Kosovu u Briselu.

Obradović je, između ostalog, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upitao kada će radnici naplatiti svoja potraživanja od propalih firmi u pljačkaškoj privatizaciji i kada će biti zakonski rešen status veteran i ratnih vojnih invalida.

Šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj pitao je predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačiću zašto državni organi nisu reagovali zbog antisrpskog poteza predstavništva EU u Beogradu koje je izdalo knjigu "Evropski mozaik" za koju kaže da je izrazito antisrpskog karaktera.

Poslanik DS-a Balša Božović naveo je da Brnabićeva govori o dvostrukim aršinima, te upitao koje je to međunarodno pravo koje daje za pravo da Vlada Srbije podržava ratnog zločinca Ramuša Haradinaja za predsednika kosovske vlade.

Sednica je počela postavljanjem garde ispred parlamenta i uz državnu himnu "Bože pravde".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво