EK: Nelegalno, ali Kosovo i Katalonija nisu za poređenje

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i slučaj Kosova i Metohije "nisu uporedivi", jer je "Španija država članica" Evropske unije.

"Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija UN i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

"Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rešavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ovaj i prethodni sastav Evropske komisije, a to je da bi, u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU", rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Mimo tog, čisto zakonskog aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vreme za "jedinstvo i stabilnost, a ne za podele i fragmentaciju".

"Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Verujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će rešiti ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana", zaklučuju u Evropskoj komisiji.

U sedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda kancelarije predsednika Komisije Žan Kloda Junkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnom kontaktu, kao i da će se tokom dana Junker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво